Ποιοι είμαστεΑ.  Η Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων δημιουργήθηκε από υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας και είναι μια κίνηση αυτόνομη και ανεξάρτητη από κυβερνήσεις και κόμματα.  Αποτελεί έκφραση της ανάγκης μας για:
 • Αντίσταση στη διαρκώς εντεινόμενη επίθεση των οικονομικών ελίτ & των υπηρετών της στον κόσμο της εργασίας,  και αγώνα ενάντια στην έκπτωση του κοινωνικού κράτους & κάθε θεμελιώδους δικαιώματος για προσωπική ευημερία, αξιοπρέπεια, απασχόληση, υγεία, εκπαίδευση, πολιτική συμμετοχή. Μια επίθεση που αποκτά ιδιαίτερη ένταση ενάντια στον έλληνα εργαζόμενο, ο οποίος πληρώνει τις συνέπειες μιας δομικής κρίσης του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, η κατοχή οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου «ποινικοποιείται» με απανωτά χαράτσια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων απειλείται με καθεστώς εφεδρείας και απόλυσης.  Και η φτώχεια και τα ποσοστά ανεργίας που διογκώνονται συνεχώς κρύβουν καθημερινά ανθρώπινα δράματα όλο και πιο πολλών συνανθρώπων μας. 
 • Ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες.  Απορρίπτουμε καταστάσεις και συμπεριφορές που οδήγησαν στην αποξένωση από τον λαό, όλων των κυβερνήσεων, των κυρίαρχων κομμάτων και των παραδοσιακών συνδικαλιστικών φορέων, που αποσαθρώνουν την κοινωνία και απαξιώνουν την κρατική διοίκηση.
 • Κινητοποίηση όλων των συναδέλφων για μια Δημόσια Διοίκηση υγιή, λειτουργική και πραγματική εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από τις μεθοδεύσεις απαξίωσής της στο όνομα έωλων νεοφιλελεύθερων συνταγών.  Οι πολιτικοί ταγοί μας και το διοικητικό κατεστημένο στοχοποιούν τον Δημόσιο Τομέα ως το απόλυτο κακό και ενοχοποιούν του Δημοσίους Υπαλλήλους μετακυλίοντας σε αυτούς τις δικές τους ευθύνες για την κρίση. 
 • Αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και απόρριψη της πελατειακής αντίληψης συνδιαλλαγής.    Έξω από πρακτικές «κυβερνητικού συνδικαλισμού» και πολιτικών παραγοντισμού, που λειτουργούν τελικά ως μηχανισμοί εκτόνωσης του δυναμισμού των διεκδικήσεων, στοχεύοντας περισσότερο στην εδραίωση ενός συστήματος αναπαραγωγής μικροεξουσιών, παρά στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.   Και που απομάκρυναν έτσι το σώμα των εργαζομένων από την αποτελεσματική συλλογική δράση και την ενεργό διεκδίκηση.
 • Προώθηση μορφών αλληλεγγύης και συντονισμού εντός και εκτός του εργασιακού μας χώρου, με σκοπό αφενός την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και αφετέρου την αποτελεσματικότερη οργάνωση της αντίδρασης μας απέναντι στη λαίλαπα των αντιλαϊκών πολιτικών.
 • Προάσπιση της ελευθερίας μας και της αξιοπρέπειάς μας αντιπαλεύοντας τις διαρκώς επεκτεινόμενες αυταρχικές συμπεριφορές (καταστολή, οικονομική τρομοκρατία, χειραγώγηση από τα ΜΜΕ), που σκοπό έχουν τον εξαναγκασμό σε απάθεια και τον κατακερματισμό της κοινωνίας σε αλληλοϋποβλεπόμενα συμφέροντα, και στρώνουν τον δρόμο προς την κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας.

Β.   Το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση της διαστρέβλωσης των λειτουργιών του κοινωνικού κράτους. Η κρίση χρησιμοποιείται ως άλλοθι για προώθηση πολιτικών που πλήττουν και αποδυναμώνουν τον εργαζόμενο. Το Σ.ΕΠ.Ε, χωρίς πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, υπολειτουργεί, οι επιθεωρητές εργασίας διώκονται, η Κεντρική Υπηρεσία υλοποιεί σκληρά αντεργατικά μέτρα με αποκορύφωμα τη σταδιακή υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων.
Ο ρόλος μας ως υπαλλήλων υποβαθμίζεται συνεχώς με πρακτικές που μας θέτουν στο περιθώριο για ζητήματα αρμοδιότητάς μας. Η «εμπειρογνωμοσύνη» νεόκοπων συμβούλων και η συνεννόηση με «ημετέρους» θεωρείται ότι αρκεί...
Επιπλέον, η αναξιοκρατία και η διαπλοκή συνεχίζουν να κυριαρχούν. Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο και ο βεβιασμένος και πανικόβλητος τρόπος αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών ουσιαστικά εκμηδενίζει οποιαδήποτε συνθήκη για αποδοτική Δημόσια Διοίκηση και ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ενώ καθιστά ξανά τη Δημόσια Διοίκηση κομματικό φέουδο.ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Όταν ο (ψευδεπίγραφος) σοσιαλισμός ταυτίζεται με τη βαρβαρότητα και ο νεοφιλελευθερισμός προβάλλεται ως θεματοφύλακας των υπολειμμάτων των κοινωνικών κατακτήσεων, όταν η κοινωνική δικαιοσύνη καταπίπτει σε ισότητα απέναντι στις απολύσεις και στους μισθούς πείνας, η μόνη λύση που έχουμε είναι να ξεφύγουμε από την αδράνεια και να αρθρώσουμε έναν λόγο αντίστασης και υπεράσπισης της εργασίας συντονισμένα, αλλά πέρα από χαλιναγώγηση κομμάτων και κατεστημένου συνδικαλισμού.


 • Απαιτούμε την αναστροφή της πορείας προς την εξαθλίωσή μας, τη διασφάλιση του βιοτικού μας επιπέδου και τη στήριξη των οικογενειών μας.  Απαιτούμε να σταματήσει ο αδιέξοδος μονόδρομος των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου, της αέναης λιτότητας και της ύφεσης. Η κρίση οφείλεται στη απληστία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων -ελληνικών και ξένων– και των πολιτικών υπηρετών τους.  Αυτοί πρέπει να πληρώσουν και τον λογαριασμό. Ο ελληνικός λαός και οι μετανάστες εργαζόμενοι που κατοικούν στη χώρα μας δεν χρωστάνε τίποτε και δεν θα γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός κακοστημένου δράματος.    Δεν δεχόμαστε συνάδελφοί μας να οδηγούνται στην απόλυση (με ή χωρίς το ένδυμα της εφεδρείας), στο πνεύμα μιας νοσηρής και αβάσιμης λογικής δήθεν οικονομικής εξυγίανσης. 
 • Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αμοιβές, δίκαιο μισθολόγιο, χωρίς χαριστικά επιδόματα, και ψεύτικες υπερωρίες. Είμαστε υπάλληλοι που δουλεύουν και αμείβονται για αυτό. Όχι ζητιάνοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και βάρη για τον Έλληνα πολίτη.
 • Θέλουμε μια σύγχρονη διοίκηση, που θα  έχει ως μοναδικό γνώμονα την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών, με διαφανείς διαδικασίες στελέχωσης και λειτουργίας, έξω από κομματικές εξαρτήσεις και διαπλεκόμενες εύνοιες.   Έναν διοικητικό μηχανισμό που θα αξιοποιεί με αξιοκρατία και θα αναθέτει ουσιαστικές ευθύνες στα ικανά στελέχη της και στις υπηρεσίες της, και δεν θα στηρίζεται στην κακοδαιμονία των στρατιών συμβούλων και τους αυλοκόλακες.   Απαιτούμε να μπει τέρμα σε ένα σύστημα δέσμιο του διοικητικού κατεστημένου, των πατρόνων και των «κολλητών».
 • Χρειαζόμαστε συνδικαλισμό αφοσιωμένο αποκλειστικά στην αποστολή του, πόλο συσπείρωσης και δράσης των εργαζομένων. Αντίβαρο απέναντι στις αυθαιρεσίες του  κομματοκρατικού συστήματος και των αγορών.  Που δεν θα εμπλέκεται εξωθεσμικά στους μηχανισμούς διοίκησης και δεν θα αυτοακυρώνεται λόγω κομματικών ή άλλων εξαρτήσεων. 'Έναν συνδικαλισμό που θα πρωτοπορεί στους αγώνες, θα μάχεται «με» τον εργαζόμενο και όχι «για» τον εργαζόμενο.
 • Είμαστε υπέρ των πραγματικών συμμετοχικών και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών. Αντιμαχόμαστε κάθε μορφή συγκέντρωσης εξουσίας που οδηγεί νομοτελειακά σε ολοκληρωτισμό και αυταρχισμό. Θέλουμε κάθε διαδικασία που αφορά την εκπροσώπηση μας να αρχίζει γνήσια από μας, τη βάση. Θεωρούμε τη Γενική Συνέλευση, ως  το κατεξοχήν αρμόδιο και κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων και όχι ως βάρος στην ταμειακή διαχείριση του Συλλόγου μας.


 ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ


Όποιον συνάδελφο ασφυκτιά από τη νέα κατάσταση προσωπικής και οικονομικής εξαθλίωσης,  αλλά και από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχουν περιέλθει οι συμπολίτες μας στον ιδιωτικό τομέα και οι άνεργοι στις οικογένειές μας,

Όποιον συνάδελφο θέλει να ακούγεται ο λόγος του αυθεντικά, χωρίς να κρύβεται πάντα πίσω από κάποιους άλλους, επαγγελματίες εκπροσώπους και μεσολαβητές,

 • Να συζητήσουμε στη βάση του παραπάνω πλαισίου, να διαμορφώσουμε τον λόγο μας και τις δράσεις μας, ως υπάλληλοι και ως άνθρωποι. 
 • Χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις, χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις, χωρίς ανούσιους αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις.
 • Με σκοπό να συσπειρώσουμε, να συντονίσουμε, να συνθέσουμε και να δυναμώσουμε τη φωνή της υγιούς δημοσιοϋπαλληλίας.
 • Για να δημιουργηθεί ένας δυνατός πυρήνας σκέψης και δράσης με στόχο τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων και συνανθρώπων μας από τα άλλοθι όσων θέλουν να τους εξοντώσουν, για να κερδίσουμε πάλι τη ζωή μας.
    Για μια:
Ανοικτή     (σε όλους τους συναδέλφους, σε κάθε ιδέα, σε κάθε πρόταση δράσης μακριά από πεφωτισμένους  ηγέτες & χειραγωγούς)

Συν-έλευση (μια ανοικτή & συνεχής πλατφόρμα συνεργασίας δράσης, με    αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όλων όσων ενστερνίζονται τις βασικές αρχές μας - έξω από αποστεωμένες παρατάξεις, κλίκες & κλειστές ομαδούλες)
Υπαλλήλων      στο Υπουργείο μαςΚοινωνική δικαιοσύνη – αλληλεγγύη – συλλογική δράση
     http://asy-yeka.blogspot.com                        email επικοινωνίας: asy.yeka@gmail.com