Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΠΩΛΕΙΤΑΙ


13 Μαρτίου 2013
Σας φτιάχνουμε Μουσεία, σας φέρνουμε στο φως πολύτιμες αρχαιότητες, αγάλματα, χρυσά, επιγραφές, νομίσματα, ολόκληρους αρχαιολογικούς χώρους από τα βάθη των αιώνων! Μας θέλετε για να σας ξεναγούμε, να βοηθάμε τις ξένες αρχαιολογικές σχολές και τα Πανεπιστήμια στο έργο τους, μας χρειάζεστε για να έχετε κάτι να δείξετε στους ξένους καλεσμένους σας. Εμείς όμως, όλοι μαζί, τεχνίτες, εργάτες, αρχιτέκτονες, συντηρητές, χημικοί, μηχανικοί και αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι που υπηρετούμε τον πολιτισμό σας λέμε ότι, όταν πρόκειται για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γινόμαστε γροθιά, ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι που συνεχίζει να αγωνίζεται για την προστασία των θησαυρών του τόπου μας, για την ανάδειξή τους, όπως τόσο πολύ σας αρέσει να λέτε, από τότε που άρχισαν τα μεγάλα έργα, τα μεγάλα προγράμματα, και τώρα τα ΕΣΠΑ που ετοιμάζεστε να τα χαρίσετε στους ιδιώτες μαζί με την ανεκτίμητη υπεραξία της δουλειάς μας.
Καμαρώνετε ανέξοδα με τον δικό μας μόχθο, με τις ατελείωτες ώρες των απλήρωτων υπερωριών μας, με τα ψαλιδισμένα μας μεροκάματα, με τους μισθούς πείνας, με την αγωνία της απόλυσης, με τα δικά μας όνειρα. Ξοδεύετε εκατομμύρια ευρώ για ανούσια έργα βιτρίνας, για λαμπερά εγκαίνια, για φιγούρα, για εστιατόρια σε Μουσεία, όταν ο κόσμος έξω πεινά.
Καμαρώνετε με τη δική μας δουλειά, με τα δικά μας ξενύχτια, με τη δική μας ανθυγιεινή δουλειά, ξεχνώντας και αγνοώντας επιδεικτικά τους ειδικευμένους τεχνίτες, τους συντηρητές, τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς, τους μουσειολόγους, τους αρχαιολόγους, όλους αυτούς τους ανώνυμους αγωνιστές που αγαπούν χωρίς υστεροβουλία, τον πολιτισμό και τον συντηρούν, χωρίς να έχουν ανάγκη να προβληθούν, όπως εσείς, όλους εμάς που προστατεύουμε τον πολιτισμό ως παρακαταθήκη και όχι ως υποθήκη προς τους δανειστές, όλους εμάς που τον προστατεύουμε από τη μανία του εύκολου κέρδους, από την αλόγιστη δόμηση, από την καταστροφή μόνον επειδή γνωρίζουμε ότι ανήκει σε όλους, όπως ορίζει και το Σύνταγμα που το παραβιάζετε χωρίς να φοβάστε ότι θα τιμωρηθείτε.
Και τώρα που αποφασίσατε να ξεπουλήσετε σε τιμή ευκαιρίας μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους στους δανειστές, τους μαυραγορίτες του χρηματοπιστωτικού κεφάλαιου, μας συρρικνώνετε, μας απειλείτε με απολύσεις, μας περιφρονείτε, όπως τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εργάτες, τους γιατρούς, τους δασκάλους και όλους του τίμιους ανθρώπους που τους έχετε οδηγήσει στη φτώχεια και την ανείπωτη δυστυχία.
Μας εγκλωβίζετε στα στενά με διμοιρίες ΜΑΤ, την ώρα που ο πρωθυπουργός σας μιλά για τη βία στους νεολαίους του μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο που φτιάξαμε εμείς με τον μόχθο μας, που εμείς το οργανώσαμε για να υποδεχθεί τα Ελγίνεια μάρμαρα από τη ξενιτιά, ενώ εσείς, ως άλλοι Έλγιν, ξεκινάτε τη λεηλασία τους, το ξεπούλημα και τον ξεριζωμό όσων περισσότερων εργαζόμενων του χώρου του πολιτισμού μπορείτε, χωρίς ντροπή, χωρίς μνήμη, χωρίς καμία ανησυχία για την υστεροφημία σας.
Αν ο πρωθυπουργός σας μίλησε σήμερα για τη βία στους δικούς του νέους, εμείς θα μιλάμε συνεχώς στους δικούς μας για τη δημοκρατία και την πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά. Δημοκρατία και πολιτισμός είναι έννοιες συναφείς. Δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο.
Έτσι, σήμερα, αυτές τις ώρες που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής σας με την Τρόικα, σας θυμίζουμε ότι τα κατάλοιπα του υλικού μας πολιτισμού δεν είναι εμπορεύσιμα αγαθά και δεν προορίζονται για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σας καλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τα απλά λόγια του Μακρυγιάννη:
Είχα δύο αγάλματα περίφημα, μία γυναίκα και ένα βασιλόπουλο,
ατόφια, φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλεια είχαν…
τά ’χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Άργος θα τα
πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν…
Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα:
«Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το
καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας.
Γι’αυτά πολεμήσαμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: