Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

 
Το πρωί της Πέμπτης 11/4 μέλη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών βρεθήκαμε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου με σκοπό την ολιγόλεπτη ενημέρωση των συναδέλφων που εργάζονται εκεί για τις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, όταν προχωρήσαμε προς τα γραφεία, μας σταμάτησε ένας υπάλληλος της εταιρείας φύλαξης μαζί με έναν εργαζόμενο της επιστασίας οι οποίοι μας ανακοίνωσαν ότι δεν επιτρέπεται να ενοχλήσουμε τους εργαζόμενους εν ώρα εργασίας σύμφωνα με απόφαση που έχει λάβει η διοίκηση της Σχολής. Όταν τους είπαμε ότι αυτό συνιστά απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και τους ζητήσαμε να μας δώσουν την απόφασή αυτή γραπτώς, μας παρέπεμψαν στην Πρόεδρο της Σχολής Καθηγήτρια Αικατερίνη Νικοπούλου-Καραγιάννη η οποία, παρά τις διαμαρτυρίες μας και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ενοχλήσουμε εργαζόμενους που απασχολούνται με ασθενείς, μας ανακοίνωσε και επισήμως την απαγόρευση, επικαλούμενη μεταξύ άλλων λόγους ασφάλειας των εργαζομένων (!), καλώντας μας ταυτόχρονα να συναντηθούμε με τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου εργασίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, παρά την κατηγορηματική άρνηση της Προέδρου επ’ αυτού, εφόσον η συνάντηση με τους εργαζόμενους εκτός χρόνου εργασίας είναι πρακτικά αδύνατη δεδομένων των αυξημένων οικογενειακών και άλλων υποχρεώσεων σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Επιπλέον, αποτελεί ευθεία επίθεση και αμφισβήτηση του εθιμικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στο ωράριο εργασίας σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού (Γενικές Συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων, κλπ).


Η απόφαση αυτή της Προέδρου της Οδοντιατρικής δεν είναι τυχαία: Προφανώς, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις εργαζομένων και φοιτητών που απέτρεψαν την απόλυση συνάδελφου συμβασιούχου, ενόχλησαν τη διοίκηση της Σχολής. Όπως και ο δυναμισμός και η συσπείρωση των εργαζόμενων στον καθαρισμό στην Οδοντιατρική, οι οποίες πριν από λίγες μέρες έδωσαν μάχη για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους έχοντας την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη σημαντικής μερίδας των φοιτητών της σχολής, οι οποίοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για το ζήτημα, και εργαζομένων που βρεθήκαμε στο πλευρό τους την Παρασκευή 29/3 μια μέρα μετά τη Γ.Σ. του ΣΔΠ που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα αλληλεγγύης. Απέναντι σε όλα αυτά, η διοίκηση της Σχολής αποφάσισε να παρεμποδίσει την ελεύθερη επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους, που αποτελεί τη βάση για τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας απέναντι στις πολιτικές λεηλασίας της ζωής και της εργασίας μας.

Πρακτικές αυτού του είδους εντάσσονται στην εκστρατεία περιστολής των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων – καταστολής και ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων, αναπόσπαστο κομμάτι της γενικευμένης επίθεσης που δεχόμαστε, με στόχο τη θωράκιση της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθούν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες.

Απέναντι σε πρακτικές απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αντιτάξουμε τη σθεναρή εναντίωσή μας.

Καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου και όλες τις παρατάξεις να καταδικάσουν ομόθυμα την απόπειρα κατάργησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών μας.

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: