Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Είναι νωπές ακόμα οι εντυπώσεις από τον φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου  και τις πολύ επικίνδυνες αυταρχικές πρακτικές που το καθεστώς μας ακολουθεί όλο και πιο ανησυχητικά.  
   Όταν λοιπόν διαβάσουμε την επόμενη είδηση αλλά και όσες θα αρχίσουν πάλι να έρχονται καταιγιστικά τις επόμενες ημέρες, ας έχουμε κατά νου και την επισήμανση του πρωθυπουργού μας κ. Παπαδήμου:  "οι αξίες και τα ιδανικά των ηρώων του 1821 δείχνουν τον δρόμο".  Μήπως θέλει να μας πει κάτι; Και τον είχαμε παρεξηγήσει.

Γιατί το ΠαΣοΚ και η ΝΔ αποφεύγουν να πουν την αλήθεια στην πορεία προς τις κάλπες.
Περίπου 30.000 εργαζόμενοι θα περάσουν στην ανεργία με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό κατά 40% των δομών του κράτους. 

(διαβάστε και εδώ για τις νέες μειώσεις που δρομολογούνται σε συντάξεις, εφάπαξ, μισθούς δημοσίου)   

Ενα προεκλογικό παιχνίδι έχει αρχίσει να παίζεται, από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στο... γήπεδο των δημοσίων υπαλλήλων. Στην πορεία προς τις κάλπες η αγωνία, περίπου 30.000 εργαζομένων που θα περάσουν στην ανεργία με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό κατά 40% των δομών του κράτους παρατείνεται.

Το νομοσχέδιο, παρ’ ότι κατατέθηκε στη Βουλή και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, ενώ απαράβατος όρος του νέου μνημονίου είναι να ψηφιστεί άμεσα, παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, για μετά τις εκλογές. Η εξέλιξη αυτή υπαγορεύθηκε από καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και κυρίως μετά το σαφές μήνυμα που έστειλαν συνδικαλιστές προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ότι «όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο θα θεωρηθεί εχθρός και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τον καταψηφίσουν».

Με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του κράτους καταργούνται 1.894 οργανικές μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μόνον από τη μείωση των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης θα εξοικονομηθούν 6.211.200 ευρώ κατ' έτος. Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, π.χ. από τον περιορισμό του εξοπλισμού και των γραφείων γενικών και ειδικών γραμματέων, γενικών διευθυντών και διευθυντών, οι θέσεις των οποίων καταργούνται. «Μαχαίρι» μπαίνει σε 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Διευθύνσεις, 326 Διευθύνσεις, 1 Υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι καταργείται περίπου το 1/3 των Διευθύνσεων, αυτοτελών ή μη τμημάτων και σχεδόν το σύνολο των αυτοτελών ή μη γραφείων.

Ο κ. Τόμσεν και ο κ. Ρέππας
Εκτίμηση των συνδικαλιστών, που πρόσκεινται στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, είναι ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως διευθυντικά στελέχη, θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο. Η πλειονότητα αυτών θα πάρει τον δρόμο της εφεδρείας, που σημαίνει στην πράξη της απόλυσης, μετά και την αξιολόγησή τους. «Ποιο διευθυντικό στέλεχος θα δεχθεί τον υποβιβασμό του σε απλό υπάλληλο και με τη νέα του ιδιότητα να τον στέλνουν να εργαστεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας;» επισημαίνουν με έμφαση. Κι αυτό παρ' ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, με συνεχείς εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να καθησυχάσει τους δημοσίους υπαλλήλους, επισημαίνοντας ότι «με τις νέες ρυθμίσεις δεν καταργούνται οργανικές θέσεις αλλά οργανικές μονάδες».

Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο του κ. Ρέππα δεν πείθουν. «Νωπές» είναι οι δηλώσεις του κ. Πόουλ Τόμσεν που ζητεί μετ' επιτάσεως απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να απολύσει, το τρέχον έτος, 15.000 υπαλλήλους, καθώς και να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το τέλος του 2015. «Οι δεσμεύσεις αυτές», αναφέρουν συνδικαλιστές, «σημαίνουν ότι κάθε χρόνο θα απολύονται από το Δημόσιο, εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις, 30.000-35.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2015».

Το «αντάρτικο» των συνδικαλιστών
Η έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, απ' ό,τι φαίνεται, δημιούργησε ένα νέο προεκλογικό τοπίο. Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας, σε «πηγαδάκι» στη Βουλή, έλεγε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά με τα στελέχη της ΔΑΚΕ των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία του κατέστησαν σαφές ότι «οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν για εμάς casus belli». «Του υπενθυμίσαμε ότι η ΝΔ είχε ταχθεί στο παρελθόν κατά των απολύσεων» επισημαίνει στο «Βήμα» στέλεχος της ΔΑΚΕ που μετείχε στη συνάντηση. «Ο πρόεδρος του κόμματος μας επαναβεβαίωσε ότι η θέση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία δεν έχει αλλάξει και παραμένει σε ισχύ».

Απρόθυμος όμως φέρεται και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ρέππας να προωθήσει άμεσα τις ρυθμίσεις, παρ' ότι ως μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης της νέας δανειακής σύμβασης. Η στάση αυτή δεν είναι άσχετη με την επιθυμία που, όπως λέγεται, έχει εκφράσει ο κ. Ρέππας να μην πολιτευθεί στην Αρκαδία στις προσεχείς εκλογές και να καταλάβει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στελέχη του υπουργείου πάντως επεσήμαναν στο «Βήμα» σχετικά με την αντίδραση της ΝΔ στις προτεινόμενες ρυθμίσεις τα εξής: «Το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης συνεργασίας των υπουργείων. Η ΝΔ είχε εγκαίρως και αρμοδίως ενημερωθεί για τις ρυθμίσεις του. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το επεξεργαστεί, καλό είναι να αξιοποιήσει τις εβδομάδες ως την προκήρυξη των εκλογών, ώστε η πρόοδός του στη Βουλή να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της». Το εν λόγω νομοσχέδιο πάντως δεν έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των νομοσχεδίων που η σύσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου αποφάσισε να συζητηθούν την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: Το Βήμα, 24 Μαρτίου 2012,           συντάκτης: Δημήτρης Νικολακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: