Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Οι "συνυπαίτιοι εργαζόμενοι"

Αναδημοσιεύουμε είδηση σχετικά με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου 729/2015 και 1253/2014, οι οποίες πήραν δημοσιότητα πρόσφατα.   Προσφέρουν τη βάση για  νομολογία σύμφωνα με την οποία όχι μόνο δύναται να μετακυλίεται το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης εργατικού ατυχήματος στον ίδιο τον εργαζόμενο, αλλά επιπλέον είναι δυνατόν ο εργοδότης να απαιτήσει αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα από τον εργαζόμενο ή να αποφύγει την αποζημίωση στην οικογένεια θανόντος εργαζομένου λόγω συνυπαιτιότητας ...

Επισημαίνουμε μερικά σημεία πριν διαβάσετε την είδηση:

- Η  νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει ανώτατα όρια στον χρόνο οδήγησης για τους επαγγελματίες οδηγούς.  Έτσι, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΚ) 561/2006/15-03-2006 του Ευρ.Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L102/1, 11.4.2006), προβλέπεται ότι "Ο ημερήσιος χρόνος οδήγησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες.  Ο ημερήσιος χρόνος οδήγησης μπορεί να παρατείνεται σε 10 ώρες κατ’ ανώτατο όριο, όχι περισσότερες από δύο φορές στη διάρκεια της εβδομάδας. Ο χρόνος οδήγησης πρέπει να μην υπερβαίνει τις 9 ώρες την ημέρα ή τις 56 ώρες την εβδομάδα. Μετά από οδήγηση 4,5 ωρών οι οδηγοί πρέπει να κάνουν διάλειμμα τουλάχιστον 45 λεπτών."

- Λήφθηκε άραγε το παραπάνω υπόψη από το δικαστήριο κατά την επεξεργασία της δεύτερης (1253/2014 ΑΠ) απόφασης που ακολουθεί;  Μάλλον όχι γιατί όπως συμπεραίνουμε διαβάζοντας την αναδημοσίευση της σχετικής απόφασης του δικαστηρίου, τα παραπάνω δεν συνάδουν με "τα διδάγματα της κοινής πείρας" κατά την εκτίμηση του Αρείου Πάγου.  Το Εφετείο, σημειώνεται στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, δεν παρέθεσε στην απόφασή του «τα πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούν την κόπωση του θανόντος και την εξασθένηση των δυνάμεων των αντανακλαστικών του».
Κατά το Δικαστήριο λοιπόν, ο οδηγός πράγματι εργάστηκε καθ’ υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας του, ωστόσο "μόνο κατά 3,5 ώρες" και κατά την ημέρα που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν. Αυτό, όμως, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, «δεν επάγεται, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, λόγω και της ολιγόωρης απασχόλησης του θανόντος κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες του δυστυχήματος αλλά και της μη απασχόλησής του τέσσερις ημέρες πριν τον θάνατό του, τέτοιο αποτέλεσμα».
Πολύ ενδιαφέροντα τα διδάγματα της "κοινής πείρας" που έχουν αποκομίσει οι δικαστές του Α.Π. από την οδήγηση νταλίκας.  

Όσο για την πρώτη απόφαση (729/2015 ΑΠ), αρκούμαστε στην επισήμανση της θέσης του μοναδικού δικαστή που μειοψήφησε, σύμφωνα με τον οποίο  δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη συνυπαιτιότητα του εργαζομένου σε εργατικό ατύχημα με το εξής σκεπτικό: «Ο εργοδότης με την αντιπαροχή του αμείβει την εργασία και όχι την ανάληψη κινδύνου. Ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους ζημιών στους οποίους αυτός εκτίθεται κατά την εκτέλεση της εργασίας του, μέσα σε συνθήκες ή καταστάσεις πίεσης τις οποίες αποκλειστικά διαμορφώνει και επηρεάζει ο εργοδότης. Ακόμη και για τον πιο επιμελή και ευσυνείδητο εργαζόμενο ενδέχεται να καταστεί αναπόφευκτη μια στιγμιαία χαλάρωση της προσοχής με εντελώς δυσανάλογες συνέπειες». 

Δείτε την απόφαση 729/2015 του Αρείου Πάγου, Β2 Πολιτικό Τμήμα, εδώ
και
την απόφαση 1253/2014 του Αρείου Πάγου, Β1 Πολιτικό Τμήμα, εδώ

Ακολουθεί η είδηση όπως δημοσιεύθηκε από τη Βασιλική Κόκκαλη στο Πρώτο Θέμα:

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Σε απόγνωση οι καθαρίστριες στο υπουργείο μας - Οκτώ μήνες απλήρωτες!

Η υπομονή τους εξαντλήθηκε.  Από την Τρίτη 13/03/2016 ξεκινούν, εκτός απροόπτου, αποχή από τις εργασίες καθαριότητας* του κτιρίου της Σταδίου 29


Ο πρώην υπουργός εργασίας αποφάσισε να προσληφθούν οι καθαρίστριες απευθείας από το Υπουργείο, με σύμβαση έργου, ώστε να μην εξαρτάται η εργασιακή τους σχέση από εταιρίες δανεισμού εργαζομένων.  Το ελεγκτικό συνέδριο, όμως, δεν εγκρίνει τη μισθοδοσία τους, καθώς δεν είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός. Έτσι, συμπληρώνονται οκτώ μήνες πια που προσπαθούν να ζήσουν χωρίς να πληρώνονται.
 
Τελευταία (ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία που ακούσαμε, κάνει λόγο για αποτυχία και της τελευταίας προωθούμενης φόρμουλας για σταδιακή εξόφλησή τους.  Μετά από αυτό, οι εργαζόμενες ως καθαρίστριες στο υπουργείο μας ξεκινούν από την Τρίτη 13/03/2016 (κατά πάσα πιθανότητα) κινητοποιήσεις, σταματώντας την καθαριότητα του κτηρίου του υπουργείου εργασίας στη Σταδίου 29.
 
Σχετικά, μας κοινοποιήθηκε πρόσκληση που απηύθυνε η Αγωνιστική Συσπείρωση προς τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας για έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ την Παρασκευή 11-3-2016 με θέμα "την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την συνεχιζόμενη εδώ και οκτώ μήνες μη καταβολή μισθοδοσίας στις 7 καθαρίστριες του κτηρίου της Σταδίου 29, καθώς και τον επιμερισμό των πολιτικών ευθυνών που προκύπτουν για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας."

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό των καθαριστριών στο υπουργείο μας αλλά και αλλού, έχει αναδειχθεί με άρθρο που δημοσιεύθηκε 20 μέρες πριν, στον Ελεύθερο Τύπο.  Δείτε τι ανέφερε, για πληρέστερη εικόνα:

"Απλήρωτες επί 7 μήνες παραμένουν οι καθαρίστριες που προσέλαβε η κυβέρνηση στο υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο.

Στο υπουργείο Εργασίας, προχώρησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στην πρόσληψη καθαριστριών, οι οποίες μέχρι τώρα δουλεύουν χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μισθό ενώ είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους".

Επιπλέον αναφέρεται ότι:

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία μας (ΟΣΥΠΕ) μας καλεί να συνεισφέρουμε στο πλαίσιο  προσπάθειας αλληλεγγύης µε είδη όπως, ενδεικτικά, τα παρακάτω:

·    Πάνες, σερβιέτες, µωροµάντηλα, οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες, κρέµες συγκάµατος 
     για βρέφη,
·    αφρόλουτρα, σαµπουάν, σαπούνια,
·    γάλατα   µακράς   διαρκείας, χυµούς ατοµικής συσκευασίας, νερά,
·    παιδικές τροφές ατοµικής συσκευασίας,
·    κουβέρτες, σεντόνια, αδιάβροχα, πετσέτες, οµπρέλες, µαντήλες,
·    µάρσιπους,
·    µπισκότα-σνακς, ξηρά τροφή, ξηρούς καρπούς, αποξηραµένα φρούτα,
·    σακούλες σκουπιδιών, αφρό ξυρίσµατος, ξυραφάκια, χαρτί τουαλέτας,
·    sleeping bag, κάλτσες, µπουφάν, µπότες,
·    αντισηπτικά,
·    στρωµατάκια κάµπινγκ, ράντζα, σκηνές.



Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή μπορούν να παραδίδουν τη συνεισφορά τους από τη ∆ευτέρα 7/3/2016 έως την Παρασκευή 11/3/2016
και ώρες από  9:00- 14:00, στην στοά της εισόδου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου (Σταδίου 29)
 
Επίσης,  για  τις  προσφορές  μας  και  σχετικές  πληροφορίες,  μπορούμε να επικοινωνούμε και µε τους Προέδρους και Γενικούς Γραµµατείς των Πρωτοβάθµιων Συλλόγων µας.


Δείτε περισσότερα εδώ