Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Αποφάσεις Δ.Σ 4.4.2013


Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 4.4.2013 στην οποία συμμετείχαν 8 από τα 9 μέλη (απουσίαζε η Αφρ. Κορφιάτη), συζητήθηκαν τα παρακάτω:

α) Η πρόταση του Προέδρου και της ΠΑΣΚ για αναστολή του απεργιακού μέτρου της παύσης διενέργειας ελέγχων από τους Επιθεωρητές. Το σκεπτικό της πρότασης είναι το εξής:
Με τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου (απεργιακό μέτρο παύσης, στάση εργασίας και 24ωρη απεργία σε συντονισμό με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες του Υπουργείου) και με την πίεση που ασκήθηκε από αυτές επιτεύχθηκε η μερική ικανοποίηση των αιτημάτων που είχε θέσει η ΓΣ της 23.11.2013. Συγκεκριμένα: α) Υπερψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης εξόδων κίνησης στους Επιθεωρητές Εργασίας β) υπήρξε ρητή δέσμευση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι σε επόμενο Ν/Σ θα προβλεφθεί εξαίρεση των ελεγκτικών σωμάτων από τις πειθαρχικές διαδικασίες της υποπ.Ζ3 του Ν.4093/2012. γ)Αφαιρέθηκε τελικά το αρ.10 και αμβλύνθηκε η αυστηρότητα του αρ.9, με τα οποία ποινικοποιούνταν η δουλειά των εργαζομένων σε ασφαλιστικούς φορείς.
Αντίθετα, δεν υπήρξε ικανοποιητική λύση στο θέμα των διαθεσιμοτήτων των συναδέλφων μας ΙΔΑΧ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε διαδικασία κινητικότητας, ούτε φυσικά επιτεύχθηκε κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας ή εξαίρεση του ΣΕΠΕ από αυτή. Ωστόσο, σε ένδειξη καλής θέλησης η ΠΑΣΚ πρότεινε την αναστολή του απεργιακού μέτρου.
Με την πρόταση συμφώνησε η ΔΑΚΕ.
Με την πρόταση για αναστολή συμφώνησαν και τα μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Υπαλλήλων διατυπώνοντας ωστόσο διαφορετικό σκεπτικό. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι το μέτρο της παύσης από μόνο του δεν προκαλεί ιδιαίτερη πίεση στην πολιτική ηγεσία (μέλη της οποίας δεν το γνώριζαν καν) και τελικά πιέζει μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αποφασιστικό ρόλο στην μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας έπαιξε κυρίως η πετυχημένη διήμερη κινητοποίηση σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στο υπόλοιπο Υπουργείο και οι δύο μαζικές πορείες προς τη Βουλή. Με αυτό το σκεπτικό και για λόγους τακτικής, επιβάλλεται η αναστολή του μέτρου, και η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν το νέο κύμα μέτρων κατά του Δημοσίου (απολύσεις μέσω αξιολόγησης κ.α), η οποία θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων. Τέλος διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για το εάν, πότε και πως θα χορηγηθούν τελικά έξοδα κίνησης στους Επιθεωρητές Εργασίας, καθώς απαιτείται Κ.Υ.Α αλλά και απορρόφηση πιστώσεων που μέχρι τώρα κατευθύνονταν σε λειτουργικές ανάγκες του Σ.ΕΠ.Ε.
Από όλες τις πλευρές έγινε μνεία στην σημαντική συμβολή υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου στην προσπάθεια τεκμηρίωσης της τροπολογίας για τα έξοδα κίνησης.
Συζήτηση έγινε και για τη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Από πλευράς ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ τονίστηκε ο θετικός ρόλος ως προς την διαμεσολάβηση προς τα Κόμματα και το Υπουργείο Οικονομικών της ΓΓ καθώς και του Υπουργού. Από πλευράς ΑΣΥ τονίστηκε ότι η πολιτική ηγεσία με το ένα χέρι παίρνει εκατό και με το άλλο δίνει δέκα, και δεν πρέπει να την ευχαριστούμε για αυτό...
Τέλος, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία πρότεινε την λήψη απόφασης για διενέργεια ελέγχων μόνο με υπηρεσιακά αυτοκίνητα και οπωσδήποτε όχι με κόστος για τους Επιθεωρητές Εργασίας. Η πρόταση έγινε δεκτή από την Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων αλλά απορρίφθηκε από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. 

β) Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για την οικονομική διαχείριση του Συλλόγου.

Τα μέλη της ΑΣΥ είχαν ζητήσει γραπτή ενημέρωση σχετικά με τον απολογισμό του 2012. Ο Ταμίας του Συλλόγου παρείχε συνοπτική ενημέρωση σχετικά με τα έσοδα και τα έξοδα του Συλλόγου μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε οποιοδήποτε μέλος του Συλλόγου το θελήσει. Αυτή τη στιγμή το Ταμείο του Συλλόγου έχει υπόλοιπο περίπου 6.000 ευρώ. Λόγω αυτής της κατάστασης προτάθηκε και έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές η αναστολή χορήγησης ατόκων δανείων σε συναδέλφους μέχρι να συγκεντρωθεί στο Ταμείο επαρκές ποσό. Ωστόσο, η ΑΣΥ ζήτησε την ικανοποίηση όσων γραπτών αιτήσεων είχαν υποβληθεί. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις υπόλοιπές παρατάξεις με το σκεπτικό ότι μέλη του ΔΣ είχαν ήδη αποθαρρύνει συναδέλφους από την υποβολή αιτήσεων. Ωστόσο, όπως παρατήρησαν τα μέλη της ΑΣΥ τέτοια απόφαση δεν είχε ληφθεί από το ΔΣ και κακώς δόθηκαν προφορικές αρνήσεις από τα μέλη του ΔΣ. Τέλος, συμφωνήθηκε σε επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί ο Προϋπολογισμός του 2013.

Σε ότι αφορά το θέμα της ανάθεσης μελέτης για τον Οργανισμό του Υπουργείου σε ιδιωτική εταιρία έγινε μια πρώτη ενημέρωση, ωστόσο η λήψη απόφασης μετατέθηκε για επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: