Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Έρχεται ο κόφτης των (;) αριστερών

Όπως ειπώθηκε, "είναι μέγιστη η πολιτική αλητεία να φωνάζουν τώρα για την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου όσοι πριν 2 χρόνια το είχαν ψηφίσει, και είναι εξίσου πολιτική αλητεία να ετοιμάζονται να το ψηφίσουν αυτοί που πριν 2 χρόνια φώναζαν ενάντια στην εισαγωγή του".

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο επώδυνα μπορεί να είναι τα μέτρα των περικοπών μέσω του μηχανισμού του αποκαλούμενου κόφτη, αρκεί να δει κανείς τι γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ποσά. 
Εάν η απόκλιση είναι ως 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα. Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% ως 0,75% τότε ενεργοποιούνται μέτρα της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% ως 1,25% του ΑΕΠ τότε ενεργοποιούνται μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Όταν η απόκλιση είναι από 1,26% ως 1,75% του ΑΕΠ τα μέτρα τα είναι 2,7 δισ. ευρώ, ενώ όταν η απόκλιση είναι από 1,76% του ΑΕΠ ως 2,25% τότε τα μέτρα θα φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές που έρχονται στα ειδικά μισθολόγια το καλοκαίρι δεν είναι παρά μόνο το ένα τρίτο των μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η απόκλιση της τάξης του 0,5%. Στην περίπτωση μάλιστα που η απόκλιση είναι στο 1% τότε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυτών των περικοπών που έφεραν στις συντάξεις τα μέτρα που πέρασαν με το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε την Κυριακή.

Αν και ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται καθησυχαστικός, σε πρόσφατη συνέντευξή του...

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ε. Τσακαλώτος στο Eurogroup, οι περικοπές δαπανών θα γίνονται,  στην περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, με προεδρικό διάταγμα και όχι με νόμο.  
(Τι χρειαζόμαστε την έγκριση της Βουλής; Έτσι κι αλλιώς έχει δείξει αρκετές φορές ότι είναι προσωπείο και όχι το πρόσωπο μιας αληθινής δημοκρατίας)

Κάθε 30 Απριλίου λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών θα
καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.

Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, τις οποίες ο Ε. Τσακαλώτος περιγράφει στο προσχέδιο της πρότασής του προς τους θεσμούς. Στη λίστα των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν οι μισθοί του δημοσίου και συνταξιοδοτική δαπάνη.

Την πρόταση θα αναλάβουν να βελτιώσουν οικονομοτεχνικά οι θεσμοί και στο επίπεδο του euro working group, το οποίο ενδέχεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη. Ο στόχος είναι μια συνολική συμφωνία ως το τέλος του μήνα, κάτι το οποίο προβλέπει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, το eurogroup αποφάσισε τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά μέτρα του πρόσθετου χρέους:
(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Πηγές:  real.gr, newsit, in.gr 


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ μια εξήγηση για το ερωτηματικό μετά το "των" και πριν το "αριστερών"...

Ανώνυμος είπε...

Το ερωτηματικό, εκεί ακριβώς που μπήκε, απηχεί όλο το νόημα της ανακοίνωσης (μήπως δεν αναγνώσθηκε στο σύνολό του από τον ερωτώντα); (τώρα μπαίνει στο τέλος της ερώτησης).
Λίζα Σιδέρη

Ανώνυμος είπε...

Κόφτης αριστερων και δεξιων χεριών για όσους ψηφήσαμε ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ξέραμε,ευχομαι όμως μην πάμε για καμιά προσφυγή μισθων ή συντάξεων στο δικηγορικό γραφείο του Κατρούγκαλου και ο υπουργος που θα εχει υπογράψει τα μέτρα να είναι ο Κατρούγκαλος......