Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η "αναπάντητη" επιστολή της ΟΣΥΠΕ στην πολιτική ηγεσία

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

Δραγατσανίου 8,  Τ.Κ. 10110,  τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,

Email: osype@ypakp.gr, website: www.osype.gr




Αθήνα 17 Σεπτεμβρίου 2014


Αριθμ. Πρωτ.:41


Προς:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,                                 κ. Ιωάννη Βρούτση

Κοιν.:
1) Υφυπουργούς  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας                                α. κ. Βασίλη Κεγκέρογλου
β. κ. Αντώνιο Μπέζα
γ. κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη





2) Γ.Γ.  Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
α. κα Άννα Στρατινάκη
β. κ. Παναγιώτη Κοκκόρη
γ. κα Άννα Δαλλαπόρτα
δ. κα Έφη Μπέκου



3) Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε.
 κ. Κωνσταντίνο Πανταζή



κ. Υπουργέ
Στις 29 Αυγούστου 2014 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο νέος Οργανισμός αποτελεί προϊόν διαδικασίας συρρίκνωσης που ξεκίνησε το 2011 και που δυστυχώς οδηγεί το υφιστάμενο μειωμένο προσωπικό σε εργασιακές συνθήκες τουλάχιστον απρόσφορες για το τεράστιο έργο που καλείται να επιτελέσει το Υπουργείο μας.
Ο Οργανισμός του Υπουργείου δημοσιεύθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει τεθεί υπόψιν των συνδικαλιστικών μας οργάνων προσχέδιο, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση του περιεχομένου και των διατάξεων του, προκειμένου να υποβάλλουμε εγκαίρως τις προτάσεις και παρατηρήσεις μας, στοχεύοντας στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών μας.   
Δεν παραλείπουμε να σας αναφέρουμε ότι μας προκαλούνται εύλογες αμφιβολίες, πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό για τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη και διαμόρφωσαν τελικά την κατηγορία – κλάδο – ειδικότητα των Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων και το γεγονός ότι αποκλείονταν από τη δυνατότητα να προΐστανται ΤΕ σε Διευθύνσεις και ΤΕ ή ΔΕ σε Τμήματα, στο Υπουργείο μας, ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και υπαλλήλων ΝΠΔΔ, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα με το Ν. 4275/2014 (ΦΕΚ 149/τ.Α΄/15.07.2014), προβλέπεται να επιλέγονται ως Προϊστάμενοι Διεύθυνσης υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ και ως Προϊστάμενοι Τμήματος υπάλληλοι ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις ως ορίζονται στο νόμο. 
Παρά τη συνολική αντίθεσή μας στο πνεύμα του Ν.4275/2014, με τον οποίο θεσπίζεται ένα διαβλητό και αδιαφανές σύστημα επιλογής προϊσταμένων θεωρούμε αυτονόητο, ότι τόσο η διαδικασία της κατανομής του προσωπικού όσο και της τοποθέτησης των Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4275/2014, θα είναι αξιοκρατική, αντικειμενική, διαφανής, μακριά από λογικές, επιλογές και μεθοδεύσεις, συντεχνιακές και ευνοιοκρατίας, με σκοπό την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών μας.
Ιδιαίτερη πρόνοια θα πρέπει να λάβετε για τους συναδέλφους μας, οι υπηρεσίες των οποίων καταργούνται, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε αδικαιολόγητη και δυσμενής μεταβολή των όρων και συνθηκών εργασίας τους και βίαιη ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού τους.
Επ’ ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε επιστολή που σας είχαμε αποστείλει τον Οκτώβριο του 2013, έπειτα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της 27397/122/19.8.2013 Υ.Α. σχετικά με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας, με την οποία σας καλούσαμε σε πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο και σε άμεση συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, την οποία είχαμε κρίνει απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη.
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και εξακολουθείτε να απέχετε από κάθε διαδικασία διαλόγου με την Ομοσπονδία μας, σχετικά με την επίλυση ζητημάτων, προβλημάτων και δυσχερειών από την εφαρμογή της συγκεκριμένης Υ.Α., με σκοπό την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος προστασίας και προαγωγής των εργασιακών σχέσεων και το υπερέχον δημόσιο συμφέρον.    
            Παρόντες σε κάθε διαδικασία διαλόγου για την επίτευξη ενός σύγχρονου, ευέλικτου, αποτελεσματικού και ενδυναμωμένου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, σας καλούμε για μια ακόμη φορά να προγραμματίσετε άμεσα συνάντηση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, για όλα τα παραπάνω ζητήματα.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ






ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΚΝΙΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: