Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Για τις ψευδεπίγραφες αξιολογήσεις: Συνάντηση ΔΣ Συλλόγου με τους διευθυντές του Υπουργείου στις 19/06/2014

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, στις 11:00, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου μας με τους διευθυντές του υπουργείου (κεντρική υπηρεσία, Πρόνοια, ΣΕΠΕ), προκειμένου να εξετασθούν τα ζητήματα που εγείρονται από τις προβλέψεις του ν.4250/2014 σχετικά με την κατ' επίφαση αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.  Για να υπάρχει ακριβής εικόνα, το χρονοδιάγραμμά της είναι προς το παρόν, μετά την τελευταία τροποποίηση, αυτό.

- Έγινε καταρχήν πληροφόρηση 
από το ΔΣ προς τους διευθυντές για το τι έχει υλοποιηθεί έως σήμερα σε συνδικαλιστικό επίπεδο για την αποτροπή αυτών των ειδεχθών προβλέψεων. Υπενθυμίσθηκε  ότι η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει σχετικό απεργιακό μέτρο (βλ. εδώ) και υπέβαλε στο ΣτΕ αίτησης ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων για την "αξιολόγηση" (βλ. εδώ).  
Επίσης, παρουσιάσθηκαν συνοπτικά τα πορίσματα της συνάντησης των ΔΣ της Ομοσπονδίας μας και του Συλλόγου με τον δικηγόρο μας κ. Ν.Δήμα όσον αφορά στη νομική κατοχύρωση, στις 06/06/2014.  
Ειδικότερα, ως προς τη νομιμότητα της αποχής μας από τα προβλεπόμενα στον ν.4254/2014, επισημάνθηκε στους διευθυντές ότι, όπως ειπώθηκε στις 6 Ιουνίου, "η αποχή από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία της αξιολόγησης, προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 1264/1982 και νομολογιακά δεδομένα, συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας και έχοντας την πλήρη κάλυψη της ΑΔΕΔΥ κανένας συνάδελφος δεν υπέχει πειθαρχική ευθύνη και συνέπεια για τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο απεργιακό μέτρο." (δείτε αναλυτικότερα εδώ αλλά και εδώ).


- Διευκρινίσθηκε η στάση του ΔΣ μας απέναντι στις αυταρχικές αυτές διαδικασίες.   
Είναι φυσικά ομόφωνη η θέση όλων των μελών του ΔΣ για να προχωρήσουμε σε κάθε ενέργεια που θα ακυρώνει στην πράξη τον ν.4250/2014 (το ζήτημα βέβαια είναι πώς εννοεί ο καθένας αυτές τις ενέργειες -αν θα μείνουμε στα πύρινα λόγια ή θα προχωρήσουμε σε δράσεις ουσίας). 


- Κλήθηκαν οι διευθυντές να απέχουν μαζικά από κάθε σχετική διαδικασία
Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΔΣ Η.Κιούλος, στους διευθυντές θα πέσει πρακτικά το μεγαλύτερο βάρος.  Ωστόσο, το απεργιακό μέτρο είναι νόμιμο και καλύπτει τους συναδέλφους που δεν θα εφαρμόσουν την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση.  Επιπλέον εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης αυτών των διαδικασιών (βλ. πριν).  Όμως το νομικό επιχείρημα δεν πρέπει να έχει τώρα τη μεγαλύτερη σημασία, αφού οι νομικές ενέργειες θα είναι χρονοβόρες ενώ εμείς θα πρέπει να την μπλοκάρουμε ΤΩΡΑ.  Και αυτό μπορεί να γίνει με την μαζική αποχή μας από ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ν.4250.  Η μαζικότητα είναι το κλειδι της επιτυχίας της αντίστασής μας. "Αν υποθέταμε ότι δεν υπήρχε η νομική κάλυψη και, παρόλα αυτά, συμμετείχαμε 800 άτομα ενάντια σε κάθε ενέργεια της ψευδοαξιολόγησης, θα μας περνούσαν όλους από πειθαρχικό;"

Ακόμα, σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι, όποιος εμπλέκεται από θέση ευθύνης σε τέτοιες διαδικασίες, θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η υπογραφή και η συμμετοχή του στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους.  


- Οι διευθυντές ενημερώθηκαν ότι θα τους αποσταλεί άμεσα, μετά τη διαμόρφωσή του στο επόμενο ΔΣ της 24/06/2014, ένα κείμενο με οδηγίες και απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για το πώς θα εφαρμόσουν το απεργιακό μέτρο.

-------.-------

- Το υπόλοιπο μέρος της συνάντησης καλύφθηκε από τις τοποθετήσεις των διευθυντών, τις απορίες τους και τον σκεπτικισμό κάποιων. 
Υπήρξε η αίσθηση ότι δίνεται πρωτίστως βαρύτητα στην εγκυρότητα του απεργιακού μέτρου.  Ωστόσο, κάποιοι διευθυντές, μίλησαν από καρδιάς και με σαφήνεια ενάντια στον παράλογο και αντισυνταγματικό νόμο των ψευδοαξιολογήσεων.  Άλλοι έδειξαν επίσης τη διάθεσή τους να μη συνεργήσουν στην ανθρωποφαγία, ζητώντας όμως σαφείς και κοινές οδηγίες εγκαίρως. 
Γενικά, διαπιστώθηκε θετικό κλίμα,
χωρίς όμως ξεκάθαρη θέση από κάποιους (αναμενόμενους ωστόσο).  
-------.-------
- Τέλος, το μέλος της ΑΣΥ στο Δ.Σ., Γ. Κοντός, 
   α) Με την ευκαιρία της συμμετοχής στη συνάντηση 2 διευθυντών που έχουν και την ιδιότητα του γενικού διευθυντή, ζήτησε να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι για τις προθέσεις τους, ως γενικοί διευθυντές, για τον επιμερισμό των ποσοστών.  Δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση από τον έναν... Μάλλον θα περιμένουμε ως την τελευταία μέρα της προθεσμίας.
  β)  Διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρέπει να επαφιόμαστε στις αποφάσεις του δικαστικού συστήματος.  Η τελευταία δικαστική απόφαση και το σκεπτικό της απόφασης για τις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, δείχνει σε ποια προτεραιότητα πρέπει να βάζουμε, σε έναν συνδικαλσιτικό αγώνα, τις αποφάσεις των δικαστηρίων. 
   γ)  Επισήμανε ότι, σε τελική ανάλυση, το καθήκον των διευθυντών να συμμετάσχουν σε ό,τι επιτάσσει ο ν.4250 απορρέει από τη θέση που κατέχουν.  Ας τεθούν λοιπόν όλοι προ των ευθυνών τους.  Αν νομίζει κάποιος ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς λόγω ανειλημμένου καθήκοντος αλλά, από την άλλη μεριά, δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την εργασιακή ζωή των συναδέλφων του, ας παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει.
Στο σημείο αυτό, η αντίδραση από κάποιους διευθυντές ήρθε με τη μορφή οχλοβοής που δεν επέτρεψε τον δομημένο διάλογο.  Δύο ενστάσεις έγινε, πάντως, εφικτό να ακουστούν από μέρους αυτών των διευθυντών.  Ότι "και αν παραιτηθούμε εμείς, θα έρθουν άλλοι" (κλασσικό και ανέμπνευστα χιλιοειπωμένο), όπως επίσης ότι "μπορεί να μην γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις μας, τότε;" (πιθανόν). 

Οι απαντήσεις μας θα δοθούν στη Γενική Συνέλευση, σε λίγες μέρες.
Επειδή η ανθρωποφαγία μόνο εμάς δεν συμφέρει, ας δράσουμε ενωτικά και συναδελφικά.   

Δείτε εδώ και το σχετικό κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ προς του διευθυντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: