Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου

1973:ΨΩΜΙ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 73…

2011:  38 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ… ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ !


Κάθε χρόνο ο Νοέμβρης είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μήνας. Είναι ο μήνας που μας ξυπνά την ιστορική μνήμη της εξέγερσης του ’73, και ακόμη περισσότερο ο μήνας που έρχεται να μας θυμίσει την τεράστια αναγκαιότητα για δυναμικούς αγώνες στο σήμερα. Το Νοέμβρη του ’73 με πυροδότη το φοιτητικό κίνημα, ξέσπασε μία κοινωνική εξέγερση με ξεκάθαρο απελευθερωτικό χαρακτήρα. Αυτή η εξέγερση έχοντας στους κόλπους της φοιτητές, νεολαίους και εργαζομένους κλόνισε σε τέτοιο σημείο την χούντα των συνταγματαρχών ώστε αυτή να πέσει μερικούς μήνες μετά.

Σήμερα, 38 χρόνια μετά, η κυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που ψηφίστηκε από τη βουλή και όχι από τον λαό, ως απάντηση του συστήματος στην κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από ένα μαχητικό και ακηδεμόνευτο μαζικό κίνημα, έρχεται να συνεχίσει την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και κάθε πολίτη, παίρνοντας ακόμη σκληρότερα μέτρα. Η συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση, μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού ποτέ δεν σταματά.



Το σύνθημα του Πολυτεχνείου είναι ξανά επίκαιρο...



Ψωμί:
Γιατί οι μνημονιακές πολιτικές έχουν  οδηγήσει τον κόσμο της εργασίας στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά. Έχουν στείλει ένα εκατομμύριο κόσμου στην ανεργία, έχουν ρίξει τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες. Δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο του «κοινωνικού κράτους» όπως το εννοούν, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά πρωτοφανών μέτρων λιτότητας απολύοντας δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέσω της εφεδρείας, διαλύοντας κάθε έννοια συλλογικής κατοχύρωσης με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ξεπουλώντας στο κεφάλαιο την δημόσια περιουσία, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν υγεία. Έχοντας οδηγήσει στην ανεργία σχεδόν έναν στους δύο νέους έως 24 ετών, οι φιλομνημονιακές κυβερνήσεις δείχνουν κάθε μέρα που περνά ότι δεν θα σταματήσουν πουθενά εάν δεν τις σταματήσουν το ίδιο το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, όλοι μας.

Παιδεία:
Γιατί γινόμαστε μάρτυρες της πιο συνολικής και αντιδραστικής επίθεσης της κυβέρνησης σε αυτήν. Με το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, το οποίο ουσιαστικά εφαρμόζει με τον πιο συνολικό μέχρι τώρα τρόπο την συνθήκη της Μπολόνια, η κυβέρνηση, με την ΕΕ στο πλαίσιο της ευρύτερης μνημονιακής πολιτικής έρχονται να γκρεμίσουν αυτό που ξέραμε ως δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στα σχολεία η νέα χρονιά βρήκε τους μαθητές χωρίς βιβλία, σε τάξεις 40 ατόμων με ελλιπές προσωπικό στέλνοντας εκατοντάδες καθηγητές στην ανεργία.  Στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι γονείς τους καλούνται να αυτοχρηματοδοτήσουν τη χορήγηση  συγγραμμάτων αλλά και οποιαδήποτε άλλη φοιτητική παροχή (σίτιση, στέγαση, ακόμα και την έκδοση του πάσου). 

Ελευθερία:
Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε το πιο αυταρχικό πρόσωπο του πολιτεύματος που θέλουν να το αποκαλούμε «δημοκρατία».  Όταν στον δρόμο κατέβηκαν παραπάνω από μισό εκατομμύριο απεργοί, νεολαίοι και απλοί πολίτες, η κυβέρνηση απάντησε με την πιο άγρια καταστολή. Η εκτροπή συνεχίσθηκε όταν η πανικόβλητη κυβέρνηση με πρακτικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε» εξήγγειλε σύσταση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» χωρίς καμία προσπάθεια δημοκρατικής νομιμοποίησης αυτής της κίνησης, παραβιάζοντας την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.


Ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία λοιπόν,
γιατί η χώρα μας θα έχει από εδώ και στο εξής μια πολυπρόσωπη, αυστηρά οργανωμένη επιτήρηση που θα καθιστά την  όποια κυβέρνηση αποδέχεται τη νέα δανειακή σύμβαση απλό εκτελεστικό όργανο ξένων συμφερόντων.

Η μόνη διέξοδος που έχουμε είναι ο δρόμος της αντίστασης και της πάλης, της ρήξης και της ανατροπής, της συλλογικής δράσης.

Κρίσιμος σταθμός οι κινητοποιήσεις στις 17 Νοέμβρη. Τιμούμε τον  δρόμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έναν δρόμο επίκαιρο, δίνοντας τη μάχη σήμερα για μια απάντηση στην κρίση με βασικό κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας, και πάνω από όλα των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας. 


Γιατί,

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ



Όλοι/ες στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 17/11 προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, στην προσυγκέντρωση των σωματείων στην Κλαυθμώνος στις 15.30 ώρα.



      Ανοικτή  Συνέλευση  Υπαλλήλων
                        Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια: