Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσι και δια ροπάλου: Επέμβαση ΜΑΤ στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ


Μάχες σώμα με σώμα το πρωί, στο Κέντρο Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ - 
Στον εισαγγελέα ο Ν. Φωτόπουλους και άλλοι 14 διαδηλωτές

«Δεν υποχωρούμε» διαμηνύει η Ομοσπονδία και καλεί τους πολίτες σε συμπαράσταση

Σε επιχείρηση εκκένωσης του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος προχωρούν τα ΜΑΤ, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν καταλάβει το κτίριο από την Κυριακή, αντιδρώντας στο «χαράτσι», αντιστάθηκαν στην αστυνομική επέμβαση. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ απηύθυνε έκκληση, ζητώντας από τους πολίτες να πάνε στην κατάληψη και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ συνδικαλιστών και αστυνομίας, ενώ συνελήφθησαν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και άλλοι 14 διαδηλωτές, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Η ΓΕΝΟΠ κήρυξε 48ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα μηχανογραφικά κέντρα της ΔΕΗ, σήμερα και αύριο, και 4ωρες στάσεις εργασίας για όλους τους υπαλλήλους της Αττικής. 


Από το πρωί, διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο κτίριο της Μεσογείων και παρατάχθηκαν γύρω από την είσοδο. Στη συνέχεια επιχείρησαν να απωθήσουν τους συνδικαλιστές, σπρώχνοντας τους. "Ντροπή σας. Για σας παλεύουμε", φώναζαν ορισμένοι από αυτούς.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ιδιαίτερα φορτισμένος, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες. "Να έρθουν τώρα εδώ, τον αγώνα δεν τον εγκαταλείπουμε. Ο αγώνας αυτός αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν φτωχό, σε κανέναν μικροσυνταξιούχο".  Πρόσθεσε ότι είναι ντροπή και εκβιασμός να απειλούν αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. "Να παν να το κόψουν οι βουλευτές και οι υπουργοί που ψήφισαν αυτό το νόμο, εμείς δεν θα το κάνουμε. Αυτό τον νόμο θα τον ακυρώσουμε στην πράξη", τόνισε.

Αμέσως μετά συνδικαλιστές αντέδρασαν στην επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ και άρχισαν να παλεύουν με αστυνομικούς που τους είχαν περικυκλώσει. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς σε περιπολικό.
Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν κι άλλες προσαγωγές. Συνολικά 15 άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Αστυνομική Διεύθυνση, στο Μαρούσι. Στο σημείο μετέβησαν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να τους συμπαρασταθούν.

Σε βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία για διακοπή ομαλής λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ κάποιοι κατηγορούνται για αντίσταση και σωματικές βλάβες. Οι συλληφθέντες, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία είναι 10 υπάλληλοι της ΔΕΗ, τρεις δημόσιοι υπάλληλοι  (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΚΑΒ), ένας συνταξιούχος κι ένας άνεργος, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Στο σημείο βρίσκεται πλήθος συγκεντρωμένων, οι οποίοι εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες. 

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία υποστηρίζει ότι "υπάλληλοι της ΔΕΗ, καθώς και συνεργείο τεχνικών της ΔΕΗ το οποίο είχε μεταβεί με τη συνδρομή αστυνομικών για την επανασύνδεση του ρεύματος που είχε διακοπεί, παρεμποδίστηκαν από ομάδα προσώπων, η οποία είχε καταλάβει την είσοδο και δεν τους επέτρεπε να εισέλθουν στο κτίριο". 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία επιχείρησε να προσάγει κι έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ο οποίος όμως τη "γλύτωσε", επιδεικνύοντας τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.

Οι πόρτες του κτιρίου άνοιξαν τελικά και συνεργεία της ΔΕΗ μπήκαν μέσα προκειμένου να θέσουν και πάλι σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα "Ερμής", μέσω του οποίου εκδίδονται οι εντολές διακοπής ρεύματος.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω", που συμπαραστέκονται στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, επιχείρησαν να αποκλείσουν συμβολικά τη Μεσογείων και απωθήθηκαν από τους άνδρες των ΜΑΤ.
Στον παράδρομο της Μεσογείων έξω από το κτίριο, παραμένουν εργαζόμενοι της Διεύθυνσης, μέλη του ΣΥΝ, του ΠΑΜΕ, της ΟΛΜΕ και πολίτες, που συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν την κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ.

Απεργία και στάσεις εργασίας από τη ΓΕΝΟΠ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρά η ΓΕΝΟΠ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε 48ωρη απεργία στα μηχανογραφικά κέντρα της ΔΕΗ, σήμερα και αύριο, και 4ωρες στάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Αττική, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
"Εμείς που υποχρεωθήκαμε να υπολογίσουμε το χαράτσι της κυβέρνησης, αντιστεκόμαστε σήμερα για την επιβολή του", δήλωσαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δηλώσεις στήριξης
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αλέκος Αλαβάνος.
"Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι για να περάσει μία αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να συνοδεύεται απο δυνάμεις καταστολής", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του "μαύρου μετώπου". Κάλεσε τους εργαζόμενους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους και ζήτησε από τον κόσμο "να μην φοβηθεί και να βουλιάξει η Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα 24ωρης πανεργατικής απεργίας".
"Η κυβέρνηση Παπαδήμου έδωσε τα διαπιστευτήριά της. Δεν θυμάμαι ως τώρα να έχει συλληφθεί πρόεδρος ομοσπονδίας, από τον καιρό της χούντας", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Μουλόπουλος.
"Πίσω από το χαμόγελο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, κρύβονται οι κυνόδοντες των τραπεζικών", τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας ότι "δίνεται μια μάχη που θα τελειώσει με νίκη, γιατί είναι του λαού και ειδικά των χαμηλών στρωμάτων". 

Σχεδιάζουν και αυξήσεις στο ρεύμα!
Ασφυκτικό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται για τους πολίτες, καθώς μετά το χαράτσι στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει και σε αυξήσεις των ήδη τσουχτερών χρεώσεών της.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 10-13% και θα είναι αρκετά υψηλότερες για τους μικρομεσαίους καταναλωτές.
Για παράδειγμα, νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 20-30 ευρώ ανά τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση. 
 
Από: enet.gr,   13:05 Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011


Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: