Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Γιατρός τίθεται σε αργία γιατί μίλησε για ελλείψεις στο νοσοκομείο


Αναδημοσίευση από το aristotelous17.wordpress.com
Την Τετάρτη 6/3/2013 καλείται να παραστεί ενώπιον του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ του Υπουργείου Υγείας, ο Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης, το οποίο συνεδριάζει προκειμένου να αποφασιστεί αν θα τεθεί σε αργία ή όχι.
Ο δρ. Δημήτρης Αδαμίδης Διεθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου–Κ.Υ. Ξάνθης και του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης τίθεται σε αργία, διότι άσκησε κριτική στην προϊσταμένη αρχή του Νοσοκομείου, προασπιζόμενος την υγεία των νεογέννητων παιδιών. Με αφορμή την αιμορραγία ενός νεογνού από τον ομφαλό, ο δρ. Αδαμίδης εξέφρασε την άποψη ότι για το περιστατικό ευθύνονται τα κλιπ ομφαλίου λώρου, τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων τόνισε τις αστοχίες του συγκεκριμένου υλικού και το πώς αυτές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νεογνών. Κατόπιν αυτού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου και διώχθηκε πειθαρχικά, επειδή κατήγγειλε τη χρήση ελαττωματικού υγειονομικού υλικού από το νοσοκομείο Ξάνθης.
Η ελευθερία έκφρασης της προσωπικής άποψης κάθε πολίτη αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των ιατρών να δρουν ως δημόσιοι λειτουργοί υπέρ των ασθενών τους, και ταυτοχρόνως του δικαιώματος όλων των πολιτών στον ελεύθερο λόγο και την έκφραση, αποτελεί βασική αρχή για την ίδια την Δημοκρατία.
Κανείς δε θα πρέπει να στερεί από τους επιστήμονες το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα και τεκμηριωμένα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, ειδικά όταν προκύπτουν θέματα υγείας ή όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Επιστήμονες όπως ο κύριος Αδαμίδης, οι οποίοι εθελοντικά και αφιλοκερδώς διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες και μαθήματα με σκοπό τη δωρεάν ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών, για την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού, είναι λανθασμένο, αλλά και επικίνδυνο για τον κόσμο, το να στερηθούν το δικαίωμα έκφρασης της άποψής τους.
- Λόγω της εντονότατης επιστημονικής και κοινωνικής δραστηριότητάς του
Ενδεικτικά αναφέρονται:
1) Το Πρόγραμμα Προληπτικής Παιδιατρικής για τους Ρομά του Δροσερού κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 545 προληπτικές εξετάσεις και έγιναν 729 εμβολιασμοί,
2) Ο αντιφυματικός εμβολιασμός σε όλα τα σχολεία του δήμου Ξάνθης (1323 παιδιά)
3) Η διοργάνωση 3 επιστημονικών συνεδρίων
4) Η συμμετοχή των γιατρών της παιδιατρικής κλινικής σε 20 επιστημονικά συνέδρια (ελληνικά και διεθνή)
5) Η διοργάνωση του μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου Μητρικού Θηλασμού στην Ξάνθη για δυο συνεχείς χρονιές (2012 και 2013) με τεράστια επιτυχία
6) Το γεγονός ότι η παιδιατρική κλινική τιμήθηκε με 2 επιστημονικά βραβεία κατά τη διάρκεια της θητείας του
7) Τα 8 επιστημονικά βραβεία τα οποία έχει λάβει για ερευνητικές του εργασίες
- Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα δράση του στο Γ.Ν. Ξάνθης, στην τοπική κοινωνία, αλλά και πανελλαδικά σε θέματα ενημέρωσης, προώθησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού
- Καθώς το κλινικό του έργο είναι σημαντικότατο (στους 15 μήνες της θητείας του ως Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής: 1300 νοσηλευόμενα παιδιά/έτος, 26.000 εξετασθέντα παιδιά/έτος στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών και 1000 στα Τακτικά Ιατρεία εκ των οποίων το 60% παιδογαστρεντερολογικά)
Ζητάμε την παραμονή του δρ. Αδαμίδη Δημήτρη στη θέση του Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και την απόσυρση των πειθαρχικών διώξεων εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: