Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Άρθρο συναδέλφου για τη διαφθορά

Με σκοπό την ανάδειξη εποικοδομητικού διαλογου και γόνιμου προβληματισμού και εντός του Υπουργείου, αναδημοσιεύουμε (χωρίς σχόλια) άρθρο του συναδέλφου Κώστα Γεώρμα στο www.topontiki.gr

"Το Κάιρο, η ελληνική περίπτωση και η διαφθορά"

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΜΑΣ


Καθώς ο οδηγός μάς παίρνει από το αεροδρόμιο του Καΐρου και οδεύουμε προς την πόλη, ακολουθούμε έναν καινούργιο, τεράστιο αυτοκινητόδρομο. Έτσι, καθώς το αυτοκίνητο αναπήδαγε στο ανώμαλο οδόστρωμα, δεν μπόρεσα να μη σχολιάσω: Αιγύπτιοι και Έλληνες πάσχουν από τις ίδιες αρρώστιες: με δυσκολία μπορούν να φτιάξουν ένα οδόστρωμα που να είναι λείο και... φιλικό προς τον οδηγό και το όχημα.
Οι μίζες, βλέπεις, και στις δύο περιπτώσεις, ενώ καθιστούν την κατασκευή των δρόμων δαπανηρότατη, απ’ την άλλη διαφθείρουν τους επιτετραμμένους με τον έλεγχο της κατασκευής για να μην ελέγχουν την ποιότητα. Και οι επιτετραμμένοι δεν ελέγχουν όπως πρέπει, γιατί οι εκάστοτε πολιτικοί τους προϊστάμενοι, έχοντας πάρει τη μίζα τους, αποτρέπουν τον δημόσιο υπάλληλο από το να επιτελέσει ορθά το έργο του. Εάν ο τελευταίος δεν συμμορφωθεί, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι – αυτές τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Οι μέθοδοι αυτές αποκαλούνται μετακινήσεις.
Ας έλθουμε όμως στο θέμα της διαφθοράς. Η επανάσταση στην Αίγυπτο μου κίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ξεκίνησε από ένα επεισόδιο αντι-διαφθοράς, όταν ένας νέος αρνήθηκε να πληρώσει στο «όργανο» τη μίζα που του ζήτησε για το Ίντερνετ καφέ που διατηρούσε. Και τα συνθήματα ενάντια στη διαφθορά κατείχαν κεντρική θέση σε όλη τη διάρκεια της εξέγερσης.
Και οι Έλληνες Αγανακτισμένοι «έπιασαν» ένα κεντρικό στοιχείο του προβλήματος της χώρας, όταν έξω από τη Βουλή φώναζαν (φωνάζαμε) «Κλέφτες». Το γνωστό αυτό σύνθημα, συνοδευόμενο από την αντίστοιχη χειρονομία, χλευάστηκε από αρκετούς «διανοούμενους» ως «απλοϊκό». Στην περίπτωσή τους ισχύει το γνωστό μαρξικό ρηθέν: «το είναι καθορίζει τη συνείδηση». Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το «είναι» δεν καθορίζεται από κάτι άλλο, παρά από τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων που το εν λόγω κοινωνικό στρώμα έχει επικαρπωθεί.
Πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μόνο του το γεγονός ότι τόσο η Αριστερά όσο και ο νεοφιλελεύθερος εσμός που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή δεν ασχολούνται με αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις άμεσες ξένες επενδύσεις που αποτελούν το όνειρο κάθε νεοφιλελεύθερου. Επιπλέον επιδρούν αρνητικά στις εμπορικές συναλλαγές, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την οικονομία.
Αναφορικά με την Αριστερά, ως γνωστόν, ο καπιταλισμός των μονοπωλίων δημιουργεί τη διαφθορά. Οπότε δεν υπάρχει και ανάγκη περαιτέρω ανάλυσης. Μία άλλη μερίδα Αριστεράς φαίνεται να παραβλέπει το ζήτημα όντας μέρος της διαφθοράς (κυρίως οι σχετιζόμενοι με ευρωπαϊκά κονδύλια).
Ας δούμε όμως εάν όντως η διαφθορά κάνει τη... διαφορά. Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος πρώτος ανέδειξε την τέχνη της κωλοτούμπας στην πολιτική, ήταν, ως γνωστόν, εναντίον της ΕΟΚ των Μονοπωλίων. Άρκεσαν όμως τα πακέτα των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για να μετατραπεί σε ένθερμο υποστηρικτή της Ευρώπης! Και, επειδή δεν φταίνε πάντα οι – ζηλιάρηδες και ρατσιστές σε άλλες περιπτώσεις – Ευρωπαίοι για την κατάντια μας, όταν αυτοί πρότειναν τα κονδύλια αυτά να πάνε σε μεγάλα έργα που να έχουν πολλαπλασιαστικό παραγωγικό αποτέλεσμα, ο αείμνηστος έκανε ακριβώς το αντίθετο: χιλιάδες μικρά έργα.
Είναι τότε που «πρασίνισε» η Κρήτη, είναι τότε που το ΠΑΣΟΚ, με την παράλληλη τοποθέτηση αρκετών στον δημόσιο τομέα, έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας από τη μία, ενώ από την άλλη διαμόρφωσε μία σταθερή εκλογική πελατεία.

Πόσο κοστίζει η μίζα;
Υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για τη διαφθορά στη χώρα και καμιά επισταμένη μελέτη για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της. Ωστόσο, οι αριθμοί από μόνοι τους είναι αποκαλυπτικοί της σημασίας της. Σε μία μελέτη που έγινε από το Brookings Institute, ο Κάουφμαν, συγγραφέας της μελέτης, υπολογίζει ότι το κόστος της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας φθάνει το 4% του ΑΕΠ ετησίως. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε το 50% του δημοσίου ελλείμματος!
Ας δούμε όμως και τα ποσά που «μπήκαν» στη χώρα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.


Χρηματικές δοσοληψίες Ελλάδας - Ε.Ε. (1981-2008)


Απολήψεις από Ε.Ε. (εκατ. ευρώ)
Ως % του ΑΕΠ
Αποδόσεις στην Ε.Ε. (εκατ. ευρώ)
Ως % του ΑΕΠ
Καθαρές μεταβιβάσεις (εκατ. ευρώ)
Ως % του ΑΕΠ
(Α)
(Β)
(Α-Β)
Μ.Ο. 1981-1989
1.566,5
3,0
419,1
0,8
1.147,5
2,2
Μ.Ο. 1990-1999
4.724,5
5,3
998,8
1,1
3.725,7
4,2
Μ.Ο. 2000-2008
6.245,8
3,4
1.873,6
1,0
4.372,2
2,4
Πηγή: Άννα Μανασσάκη και Ελένη Κολτσίδα, «Η συμβολή των μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. στο ισοζύγιο πληρωμών και την οικονομική ανάπτυξη», στο Τράπεζα της Ελλάδος, Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος: αιτίες ανισορροπιών και προτάσεις πολιτικής, Αθήνα, Ιούλιος 2010, σελ. 239.











Ας κάνουμε κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς. Η μίζα για τα έργα κινείται γύρω στο 6%-10%, εάν οι πληροφορίες είναι σωστές. Οπότε το «πολιτικό χρήμα» μόνο από αυτήν την πηγή, που σημειωτέον δεν είναι η μεγαλύτερη, κινείται γύρω στα 110 με 440 εκατομμύρια κατ’ έτος! Ας ψάξουν λοιπόν να μας πουν οι νεοφιλελευθεροπασόκοι ποιοι «έφαγαν τα λεφτά» και πού οφείλεται το χρέος. Παρομοίως βέβαια το χρέος δεν οφείλεται στα κέρδη των υποτιθέμενων ελληνικών... μονοπωλίων.
Ωστόσο, πέραν του τεράστιου κόστους της, η διαφθορά έχει και μία σειρά από άλλες καταστροφικές συνέπειες, που συνδέονται άμεσα με την έκταση της κρίσης στη χώρα μας. Κατ’ αρχάς περιορίζει τα εισοδήματα του Δημοσίου από τους φόρους και διαφθείρει τους δημόσιους θεσμούς καθιστώντας τους πιο αναποτελεσματικούς και ενισχύει την κουλτούρα της φοροδιαφυγής. Η διαφθορά αυξάνει το κόστος των δημοσίων έργων, υποβαθμίζει την ποιότητά τους και επιβαρύνει τις τσέπες των φορολογουμένων, αφού – ας μην έχουμε αυταπάτες επ’ αυτού – το λάδωμα των πολιτικών μεταφέρεται άμεσα στις τσέπες των φορολογουμένων μέσω της υπερτιμολόγησης των έργων .
Ο Κάουφμαν, σε μία παράγραφο που φαίνεται σαν να περιγράφει τα γνωστά σημιτικά swaps, αναφέρει επίσης ότι «όσο πιο πολύ μια χώρα διαστρεβλώνει και κρύβει τα στοιχεία περί του χρέους, οι αποφάσεις αναφορικά με τη σύνθεση του δημόσιου χρέους μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες και η εξυπηρέτηση του χρέους να γίνει πιο δαπανηρή για τον εθνικό προϋπολογισμό». Επιπλέον, αυτές οι πρακτικές «εισάγουν μία αποσταθεροποιητική αβεβαιότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Διαφθορά και έλλειμμαhttp://topontiki.gr/img/uploads/big/132437708669.jpg
Ο παραπάνω πίνακας δείχνει πού βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τη σχέση διαφθορά - έλλειμμα. (Η Ελλάδα «ξεχωρίζει» στο κάτω αριστερό μέρος).
Πάντως το «λάδωμα» δεν φαίνεται να κάνει καλό ούτε στην επιχειρηματικότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές δαπανούν περισσότερο χρόνο γύρω από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και έχουν μεγαλύτερο κεφαλαιακό κόστος από τις επιχειρήσεις που δεν εμπλέκονται.
Τα παραπάνω έχουν μία και μόνη σημασία. Η ελληνική κοινωνία, χρόνια τώρα, έχει «επιτρέψει» τη διαμόρφωση συγκεκριμένων συμπεριφορών, χωρίς να σκέφτεται και να υπολογίζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν αυτές.
● Είναι ως εάν η μεταπολιτευτική ΠΑΣΟΚική λογική (που ξεπερνά βέβαια το ΠΑΣΟΚ και αγκαλιάζει μεγάλο μέρος των κομμάτων της μεταπολίτευσης) να έχει καταστήσει ναρκωμένες τις αντιδράσεις της κοινωνίας και τον τρόπο σκέψης της.
● Είναι ως εάν οι Έλληνες να ζούσαν ποτισμένοι με το ποτό της καταναλωτικής λήθης και της επιδειξιομανίας, σε μια «εύφορη κοιλάδα», στην οποία δεν είχε σημασία το πώς συμπεριφέρεται ο κάθε ένας από εμάς, αλλά οι θεσμοί μπορούσαν να υπάρχουν «εκεί», μόνοι τους, πέρα από τις πράξεις και τις πρακτικές μας.
● Είναι ως εάν να θεωρούσαμε ότι οι θεσμοί, όταν θα τους χρειαστούμε, θα είναι εκεί να μας περιμένουν.
Σήμερα ανακαλύπτουμε πανικόβλητοι ότι τα σχολεία που παρατήσαμε δεν εκπαιδεύουν τα παιδιά μας, ότι το Δημόσιο που «διορίσαμε» δεν εκπληρώνει τον ρόλο του, ότι το ΕΣΥ που διαβρώσαμε με το φακελάκι διαλύεται, ότι ο στρατός και η Εκκλησία, τους οποίους λοιδορήσαμε και βανδαλίσαμε, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της «κρίσης». Ότι οι πολιτικοί που ψηφίσαμε, στρέφονται πλέον ανοικτά εναντίον μας. Σήμερα ανακαλύπτουμε έντρομοι ότι το θεριό που ταΐζαμε μέσα στην ευωχία της αμεριμνησίας μας τόσα χρόνια, τώρα είναι έτοιμο να μας καταβροχθίσει.
Κοιτώντας τους χιλιάδες Αιγύπτιους να μαζεύονται και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ, κοιτώντας την εμπειρία της Αργεντινής, ένα είναι το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς: Η έξοδος από την κρίση απαιτεί από τις δυνάμεις που έχουν πρόταση για το μέλλον της χώρας να θέσουν ως έναν από τους κύριους άξονές της την καταπολέμηση της διαφθοράς. Απαιτεί την ανατροπή συμπεριφορών που ενισχύουν τη διαφθορά, απαιτεί την προώθηση αυστηρών ποινών για όσους – πολιτικούς κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλους – προχωρούν σε δράσεις ή σε απολαβές από τη διαφθορά. Χωρίς τέτοιες πολιτικές είναι αδύνατον να οικοδομηθεί μία ανταγωνιστική οικονομία και κοινωνία.
Χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αδύνατον να αποκτήσουμε ως λαός την αξιοπρέπειά μας και να ορθοποδήσουμε.
* Ο Κώστας Γεώρμας είναι Δρ. Κοινωνιολογίας - Συγγραφέας, Εισηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο συνάδελφος, με μια ένσταση: Δε μπορεί να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο για 40 σχεδόν χρόνια με τις δυνάμεις της Αριστεράς που τουλάχιστον θεωρητικά είναι "ασύμβατες" με πρακτικές διαφθοράς. Ο αριστερός εξ ορισμού είναι ανιδιοτελής. Η διαφθορά έρχεται κατα κύριο λόγο ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού (και μάλιστα του αθέμιτου) στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ως προς την καταγραφή του προβλήματος. Πολύ καλά έως εδώ. Όμως η λύση δεν έρχεται έτσι απλά, με αλλαγή συμπεριφορών, αυστηρές ποινές κλπ. Με όλον τον σεβασμό στον συνάδελφο, κάπως απλοϊκά ακούγονται αυτά. Το πρόβλημα είναι συστημικό και συστημική πρέπει να είναι και η απάντηση. Όσο επιτρέπεται η συγκέντρωση εξουσίας σε συγκεκριμένα κέντρα, ευνοείται η διαπλοκή και η αυτονόμηση των αποκαλούμενων εκπροσώπων και διαμεσολαβητών της κοινωνίας σε κάθε χώρο, από τον εργασιακό έως τη Βουλή, αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν ως φυσική εκδήλωση των στρεβλώσεων ενός καθεστώτος που μας έμαθαν να αποκαλούμε δημοκρατικό.

Όσο για το προηγούμενο σχόλιο,ναι, σίγουρα, ο αριστερός είναι εξ ορισμού "ανιδιοτελής". Όπως είναι και ο φιλελεύθερος (αλλά γιατί όχι και ο νεοφιλελεύθερος). Το μόνο που διαφοροποιεί τις δυνάμεις της "αριστεράς" από τους υπόλοιπους είναι το ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να κυβερνήσουν και να δοκιμαστούν έξω από συνθήκες εργαστηρίου. Και έχουν ακόμα την πολυτέλεια να εκστομίζουν πομφόλυγες και συνθηματολογίες εκ του ασφαλούς (πχ Παπαρήγα: "να παίρνουν όλοι οι άνεργοι 1.000€ τον μήνα" !!!). Όμως, θα ήταν ενδιαφέρον να ψάξουμε τι έγινε όταν σε κάποιους μικροχώρους (ή και χώρες, βλ. ΕΣΔΔ) οι "αριστεροί" απέκτησαν εξουσία. Παρέμειναν αμόλυντοι; Η εξουσία είναι που διαφθείρει, το σύστημα είναι που εκμαυλίζει και εκβαρβαρίζει. Όλα τα άλλα για ηθικές και συμπεριφορές (αριστερές, προτεσταντικές, μουσουλμανικές ή ό,τι άλλο) τα ακούω βερεσέ.

Γιάννης Πέντας είπε...

Να συγχαρώ κι εγω τον συνάδελφο και καλό μου φίλο Κώστα, όχι μόνο για αυτό το άρθρο του στο πάντα έγκυρο ΠΟΝΤΙΚΙ, αλλά και για άλλα πονήματα που κατά καιρούς δημιουργεί συμβάλλοντας με θετικό τρόπο στην δημόσια συζήτηση και στον ειλικρηνή πολιτικό διάλογο που έχουμε όλοι τόσο ανάγκη.
Τώρα σε ότι αφορά στο θέμα της διαφθοράς νομίζω ότι σχετίζεται:
1)Με το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα.Δηλαδή πιο απλά σε ένα σύστημα που λειτουργεί έχοντας στο επικεντρο τους νομους της αγορας,του κερδους,του ατομικου συμφεροντος και την εκμεταλευση ανθρωπου απο ανθρωπο νομιζω οτι αποτελει ουτοπια να αναμενει κανεις εξαφανιση του φαινομενου της διαφθορας.
2)Με το θεμα της δημοκρατιας.Σε πολιτικα συστηματα που λειτουργουν εχοντας στο επικεντρο την αντιπροσωπευτικη αρχη(η οποια δημιουργει αναποφευκτα πολιτικες ελιτ και επαγγελματιες πολιτικους βλ.Βεμπερ και Μιχελς) και δεν «ανοιγονται»και σε αλλους αμεσοδημοκρατικους τροπους πολιτικης συμμετοχης(δημοψηφισματα,συνελευσεις,ανακλητοτητα αντιπροσωπων,καλυψη δημοσιων αξιωματων μεσω κληρωσης κλπ) νομιζω ότι και παλι αποτελει ουτοπια να αναμενει κανεις εξαφανιση του φαινομενου της διαφθορας.
Για το θεμα της στασης των κομματων της κοινοβουλευτικης αριστερας.Θα συμφωνησω με τον Κωστα.Πιστευω όμως ότι δεν «σηκωνουν» το θεμα της διαφθορας διοτι και οι δυο συνιστωσες(ΚΚΕ,ΣΥΝ) δεν λειτουργουν με κυριαρχο κριτηριο την κατακτηση της εξουσιας, αλλα την δημιουργια κινηματων που προασπιζουν δικαιωματα κλπ.Δηλαδη πιο πολύ λειτουργουν ως «ομαδες πιεσης» και λιγοτερο ως πολιτικα υποκειμενα που με αυτοπεποιθηση προβαλλουν αμεσα εναλλακτικα προγραματα εξουσιας.
Για τον σχολιαστη ΝΟ.2.
Αν δεν απατωμαι στην Σοβιετικη Ενωση οικοδομηθηκε ένα νεοαπολυταρχικο,εκμεταλευτικο και απολυτως διαφθαρμενο συστημα «κρατικου καπιταλισμου».Οπως εγραψε κι ο Νικος Πουλαντζας ο σοσιαλισμος ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπαρξει.
Παντως για περαιτερω μελετη επι ζητηματος προτεινω:
1) «Η ιδιωτικη δημοκρατια.Απο τις πολιτικες δυνάμεις στην κλεπτοκρατια» του καθηγητη Κωστα Χρυσογονου,εκδ. Επικεντρο(το εχω και το δανειζω λογω κρισης σε οποιον ενδιαφερεται)
2) Διαφορα κειμενα του Κορνηλιου Καστοριαδη
3) Διαφορα(ακρως ενδιφεροντα κειμενα) του καθηγητη Γ.Κοντογιωργη.
Αυτά και ευχομαι σε ολους Καλες Γιορτες και καλη (και αγωνιστικη)Χρονια.