Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Πεπραγμένα Δ.Σ. Συλλόγου στις 6 Νοεμβρίου 2014



Την  Πέμπτη 06.11.2014 συνεδρίασε, στα γραφεία του Συλλόγου (Δραγατσανίου 8, 5ος όροφος), το ΔΣ του Συλλόγου μας.  Ήταν η πρώτη συνεδρίαση για τα μέλη του ενωτικού ψηφοδελτίου ΑΣΥ-ΑΠ, Λίζα Σιδέρη, Γιώργο Εμμανουηλίδη και Ιωάννα Τάγαρη, στο πλαίσιο της εναλλαγής εκπροσώπων όπως ορίζουν οι αρχές μας.

Τα κύρια θέματα της συνεδρίασης, που τέθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΣ στην ατζέντα, ήταν:
-      Νομική στήριξη συναδέλφων
-      Οικονομική συνδρομή μελών του Συλλόγου (υλοποίηση απόφασης Γ.Σ., τρόπος παρακράτησης)

Επίσης, η εκπρόσωπος της ΑΣΥ, Λίζα Σιδέρη, έθεσε τα εξής:
-      Πρόταση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ενόψει της γενικής απεργίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. στις 27/11
-      Πρόταση για Ανακοίνωση του Συλλόγου και συντονισμό δράσεων ενόψει της διαφαινόμενης «ιδιωτικοποίησης» του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την περίοδο 2014-2020 (ΕΣΠΑ 2014-2020)

Άλλα θέματα ήταν:
-      Εγγραφή νέων μελών στον Σύλλογο
-      Κινήσεις αβροφροσύνης προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ


Νομική στήριξη συναδέλφων

Το πρόβλημα της προστασίας των συναδέλφων που διενεργούν επιθεωρήσεις εργασίας παραμένει χωρίς συστηματική αντιμετώπιση και τα περιστατικά που απαιτούν νομική στήριξη συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Στην παρούσα συνεδρίαση ψηφίστηκε ομόφωνα η διάθεση των μέσων του Συλλόγου για δικαστική συνδρομή, κατόπιν αιτημάτων, τόσο σε συναδέλφους στους οποίους έγινε μήνυση, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, όσο και σε συνάδελφο που κατέθεσε μήνυση για περιστατικό που έλαβε επίσης χώρα στο πλαίσιο των καθηκόντων του.


Οικονομική συνδρομή μελών του Συλλόγου

Το ΔΣ προέβη στην υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 26ης Ιουνίου 2014, για αύξηση της συνδρομής των μελών του προς τον Σύλλογο σε 3 ευρώ μηνιαίως και την παρακράτησή τους από την μισθοδοσία κάθε μήνα με έναρξη τον Ιούλιο του 2014.

Τα μέλη ενημερώθηκαν ότι η παρακράτηση αυτή δεν μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι τώρα λόγω τεχνικών ζητημάτων στο μηχανογραφικό σύστημα της μισθοδοσίας.  Το πρόβλημα τελικά λύθηκε και η παρακράτηση θα γίνει αναδρομικά ως εξής:
-      Στη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, θα παρακρατηθεί η συνδρομή για τους τέσσερις μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2014 (σύνολο 12 €, 6 € το α΄15νθήμερο και 6 € το β΄15νθήμερο).
-      Στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου 2015 θα γίνει παρακράτηση για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2014 - Ιανουάριο 2015 (σύνολο 9 €, 4 € το α΄ 15νθήμερο και 5 ευρώ το β΄ 15νθήμερο).

Τέλος, από τον Φεβρουάριο 2015 και μετά η παρακράτηση θα γίνεται κανονικά, 3 ευρώ τον μήνα.



Πρόταση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ενόψει της γενικής απεργίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. στις 27 Νοεμβρίου

Θυμίζουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί γενική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, όπου με αφορμή τα σχέδια για τον νέο προϋπολογισμό, προτάσσονται αιτήματα των εργαζομένων για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που απορρυθμίζουν το Δημόσιο, διαλύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, μας καταδικάζουν σε ένδεια (δείτε και εδώ).  Όμως, για να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση, χρειάζεται προγραμματισμός και κινητοποίηση όλων μας.

Στο πνεύμα αυτό, η εκπρόσωπος της ΑΣΥ, Λίζα Σιδέρη, κατέθεσε το αίτημα για Γ.Σ. πριν την απεργία της 27/11, με συμμετοχή και συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ, ώστε να ενημερωθούν και να παρακινηθούν οι συνάδελφοι σε μαζική συμμετοχή.

Ο πρόεδρος έθεσε πρόσκομμα σε αυτό, λέγοντας ότι μια τέτοια Γ.Σ. θα πρέπει
να γίνει εκτός ωραρίου, δεδομένου ότι οι Επιθεωρήσεις εξυπηρετούν κοινό μέχρι τις 15:00.  Σε αυτό συμφώνησε και μέλος της Α.Π.  Οπότε, η εκπρόσωπος της ΑΣΥ προχώρησε σε εναλλακτική πρόταση, για ενημερωτική συνάντηση του ΔΣ με τους συναδέλφους.  Εδώ, τα μέλη της ΠΑΣΚ  ομοθυμαδόν αντέτειναν ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται, δεν συμμετέχει, οπότε τι νόημα έχουν αυτά και άλλα τέτοια.  Γίναμε έτσι ξανά μάρτυρες μιας λογικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο.  Ο κόσμος δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, άρα να μην αναλάβουμε δράσεις για την κινητοποίησή του…  Γιατί έχουμε την εικόνα (καχύποπτοι;) ότι αυτή η στάση αποβλέπει εσκεμμένα στην πλήρη εξάλειψη κάθε δυναμικής του ούτως ή άλλως απονευρωμένου συνδικαλιστικού κινήματος;

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε η συζήτηση όταν, σε ύστατη προσπάθεια αποδοχής από το ΔΣ των ελάχιστων αυτονόητων ευθυνών ενός εκπροσώπου εργαζομένων, η εκπρόσωπος της ΑΣΥ πρότεινε τη δημιουργία, έστω, κλιμακίων για ενημέρωση των συναδέλφων γραφείο-γραφείο.  Πάλι ο Πρόεδρος πρότεινε τυπικές και διεκπεραιωτικές ενέργειες όπως η αποστολή e-mail  Επίσης, είπε ότι αυτά τα κλιμάκια θα πρέπει να είναι μεικτά, μαζί με τη ΓΓΚΑ, οπότε το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας την επόμενη εβδομάδα.


Πρόταση για Ανακοίνωση του Συλλόγου και συντονισμό δράσεων ενόψει των μεθοδεύσεων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως «διέρρευσε» από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δείχνει ότι τίθενται πολύ κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, στις δυσλειτουργίες, στην αδιαφάνεια, στην προσφορά εδάφους για πελατειακές σχέσεις και για ευνοιοκρατία κλπ.

Και όμως! Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΔΑΚΕ δήλωσαν άγνοια για όλα αυτά, παρόλο που, τουλάχιστον, είχαν υπάρξει ήδη σχετικές συζητήσεις μέλους μας με τον πρόεδρο, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ έχουν προχωρήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε δυναμικές κινητοποιήσεις (δείτε και εδώ).

Ως ΑΣΥ θέτουμε στις προτεραιότητές μας την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και επιδιώκουμε τον συντονισμό των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ασήμαντους διαχωρισμούς ανάλογα με το καθεστώς εργασίας, ως ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας.  Έτσι, η εκπρόσωπός μας Λίζα Σιδέρη κατέθεσε στο ΔΣ ένα σχέδιο Ανακοίνωσης για όλα τα παραπάνω ζητήματα, με σκοπό να διαμορφωθεί μια επίσημη θέση σε συνδικαλιστικό επίπεδο στο Υπουργείο μας.  

Τονίζουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με την οργάνωση μιας οποιασδήποτε Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά για το ποιος, πώς και γιατί ασκεί έλεγχο στην διαχείριση κονδυλίων ύψους δεκάδων δισ. δημόσιας δαπάνης.  Για αυτό το λόγο, οι συνδικαλιστικοί μας φορείς θα πρέπει να το αναδείξουν έγκαιρα και να διεκδικήσουν τουλάχιστον το αυτονόητο. Χρηστή και διάφανη διαχείριση από το Δημόσιο, για το δημόσιο συμφέρον, και όχι πλιάτσικο από τους ιδιώτες, με βάση το κέρδος.

Ο πρόεδρος είπε ότι θα μελετήσει το προτεινόμενο από εμάς σχέδιο Ανακοίνωσης και θα μιλήσουμε στο επόμενο Δ.Σ. 

Έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε μπροστά σε τυπική περίπτωση κωλυσιεργίας.  Επειδή μια συντονισμένη αντίδραση, με τους συναδέλφους στη ΜΟΔ, δεν θα άρεσε στους πολιτικούς προϊστάμενους;   Επειδή η πάγια οπτική των παλαιοσυνδικαλιστών, ως μικροσυντεχνιακή, είναι ότι, αφού δεν αφορά άμεσα τους ψηφοφόρους του υπουργείου, γιατί να ασχοληθούμε;  Ή επειδή ο συντονισμός και η αλληλοστήριξη με εργαζομένους σε άλλους χώρους είναι έξω από κάθε λογική και συμφέρον τους;

Δείτε εδώ το σχέδιο Ανακοίνωσης που καταθέσαμε, καθώς και το προωθούμενο σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ 2014-2020.



Άλλα θέματα (νέα μέλη Συλλόγου και… ανθοδέσμες)

-      Έγινε αποδοχή της εγγραφής 4 νέων συναδέλφων στο Σύλλογο, οι οποίοι ήρθαν πρόσφατα στο υπουργείο μας μετά την αποφοίτησή τους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.).

-      Και κλείνουμε την ενημέρωση ωραία και ανθηρά, με ένα σημείο αντιπροσωπευτικό της διάστασης της νοοτροπίας των εκπροσώπων ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ και ΑΣΥ-ΑΠ:

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ο πρόεδρος έφερε προς έγκριση, προσπαθώντας να το περάσει ως τυπική διαδικασία, την αποστολή ανθοδέσμης στη σύζυγο του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ, λόγω επικείμενου τοκετού. Είναι χαρακτηριστικό το επιχείρημα του Η.Κιούλου: «για να έχουμε καλές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία».  Φυσικά, η απάντηση της Λίζας Σιδέρη, ως ΑΣΥ, ήταν ότι η πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να δέχεται και να συνομιλεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Δεν χρειάζονται λουλούδια για αυτό.

Η δαπάνη τελικά εγκρίθηκε με την αρνητική ψήφο της Λίζας Σιδέρη και ενός μέλους της ΑΠ, με το άλλο μέλος της ΑΠ να ψηφίζει λευκό.



Παραλειπόμενα

Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση ΔΣ που συμμετέχουμε, βρισκόμαστε δυστυχώς ακόμα εμπρός σε παρωχημένες συμπεριφορές και νοοτροπίες.  Από την παρούσα συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου 2014, ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στιγμιότυπα.

-      Ο πρόεδρος ήθελε να έχει λόγο στο τι και πώς το αναρτούμε στο μπλογκ της ΑΣΥ.  Ασχολίαστο.

-  Στο πλαίσιο "χαλαρής" συζήτησής μας σχετικά με ιδέες για τη Χριστουγενιάτικη γιορτή, ο Η.Κιούλος προσπάθησε να επαναφέρει το ζήτημα των χοροεσπερίδων ως μέσου εσόδων για τον Σύλλογο. Με ποιον τρόπο θα πρέπει να κατανοήσουμε την εμμονή αυτή, παρά τη διαρκή αντίθεσή μας, λόγω του επιλήψιμου τρόπου που αυτές οι συνεστιάσεις προωθούνταν; (για τον φόβο πχ έγερσης αρνητικών σχολίων όσον αφορά τη σχέση εργαζομένων στο ΣΕΠΕ με εργοδότες, τους οποίους πρέπει να ελέγχουν).

Δεν υπάρχουν σχόλια: