Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΧΟΥΝΤΑ ΔΕ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ, ΜΑ ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

«Δε χύνεται ποτέ άδικα το αίμα.  Δεν το ‘χεις ακουστά πως ένας σπόρος είναι η λευτεριά, μα δεν ποτίζεται αυτός με νερό για να πιάσει, παρά με αίμα» Ν.Καζαντζάκης

Ειδήσεις από το μέτωπο:
  • Ανακοίνωση των μαθητών Γυμνασίου -Λυκείου Ιερισσού
  • Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ιερισσού
  • Δελτίο Τύπου του Αριστοτέλειου Γενικού Λυκείου Ιερισσού Χαλκιδικής
  • "Ο μόνος αγώνας που έχει χαθεί είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ": Αναδιπλώνονται τώρα για τα μεταλλεία χρυσού της Αλεξανδρούπολης, μετά τη συνολική αντίθεση όλων των τοπικών φορέων
 Το τραγούδι της γιαγιάς στα ΜΑΤ - Ιερισσός 7/3/2013
   
(α) Ας δούμε τι λένε σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Ιερισσού, για όσα ζουν καθημερινά στην ελληνική δημοκρατία του 2013 :

Και ενώ τα τελευταία χρόνια στην επικράτεια, εμείς οι μαθητές βιώνουμε μαζί με τους γονείς μας τη βάναυση πολιτική των κυβερνήσεων (λιτότητα – φτώχεια – πείνα – ανεργία – θάνατοι), στο Αριστοτέλειο Λύκειο Ιερισσού ζούμε μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή της τρομοκράτησής μας από τα Όργανα της Τάξης.
Συμμαθητές μας σύρονται στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής ως κοινοί τρομοκράτες. Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επιφέρει την ανάπτυξη μέσω της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική, θυσιάζεται η ελευθερία, η δημοκρατία, και παράλληλα καταπατώνται τα δικαιώματά μας, για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.

Τους συμπαραστεκόμαστε κλείνοντας το σχολείο και δηλώνουμε πως η τρομοκρατία του κράτους ΔΕΝ θα περάσει!

“ΧΟΥΝΤΑ ΔΕ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ, ΜΑ ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ”
Με αγανάκτηση
Οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Ιερισσού

Πηγή: newsnow.gr
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


(β) Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ιερισσού:
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ιερισσού με αφορμή τις προσαγωγές μαθητών δηλώνουμε την αντίθεση μας σε πρακτικές που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του σχολειού μας. Το σχολείο αποτελεί πυρήνα μάθησης και μετάδοσης ιδεών, διαμορφώνει χαρακτήρες. Οφείλουμε να το θωρακίσουμε και να το προστατεύσουμε με κάθε μέσο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας γίνονται μαζικές προσαγωγές, παράνομες λήψεις γενετικού υλικού , καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων , στα πλαίσια του γενικότερου κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας που επιχειρήται να επιβληθεί.Δεχτήκαμε τη τεταμένη αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε όμως να ανεχτούμε την στοχοποίηση των παιδιών μας, δεν μπορούμε να τα βλέπουμε συνεχώς φοβισμένα. Καλούμε όλους τους γονείς να σταθούν πλάι μας.

Είμαστε οικογενειάρχες που δουλεύουμε σκληρά, έχουμε μεγαλώσει με αρχές , αξίες και ιδανικά τα οποία μεταλαμπαδεύσαμε και στα παιδιά μας. Αποδοκιμάζουμε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται γιατί πιστεύουμε ότι η βίαα μόνο βίαα αναπαράγει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή, στο να λέμε ειρηνικά ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου μας.

Ελπίζουμε στην επικράτηση της σύνεσης και της λογικής, στην εφαρμογή του συντάγματος, ελπίζουμε οι αρμόδιοι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές και μάλιστα παιδικές.  Η λήψη μέτρων για την τήρηση της νομιμότητας και την αποφυγή οποιασδήποτε προκλητικής συμπεριφοράς σε βάρος ανήλικων αποτελεί υποχρέωση όλων.

Πηγή: newsnow.gr
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



(γ) Δελτίο Τύπου του Αριστοτελείου Γενικού Λυκείου Ιερισσού Χαλκιδικής:

«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 
Αρ. Πρωτοκόλλου 76/08-03-2013 
ΠΡΟΣ : Δ/νση Β’θμιας Εκπ/σης Ν. Χαλκιδικής 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ιερισσός 8/3/2013 
Την Τετάρτη 6/3 οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου διαμαρτυρόμενοι για τις κλήσεις συμμαθητών τους στην αστυνομία για να καταθέσουν για τη γνωστή υπόθεση στις Σκουριές. 
Την Πέμπτη 7/3 μετά από συζήτηση του Συλλόγου Διδασκόντων με τους μαθητές, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του σχολείου και οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους. Όμως περίπου στις 10πμ το σχολείο αναστατώθηκε εκ νέου με τη διάδοση της είδησης ότι διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνονται προς την Ιερισσό. 
Άμεσα ο διευθυντής και οι καθηγητές σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων πήραν μέτρα προστασίας συγκεντρώνοντας τους μαθητές στο εσωτερικό του σχολείου και περιφρουρώντας τον προαύλιο χώρο. Την ίδια στιγμή κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, το οποίο γειτνιάζει με το σχολείο μας. 
Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών, για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος κάποια από αυτά έπεσαν κοντά στην καγκελόπορτα εντός του προαυλίου χώρου. Σε συνδυασμό με τη φορά του ανέμου και με τη γενικότερη ρίψη δακρυγόνων εκτός σχολείου η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να νιώσουν δυσφορία, δύσπνοια και γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα. Ταυτόχρονα πολλοί μαθητές λόγω της τεταμένης κατάστασης έπαθαν κρίσεις πανικού. 
Στο σχολείο προσήλθε ο αγροτικός γιατρός Ιερισσού ,δύο νοσοκόμες, μία ιδιώτης ψυχολόγος και ένας ακόμα ιδιώτης γιατρός. Δόθηκαν πρώτες βοήθειες και χορηγήθηκε οξυγόνο σε μαθητές καθώς και στην καθαρίστρια του σχολείου που παρουσίασαν τα αναπνευστικά προβλήματα και τις κρίσεις πανικού. 
Ο διευθυντής προχώρησε σε συνεννόηση με τον επικεφαλής αξιωματικό των ΜΑΤ έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος μπροστά από το σχολείο, να διευκολυνθεί η πρόσβαση των σχολικών λεωφορείων και οι μαθητές να προωθηθούν με ασφάλεια στα χωριά τους, πράγμα που έγινε περίπου στις 12.30μμ. Οι μαθητές τις Ιερισσού αποχώρησαν συνοδεία των γονέων τους. 
Την Παρασκευή 8/3 η πλειοψηφία των μαθητών δεν προσήλθε στο σχολείο με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους λόγω φόβου για τα χθεσινά γεγονότα. Οι υπόλοιποι μαθητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο προαύλιο του σχολείου. 
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων

Πηγή: parakato.gr
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013
Αναδιπλώνονται για τα μεταλλεία χρυσού της Αλεξανδρούπολης
Προβληματισμός και φόβος για νέο ισχυρό μέτωπο της κυβέρνησης με όλους τους φορείς της Θράκης, για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τ
α νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την επένδυση του έργου "Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα, Δήμου Αλεξανδρούπολης, Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης" της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με δηλώσεις του στη Wall Street Journal, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Καναδούς της Eldorado Gold – πρόκειται για την ίδια εταιρεία που έχει και τα μεταλλεία στη Χαλδικική- ότι η διαδικασία αδειοδότησης του μεταλλείου Περάματος θα ολοκληρωθεί εντός δεκαημέρου (σ.σ μέσα στον Μάρτιο). Σύμφωνα με την WSJ  ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι : «Αυτή είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ».
Υπάρχει συνολική αντίθεση από όλους τους φορείς της Θράκης, όπως από τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τους 22 δημάρχους της περιοχής, που απειλούν με παραίτηση εάν εγκριθεί η επένδυση. Τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, ακόμα και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Επίσης την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει τα παραρτήματα του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ , το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βιοτεχνών και η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Αν. Μακεδονίας –Θράκης.
Πηγή: topontiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: