Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Από λίκνο της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας σε πειραματικό εργαστήρι καταστολής

Μπορεί και να'ναι η αναπόφευκτη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.  Ίσως και να αναμενόταν από κάποιους.  Γεγονός είναι ότι, με άλλοθι την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υπό την οποία ζει η Γαλλία μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, η δημοκρατία τίθεται στο περιθώριο - ή μήπως δεν υπήρχε ποτέ, στην ουσία της; 

Με φόντο τις μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις αυτήν την εποχή στη Γαλλία ενάντια στο "νομοσχέδιο της εργασιακής απορρύθμισης" (αν το ακούτε για πρώτη φορά, είστε δικαιολογημένοι, η υποβάθμιση της είδησης είναι χαρακτηριστική), απαγορεύθηκε σε συγκεκριμένους πολίτες, ατομικά, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις ή και... η κυκλοφορίας τους στα μέρη αυτά.    Μετά από κάποιες μέρες, το μέτρο κρίθηκε παράνομο από τη γαλλική δικαιοσύνη (δείτε εδώ).  Όμως, η ζημιά έχει γίνει, τα προσωπεία έχουν φύγει.  Λόγω διαφορετικών (προς το παρόν; ) συγκυριών, και εδώ στην Ελλάδα το ξεμπρόστιασμα των κυβερνώντων συντελέσθηκε.

Είναι ζοφερό το ότι για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο παρακάμπτεται η Βουλή (με χρήση του άρθρου 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος).

Η Μαρία Δεναξά. δημοσιογράφος στο Παρίσι, σχολιάζει:

"Οι κυβερνήσεις ποτέ δεν απειλήθηκαν κατά μέτωπο από την τρομοκρατία, όσο από την οργή των λαών.

Σκεπτόμενη εδώ και καιρό τον τρόπο με τον οποίο ο Ολάντ κήρυξε την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -την οποία σχεδίαζε από καιρό- και την ευκολία με την οποία δίνει παράταση σ´ αυτό το καθεστώς, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η γαλλική κυβέρνηση περίμενε μεγάλη κοινωνική ένταση απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της πολιτικής την οποία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει.

Τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας απέναντι σε πολίτες, η Δημοκρατία στην Γαλλία αποδυναμώνεται.

Τελευταίο πλήγμα που σκορπά ανησυχία, είναι οι αστυνομικοί που από χθες [14 Μαΐου] το πρωί χτυπούν τις πόρτες ακτιβιστών και αντιφασιστών για να τους παραδώσουν επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο τους απαγορεύεται να πάρουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης.

Βασικά οι αρχές τους απαγορεύουν να κυκλοφορούν από τις 11h00 το πρωί έως τις 20h00 το βράδυ στο
έκτο, έβδομο, δέκατο τέταρτο και δέκατο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού και από τις 18h00 το απόγευμα έως τις 7h00 το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας όπου συγκεντρώνονται οι πολίτες για την Ολονύχτια!

Αν η Ελλάδα έγινε εργαστήριο λιτότητας, η Γαλλία μετατράπηκε σε εργαστήριο καταστολής των πολιτών. Και τα δυο αποτελούν πλέον εξαγώγιμα προϊόντα made in EU.

Η συνέχεια πιστεύω θα είναι εκρηκτική... ".
Δείτε εδώ την ανάρτηση της Μ. Δεναξά στο facebook.

Ενώ σε επόμενη συνέντευξή της στον 98.4, δίνει γλαφυρά την εικόνα που επικρατεί τώρα στη Γαλλία και τη γαλλική κοινωνία. Εκτιμά πάντως ότι οι κινητοποιήσεις είναι στην ουσία ένα αποδεκτό μέρος της διαχείρισης, μέρος του σκηνικού, για να να επιτύχουν δηλ. την απαραίτητη εκτόνωση, έστω και με τα παρεπόμενα των επεισοδίων και των βιαιοτήτων.  Οπότε, εκτός απροόπτου, εντός διμήνου η αντιπαράθεση θα αποκλιμακωθεί.  
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Και μετά... αν αναρωτιέστε, μάλλον δεν θα έρθει ο "νέος Γαλλικός Μάης".  Η ζωή των υποζυγίων συνεχίζεται. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γράψτε κάτι ,εξηγήστε κάτι για αυτά που θα μας έλθουν.
Μην περιμένετε από παλιούς συνδικαλιστές που ειχαν με τον Γιαννόπουλο,τον Παπαπαναγιώτου τον Πρωτόπαπα,τον Κουτρουμάνη τον Βρούτση,τον Λοβέρδο,τον Γιακουμάτο άριστες σχέσεις αλλα δεν κανανε τίποτα για να μην μας συμβούν αυτά.