Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Καταγγελία για συνθήκες εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας


ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργειο Εργασιας, Κοινωνικης Ασφαλισης και Προνοιασ
asy-yeka.blogspot.com



Συνάδελφοι,

Επισυνάπτουμε υπόμνημα για τις συνθήκες εργασίας στην κεντρική υπηρεσία (κτίριο Πειραιώς 40) του υπουργείου μας. Η καταγγελία, μόλις συγκεντρωθεί ικανός αριθμός υπογραφών μας, θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΠΕΚ, Πολεοδομία και Περιφέρεια Αττικής) και θα κοινοποιηθεί στα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Μπορείτε να υπογράψετε στα γραφεία 214 (Γ.Κοντός) ή 102 (Ν.Κατσαρή) ή 604 (Ν.Μποσινάκος) μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.


Η φωνή μας ακούγεται όταν την αρθρώνουμε εμείς οι ίδιοι.

Προς: 1. ΚΕΠΕΚ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

Αγησιλάου 10

ΤΚ 10437
Αθήνα

2. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Σωκράτους 57
ΤΚ 10431
Αθήνα

3. Περιφέρεια Αττικής
Κεντρικός Τομέας
Δ/νση Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής
(υπόψη κ. Πασβούρη)
Λ. Αλεξάνδρας 196

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  1. Γραφείο Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
  2. Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΤΑΔΙΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ
  3. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  4. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
  5. Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας
  6. Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας
Αθήνα, 10-7- 2013



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Οι κάτωθι υπογράφοντες εργαζόμενοι στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που στεγάζεται στο κτίριο της Πειραιώς 40 –ιδιοκτησίας ΕΤΕΑΜ -, καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο χώρο του Υπουργείου καθώς και τη διαρκή αναβλητικότητα των αρμοδίων προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια μας, παρόλες τις επισημάνσεις από την Τεχνική Υπηρεσία. Στο εν λόγω κτίριο εργάζονται καθημερινά άνω των 200 υπαλλήλοι.

Συγκεκριμένα εστιάζουμε στα εξής:


  1. Πρόσβαση σε έξοδο κινδύνου

Στο Υπουργείο Εργασίας δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.
Δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, που να εγγυάται την ασφαλή απομάκρυνση από το κτίριο όλων των υπαλλήλων και των επτά ορόφων σε περίπτωση ατυχήματος ή εμπρησμού ή άλλου κινδύνου, όπως πυρκαγιά λόγω των εκτεθειμένων καλωδίων, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της τεχνικής Υπηρεσίας προς την ηγεσία του Υπουργείου.
Παρακαλούμε να υπάρξει άμεσος έλεγχος από την Υπηρεσία ΚΕΠΕΚ για το ζήτημα της εξόδου κινδύνου και να συνταχθεί σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
Σημειώνουμε δε την κρισιμότητα ύπαρξης εξόδου κινδύνου, λόγω της οικονομικοπολιτικής συγκυρίας, η οποία τροφοδοτεί κοινωνικές εντάσεις με πιθανό αποδέκτη το Υπουργείο, προκειμένου να αποφευχθούν γεγονότα τύπου Μarfin.


  1. Στατικότητα κτιρίου

Η στατικότητα του κτιρίου είναι επισφαλής, με προφανή κίνδυνο για μοιραία αποτελέσματα σε περίπτωση σεισμικής δόνησης. Η επικινδυνότητα είναι εμφανέστατη ακόμη και με το γυμνό μάτι ενός μη ειδικού (βλ. συνημμένες εκτυπωμένες φωτογραφίες και ψηφιακά αποθηκευμένες σε επισυναπτόμενο cd). Ειδικότερα:

  • Σε αρκετές κολώνες είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού τα εσωτερικά σίδερα στήριξης.
  • Υπάρχουν ορατές ρωγμές ακόμη και στα γραφεία (όλων των ορόφων, κυρίως του πρώτου).
  • Το υπόγειο είναι μόνιμα πλημμυρισμένο, ενώ στο χώρο υπάρχουν και εκτεθειμένα καλώδια (βλ. φωτογραφίες). Το χειμώνα σημειώνονται περιστατικά πλημμύρας και στα γραφεία του ισογείου.
  • Δεν υπάρχει κανενός είδους συντήρηση των εγκαταστάσεων του Υπουργείου, λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Κατόπιν των αναφερομένων στην παρούσα ενότητα 2 και εφόσον η ανησυχία μας είναι καθημερινή παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών της πολεοδομίας για αυτοψία και έλεγχο της στατικότητας του κτιρίου στο οποίο εργαζόμαστε.


  1. Ζητήματα υγιεινής

Υπάρχουν μόνιμα βοθρολύματα στο δεύτερο υπόγειο, τα οποία αποτελούν επικίνδυνη εστία μόλυνσης, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι εκεί αναπαράγονται κουνούπια και κατσαρίδες που κυκλοφορούν σε όλο το κτίριο.

  1. Άλλα ζητήματα

Εστιάζουμε στα παραπάνω τρία σημεία παρόλο που υπάρχει πληθώρα προβλημάτων, όπως, ενδεικτικά, μη προστατευτικές αντιολισθητικές ταινίες στις κλίμακες, αμέλεια για στοιχειώδη καθαρισμό του κτιρίου (δεν υπάρχει έλεγχος των αποτελεσμάτων της εργασίας του εκάστοτε συνεργείου καθαρισμού με αποτέλεσμα οι όροφοι να είναι βρόμικοι στην πλειονότητά τους, με κύριο πρόβλημα τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες), ακαθαρσίες στα παράθυρα, μη επαρκής εξαερισμός, εμφάνιση τρωκτικών στα γραφεία, τρύπες σε τοίχους γραφείων, διαλυμένα καλώδια δίπλα στα καθίσματα των υπαλλήλων και, τέλος, κλιματιστικά τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί και καθαριστεί εδώ και χρόνια.

Όλα τα ανωτέρω περιλαμβάνονται και στις σχετικές εκθέσεις που η Τεχνική Υπηρεσία κατέθεσε στο ΔΣ του Συλλόγου μας.


Παρακαλούμε για την τάχιστη παρέμβαση των αρμοδίων σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας (τηλ επικοινωνίας 2105295270, 2105295251, 6948054532), διότι η ζωή και σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων, αλλά και των πολυάριθμων πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βρίσκεται σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο.

Συνημμένα:
  1. Φωτογραφίες από το υπόγειο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    • Εκτυπωμένες
    • Ψηφιακά αποθηκευμένες σε cd










(ακολουθούν υπογραφές)
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά !!! (από επαρχία και μάλλον πρέπει να γίνει και για πολλές επιθεωρήσεις)

Ανώνυμος είπε...

Η συλλογή υπογραφών για την μεταστέγαση(και ενω αύτη έχει ήδη αποφασιστεί και είναι προ των πυλών) αποτελεί χαμηλής ποιότητας κίνηση με ακραία ψηφοθυρική λογική και υποτιμά την νοημοσύνη μας.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι φεύγεις κάθε ημέρα από το κτίριο σώος είναι θέμα τύχης αγαπητέ. Βάστα να μην κουνηθούν λίγο οι πλάκες από κάτω μας και δούμε όλοι κάποιον άλλο από τον σοσιαλιστικό παράδεισο. Κατά τα άλλα είμαστε ψηφοθήρες, αν έτσι το θες. Πάντως με τίποτε... ψηφοθύρες!(Αλήθεια υπάρχουν;;;)

Ανώνυμος είπε...

Η συλλογή υπογραφών για την μεταστέγαση(και ενω αύτη έχει ήδη αποφασιστεί και είναι προ των πυλών) αποτελεί χαμηλής ποιότητας κίνηση με ακραία ψηφοθηρική λογική και υποτιμά την νοημοσύνη μας.

Ανώνυμος είπε...

Όλο για μετεστέγαση ακούμε και μετεστέγαση δεν βλέπουμε συνάδελφε!!! Εσύ μάζεψε τα πράγματά σου και περίμενε. Ασε εμάς τους υπόλοιπους να διαμαρτυρόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος να πιέσουμε να γίνει πιο γρήγορα η μετακόμιση και να ληφθεί μέριμνα για καλές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο νέο κτίριο?

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε,

για την ουσία του θέματος της ματαστέγασης, με καλύπτει η απάντηση του προηγούμενου συναδέλφου (έχω ακόμα στο γραφείο μου την Υπουργική Απόφαση - από το Νοέμβριο του 2012 - που μας ενημέρωνε ότι θα έπρεπε μέχρι 20 Ιανουαρίου 2013 να έχει ολοκληρωθεί η μεταστέγαση).

Σε ό,τι αφορά τη δήθεν ψηφοθηρική λογική, αν παρακολουθήσεις το σύνολο των ανακοινώσεων της Α.Σ.Υ., όσο και την επαγελματική πορεία όσων συμμετέχουμε στην Α.Σ.Υ., θα αντιληφθείς ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να ακολουθήσουμε καμία λογική "ψηφοθηρίας", αλλά και ούτε να υποτιμήσουμε τη νοημοσύνη κανενός συναδέλφου. Η προσωπική μου άποψη, διαβάζοντας το μήνυμά σου, είναι ότι μάλλον αυτό προσπαθεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των συναδέλφων μας.

Φιλικά,
Λίζα Σιδέρη