Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τροχονόμοι οι Επιθεωρητές Εργασίας!


Δείτε και σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλη
Σ(Τ)ΕΠΕ ;--(ΣΩΜΑ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
Μια νέα προσπάθεια εκσυγχρονισμού (!) και αναβάθμισης (!!) του ΣΕΠΕ έκανε την εμφάνισή της με την προτεινόμενη υπουργική απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 3996/11. Σύμφωνα με το «ευφυές» αυτό σχέδιο, οι επιθεωρητές εργασίας θα επιβάλλουν πρόστιμα επιτόπου κατά τον έλεγχο, κατά δέσμια αρμοδιότητα, σε ένα νέο «Ενιαίο Δελτίο Ελέγχου και Πράξης Επιβολής Προστίμου». Το έντυπο αυτό θα «αποτελεί νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του προστίμου» το οποίο θα υπολογίζεται σύμφωνα με ένα «τιμοκατάλογο» για κάθε επιμέρους παράβαση. Ενδεικτικά, ο κατάλογος προβλέπει 1500 ευρώ πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που δεν αναγράφεται στον πίνακα προσωπικού και για τις υπόλοιπες παραβάσεις πρόστιμα από 300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων.
Επικαλούμενη τη μνημονιακή δέσμευση για άμεση καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η κυβέρνηση προκρίνει, ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση, την μετατροπή, οριστικά πια, του ΣΕΠΕ σε έναν κατά κύριο λόγο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με υπαλλήλους που απλά, ως άλλοι τροχονόμοι, θα επιβάλλουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις.

Χωρίς να δίνεται η δυνατότητα ούτε στους ελεγκτές να κρίνουν την ουσία της παράβασης αλλά ούτε και στις επιχειρήσεις να παράσχουν γραπτές εξηγήσεις, η εν λόγω Απόφαση καταργεί στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο του Επιθεωρητή και ταυτόχρονα απαξιώνει πλήρως το ελεγκτικό έργο, επικεντρώνοντας στον τύπο και στην επουσιώδη επίδειξη έγγραφων στοιχείων.
Με τον τρόπο αυτό, οι επιθεωρητές εργασίας καθίστανται αυτόματα αντιμέτωποι με την κοινωνία και την -δίκαιη ή άδικη- αγανάκτηση τόσο των εργοδοτών όσο και των ίδιων των εργαζόμενων, καθώς αντιμετωπίζονται πλέον ως φοροεισπράκτορες που βγαίνουν βόλτα για να μαζέψουν χρήματα για τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις υφιστάμενες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και την συστηματική απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, απόρροια της καθ’ υπόδειξη καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε εκδήλωση φαινομένων συκοφάντησης και βίας κατά συναδέλφων που μετέχουν στα συνεργεία ελέγχου.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας λοιπόν, συνεπικουρούμενη από «πεφωτισμένα» στελέχη της διοίκησης, επιχειρεί, για ακόμα μια φορά, να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, στέλνοντας σαν πρόβατα στη σφαγή τους ίδιους υπαλλήλους που θα αφήσει στην τύχη τους σε κάθε περίπτωση που αυτοί βρεθούν διωκόμενοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και τη σωματική μας ακεραιότητα
Επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε το κύρος του θεσμού της επιθεώρησης εργασίας
Επειδή θέλουμε το ΣΕΠΕ να είναι ελεγκτικός και όχι φοροεισπρακτικός μηχανισμός
Ζητάμε να μην υπογραφεί αυτό το σχέδιο υπουργικής απόφασης
Αυτόνομη Πρωτοβουλία – Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: