Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους "θεσμούς" για το νέο μνημόνιο

Μετά το "δημοψήφισμα", βεβαίως βεβαίως 

Αναμένεται η τελική στάση που θα κρατήσουν η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 




 
<ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015>
Κερδήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, στη Βουλή, η εξουσιοδότηση για τη διαπραγμάτευση, χάθηκε η δεδηλωμένη;  

Η εξουσιοδότηση δόθηκε με τη στήριξη των γνωστών μνημονιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης...
Υπέρ ψήφισαν 251 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. 
Καταψήφισαν 32 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ όπως και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου οκτώ βουλευτές δήλωσαν παρών και επτά απουσίαζαν.
Καμιά διαφοροποίηση από τους ΑΝΕΛ.  Ψήφισαν και αυτοί "με βαριά καρδιά".

Αναλυτικά για το τι διημείφθη στη Βουλή: Δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Αλλά όπως αναμενόταν, σε κάθε ελληνική πρόταση, όσο ντροπιαστική και να είναι, θα αντιπαρατίθενται απαιτήσεις για ακόμα περισσότερα.  Τελευταίο δείγμα για τις προθέσεις των "εταίρων": το σχέδιο Σόιμπλε που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του Eurogroup για την Ελλάδα, στις 11 Ιουλίου.  Το έγγραφο φέρει τον τίτλο «Σχόλια για τις νέες ελληνικές προτάσεις» και προβλέπει είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ.  Δείτε το εδώ.




Μέσα στη νύχτα [γύρω στις 23:00] χθες, 9 Ιουλίου 2015, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, κείμενο που εμπεριέχει 

(Αναφορά στο δημοψήφισμα του 1974)
- Επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη προς την Πρόεδρο της Βουλής
- Νομοσχέδιο, με τίτλο "Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)", και με τη μορφή του ενός μόνου άρθρου, το οποίο δεν περιλαμβάνει παρά την πρόταση για εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό οικονομικών και τον υπουργό επικρατείας προκειμένου να διαπραγματευτούν στην βάση των νέων προτεινόμενων μέτρων που η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει χθες αργά, με ηλ. ταχυδρομείο, και στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ 
-  Την αιτιολογική έκθεση σχετικά με τον σκοπό της συμφωνίας στη βάση των προτεινόμενων μέτρων
-  Το αγγλικό κείμενο με το αίτημα για το τρίτο πακέτο "στήριξης"
-  Το αίτημα προς τον ESM συνοδεύεται από τα, προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση, μέτρα προς έγκριση από τους "θεσμούς" (ή, για να μη μπερδευόμαστε, πρόταση για ένα 3ο μνημόνιο) ως προαπαιτούμενα ("prior actions"), για την παροχή στήριξης  από τον ESM και τη σύναψη νέου τριετούς δανείου 53,5 περίπου δις ευρώ (αρχική εκτίμηση εκκίνησης  - φυσικά, έπεται συνέχεια, αναμένεται να μας φορτώσουν με πολύ περισσότερα, έως και με 84 δις).  Τα προτεινόμεναν αυτά προαπαιτούμενα μέτρα, ύψους περίπου 13 δις ευρώ, έχουν ήδη σταλεί, όπως είπαμε, στους "θεσμούς" από χθες.

 Δείτε 

- το επεξηγηματικό non paper της κυβέρνησης, εδώ  

- την τελική μορφή των προτεινόμενων από την ελληνική κυβέρνηση προαπαιτούμενων μέτρων (του 3ου μνημονίου), για να προχωρήσει το δάνειο από το ESM, στα αγγλικά εδώ   και   στα ελληνικά εδώ

- το σύνολο των κειμένων που κατατέθηκαν στη Βουλή (έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιστολή Δραγασάκη προς τη Βουλή,  αιτιολογική έκθεση, Άρθρο μόνον του νομοσχεδίου, επιστολή προς τον ESM, προτεινόμενα μέτρα ως προαπαιτούμενα για τη σύναψη δανείου με τον ESM), εδώ

- τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού στους επικεφαλής των "Θεσμών", εδώ

- την αντίστοιχη επιστολή προς τους Θεσμούς, του νέου υπουργού οικονομικών Ε.Τσακαλώτου, εδώ
 


Διαδικασία
 Το νομοσχέδιο προτάθηκε να προωθηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος  καθώς «συναρτάται άμεσα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης» με τον ESM που ολοκληρώνεται την Κυριακή 12.7.2015.  

Υπό αυτά τα δεδομένα, προτάθηκε λοιπόν από την κυβέρνηση να ακολουθηθεί η κατεπείγουσα διαδικασία σύμφωνα με τα άρθρα 74 παρ. 2 και 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.
Η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπει μια ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και άλλη μια μέρα συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί
η διαδικασία να συμπτυχθεί ακόμα περισσότερο ούτως ώστε η ψηφοφορία στην ολομέλεια να γίνει το αργότερο τα ξημερώματα του Σαββάτου 11 Ιουλίου.    Για την επιτάχυνσση αυτή, μια λύση είναι να προβεί ο πρωθυπουργός σε ενημέρωση της Βουλής, πριν την διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου, «για σημαίνον ζήτημα» βάσει του άρθρου 142α του κανονισμού της Βουλής.  Σύμφωνα με αυτό, δικαίωμα λόγου έχουν μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί. 
Η διαδικασία ξεκίνησε ήδη από τις 14:00 μμ

Από την άλλη πλευρά των συμβαλλόμενων μερών, η πρόταση αξιολογείται από χθες τη νύχτα  από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.  Οι "θεσμοί" θα συντάξουν ένα κείμενο μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς το πρωί θα γίνει πρώτα το Εuroworking Group και το μεσημέρι του Σαββάτου θα ακολουθήσει το Eurogroup για να δώσει το πράσινο φως που θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.  

Σκοπός όλων αυτών των υπερκατεπείγοντων ενεργειών είναι, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση,  να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση με τον ESM την Κυριακή 12.7.2015.  Απώτερος σκοπός;  Μάλλον είναι όλο και πιο ξεκάθαρος...   


Το περιεχόμενο των κειμένων που κατατέθηκαν στη Βουλή 
(μέτρα μόνο για αγγλομαθείς)
 Το Σώμα της Βουλής θα κληθεί να εγκρίνει την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό οικονομικών και τον υπουργό επικρατείας προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους ΔΝΤ -ΕΚΤ -Ευρ.Επιτροπή, έχοντας υπόψη ότι η βάση διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης θα ξεκινά (πού θα σταματήσει όμως;) από τα αποκαλούμενα "προαπαιτούμενα μέτρα" για την έγκριση της στήριξης, που συνοδεύουν το νομοσχέδιο.

Με βάση το νομοσχέδιο του ενός μόνο άρθρου που κατατέθηκε προκειμένου να δοθούν οι εξουσιοδοτήσεις για διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν από την 1η Ιουλίου 2015 έως την 1η Ιουλίου του 2018 αλλά και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που αφορούν τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών.  Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται ρήτρα για την αναδιάθρωση του χρέους ακόμη και μετά το 2022 ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ επισημαίνεται ότι οι λύσεις που θα προκριθούν σε αυτή την κατεύθυνση θα άπτονται της ευρωπαϊκής οικογένειας.  Το τελικό ύψος του πακέτου είναι πιθανό να αυξηθεί όταν αποτιμηθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (αυτό έλειπε, να τις άφηναν απέξω).


Τα προτεινόμενα μέτρα συνοπτικά
(και έχουμε καιρό ακόμα)
 
Η πρόταση προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017.

Προβλέπονται αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιάαλλά με ανταποδοτική ενίσχυση για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους τους, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έως και το 2016, αύξηση στη φορολογία των ενοικίων, κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, νέες αλλαγές στους μισθούς στο Δημόσιο και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Μάλιστα στο κείμενο αναφέρεται για τις κατασχέσεις ότι η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει νομοθεσία ώστε να εξαλείψει το 25% πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις, και να μειώσει τα όρια των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση λογικά επίπεδα διαβίωσης.

Η πρόταση προβλέπει επίσης μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. το 2016, μέσω στοχευμένων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προμηθειών αλλά και του προσωπικού, επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, προκήρυξη διεθνούς δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων, φορολογία 30% και στα VLTs και άντληση εσόδων μέσω της δημοπράτησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

Περιλαμβάνεται ακόμα έλεγχος των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της και θέσπιση περιουσιολογίου.  


Κάποιες πρώτες επισημάνσεις επί της διαδικασίας 
 (αφού η ουσία μάλλον δεν χρειάζεται σχόλια)

-  Το 13 σελίδων κείμενο με τα εν λόγω μέτρα γύρω στα 13 δις ευρώ είναι γραμμένο στα αγγλικά, κάτι που επεσήμανε ιδιοχείρως η πρόεδρος της Βουλής.  Μέχρι τώρα τα μνημόνια ήταν γραμμένα στα αγγλικά και δεν περνούσαν από την Βουλή.  Τώρα, έγινε μια κάποια πρόοδος ...το περίγραμμα του νέου μνημονίου κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.  Ως αγγλικό κείμενο βέβαια, πρωτόφαντο και αυτό  

-  Το νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές όλων των συναρμοδίων υπουργών – όχι όμως κι εκείνων του Πάνου Καμμένου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης διαφώνησε με τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση.  Σε συνέχεια και της ομιλίας του σε συνέδριο το πρωί όπου δήλωσε ότι το ΟΧΙ δεν μπορεί να γίνει ΝΑΙ σε μνημονιακά κρεματόρια, εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του στην ελληνική πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδει με την εντολή του λαού που υποστήριξε το ΟΧΙ σε ποσοστό 62%. 
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ενστάσεις κατέθεσε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης για τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και την αναβολή στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ζητούν οι δανειστές.

Η τελική στάση του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα 10.7, ενώ συνολικά οι προθέσεις και οι ισορροπίες στην κυβερνητική πλειοψηφία καταγράφονται ήδη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν από τις 8 το πρωί.
Αντίστοιχη, κρίσιμη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με την απουσία της υπογραφής Καμμένου από το νομοσχέδιο να αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά.

- Η διαδικασία της κατεπείγουσας ψήφισης και εξουσιοδότησης από τη Βουλή επελέγη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί στο μέγιστο δυνατό πολιτικό βαθμό η αξιοπιστία της ελληνικής πρότασης και να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα τορπιλισμού της συμφωνίας από την πλευρά των δανειστών. Κατά το Μεγάρου Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία και «να αρθεί δια παντός το τελεσίγραφο και ο εκβιασμός του Grexit», όπως έλεγε αργά χθες κυβερνητικός παράγοντας.

- Ο Σόιμπλε αποκρίθηκε στον Τσακαλώτο ότι εάν θέλει η Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορεί μέσα σε αυτές τις ημέρες να ψηφίσει ένα από αυτά τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, επικαλούμενος την υπόσχεση της νέας κυβέρνησης ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα. Μάλιστα του είπε χαρακτηριστικά: «Just do it»... (άμα σε βρίσκουν βολικό, όλοι σου πουλάνε πνεύμα).

- (Από τη συζήτηση στη Βουλή στις 11.7)
Μεϊμαράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Σας συμπονούμε και σας καταλαβαίνουμε  (αυτό που είπαμε περί πνεύματος...)

-------
Δείτε εκτενέστερα τα γεγονότα, τις αναλύσεις και τις παρουσιάσεις, στις ακόλουθες πηγές του παρόντος άρθρου:
The Toc, TvxsNews.grin.grenikos.grMatrix24The Huffington PostΠρώτο Θέμα



2 σχόλια:

Γιάννης Κοντός είπε...

Τελικά απαντήθηκε η απορία του κόσμου ποια στο καλό ήταν η ερώτηση του δημοψηφίσματος: "Σας φτάνουν τα μέτρα ή θέλετε κι άλλα; " 1."ΝΑΙ, μας φτάνουν", 2. "ΟΧΙ", θελουμε κι άλλα.
(δανεισμένο από ανάρτηση στο Φέισμπουκ)

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΘΗΚΑΜΕ!!!! Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!! ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ