Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΟΙΚΤΉΣ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗΣ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ και ΑΥΤΌΝΟΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ



Μετά από δυόμισι χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών που στόχο τους έχουν την ισοπέδωση του κόσμου της εργασίας αλλά και τον κατακερματισμό του, είναι φανερό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτέλεσαν τον πρώτο στόχο. Αφού κατασυκοφαντήθηκαν, στην συνέχεια υπέστησαν τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, την εφεδρεία… Και αν δεν αντιδράσουμε, έπεται συνέχεια.
Σ΄αυτήν την ολομέτωπη επίθεση οφείλουμε να απαντήσουμε σε όλα τα επίπεδα, με ενωτικό, αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο. Το πεδίο των αγώνων είναι όσο ποτέ κοινό, όπως και η έμπρακτη αντίδραση που πρέπει να έχουμε.

ΚΟΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
α) Αγωνιζόμαστε για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και για την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού κοινωνικού-οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα εξαλείφει την εκμετάλλευση της εργασίας, θα καταπολεμά τη φτώχεια και θα θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά (υγεια, παιδεία, πρόνοια), την υπεράσπιση των ανθρώπίνων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές του Μνημονίου οδηγούν σε υποβάθμιση του Κοινωνικού Κράτους και του Κράτους Δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές ελευθερίες και καταβαραθρώνουν το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.


β) Παλεύουμε για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας. Η προωθούμενη αναδιοργάνωση του Δημοσίου θα πρέπει να έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να απολυθεί κανένας συνάδελφος, μέσω της ορθολογικής κατανομής του προσωπικού και την παροχή κινήτρων. Ειδικά, στο Υπουργείο Εργασίας με τον κρίσιμο επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο για την αγορά εργασίας, δεν περισσεύει κανείς συνάδελφος. Για εμάς ενδεχόμενες απολύσεις-εφεδρείες αποτελούν αιτία πολέμου!

γ) Χωρίς να υποτιμούμε τα σημαντικότατα κλαδικά αιτήματα μας, θα υπερασπιστούμε τη αξιοπρέπεια μας, τασσόμενοι κατά οποιασδήποτε λύσης που συνιστά κάποιου είδους ελεημοσύνης και μεγαλοψυχίας των ταγών μας. Η λύση δεν είναι τα “περίεργα” και εξευτελιστικά επιδόματα. Η λύση είναι μία: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

δ) Επιδιώκουμε την συσπείρωση και τον συντονισμό όλων των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επίθεση στα δικαιώματα μας και να οικοδομηθεί από τη βάση ένα νέο μοντέλο εκπροσώπησης και εξουσίας μέσα από Γενικές Συνελεύσεις.

ε) Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε οι συνάδελφοι της Κεντρικής Υπηρεσίας και του ΣΕΠΕ. Αναγνωριζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα ξεχωριστά προβλήματα της κάθε Υπηρεσίας, αλλά πιστεύουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από ότι μας χωρίζει. Δεχόμαστε την επίθεση που δέχονται από κοινού όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνεπώς ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Γι αυτό το λόγο, καλούμε σε συστράτευση και συσπείρωση τους Συλλόγους του Υπουργείου μας σε μια ουσιαστική, ρεαλιστική και αξιόπιστη Ομοσπονδία, η οποία με αγωνιστικό πνεύμα, μακριά από μικροκομματικούς, μικροσυνδικαλιστικούς, η προσωπικούς ιδιοτελείς λόγους, θα διεκδικήσει όσα μας αξίζουν και όσα μας “έκλεψαν”. Οι κλαδικές διεκδικήσεις αφορούν όλους τους συναδέλφους, που συμβάλλουν στην εκπλήρωση του έργου του Υπουργείου.

στ) Επιδιώκουμε τη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης στον εργασιακό μας χώρο αλλά και ευρύτερα με σαφές αγωνιστικό, αντισυστημικό χαρακτήρα.

ζ) Στο χώρο δουλειάς μας και στην συλλογική μας εκπροσώπηση, απαιτούμε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των συναδέλφων, χειραφέτηση από το πατρονάρισμα. Εργαζόμαστε για την δημιουργία ενός προπλάσματος εναλλακτικού μοντέλου εξουσίας των γενικών συνελεύσεων των υπαλλήλων. Ως συλλογικότητες, υπερασπίζουμε με σθένος τις ιδέες μας, κάποιοι από εμάς ενδεχομένως μέσα από συμμετοχή και σε άλλους οργανωμένους πολιτικούς φορείς, αλλά είμαστε αυτόνομοι από κόμματα, έξω από πατρονάρισμα από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, και από πελατειακές αντιλήψεις.

η) Για μας, ο συνδικαλισμός δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Αν ήταν έτσι τίποτα δεν θα είχαν επιτύχει ποτέ οι εργαζόμενοι, τίποτα δεν είναι εφικτό χωρίς πάλη, τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Αγώνα όχι ως αυτοσκοπό αλλά με συγκεκριμένη στόχευση, πλάνο και προγραμματισμό, με πρωτοτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: