Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Όταν η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας και η ανικανότητα των εργατοπατέρων συναντιούνται

Συναδέλφισσες,-οι,

Πριν από λίγες ημέρες στον μικρόκοσμο του Υπουργείου μας γίναμε μάρτυρες άλλου ενός “θερμού” επεισοδίου που σχετίζεται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που φόρτωσαν οι πολιτικές ηγεσίες στο λαό μας, και που καλούμαστε ως δημόσιοι υπάλληλοι να εφαρμόσουμε.

Αφορμή υπήρξε η έγγραφη απάντηση της Διεύθυνσης Αμοιβής του Υπουργείου μας προς τον επισιτιστικό κλάδο, σχετικά με το τί ισχύει για τους μη μισθολογικούς όρους μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, μετά την τροποποίηση που επέφερε στο συγκεκριμένο καθεστώς ο Ν.4046/2012 («Δεύτερο Μνημόνιο»). Η αναταραχή αφορούσε ιδιαίτερα την πενθήμερη εργασία και τις δυνατότητες επέκτασής της σε εξαήμερη, θέμα το οποίο, με βάση τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους, ρυθμίζεται πλέον σε επίπεδο ατομικής σύμβασης, με ότι συνεπάγεται αυτό για τον εργαζόμενο.

Δυστυχώς, τόσο η πολιτική ηγεσία (δια των δηλώσεων της ΓΓ κας Στρατινάκη), όσο και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ) έσπευσαν να ...καταδικάσουν τον υπάλληλο που συνέταξε το έγγραφο, αρνούμενοι τις τεράστιες δικές τους ευθύνες για τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς με τις ρυθμίσεις και πολιτικές που ψήφισαν ή αποδέχτηκαν σιωπηρά.

Τι ήταν αυτό που πείραξε την πολιτική μας ηγεσία και αντέδρασε έτσι έντονα προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες; Μια τυπική υπηρεσιακή απάντηση, που επαναλαμβάνει τις διατάξεις των νόμων και των εγκυκλίων που η ίδια η πολιτική ηγεσία προώθησε, ψήφισε και υποστήριξε;

Γιατί η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφεύγει να αναφερθεί στις δικές της ευθύνες εδώ και δεκαετίες; Γιατί τις “καλές εποχές” δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε την καθολική, για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, εφαρμογή της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας; Γιατί σήμερα, πάγια τακτική της ΓΣΕΕ ενώ γνωρίζει τι έχει ψηφιστεί στα μνημόνια και άρα το αναμενόμενο γεγονός ότι θα υπάρχει σχετική «νομοθεσία» με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο, είναι να αποφασίζει 24ώρες απεργίες, μια μέρα πριν την ψήφιση των σχετικών πολυνομοσχεδίων; Τις περισσότερες φορές μάλιστα απροετοίμαστες απεργίες ή στάσεις και συλλαλητήρια σαν να αποτελούν το τελετουργικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Εμείς, οι υπάλληλοι της κεντρικής Υπηρεσίας και του ΣΕΠΕ γνωρίζουμε πολύ καλά πού έχει φτάσει η εξαθλίωση των εργαζομένων. Και βοηθάμε με τα ελάχιστα νομικά εργαλεία που μας απέμειναν και προς έκπληξη πολλών δίνουμε λύσεις μέσα σε αυτό το χάος. Από την άλλη, απεικονίζουμε στα έγγραφά μας τις πολιτικές που ψηφίζουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είτε το θέλουμε είτε όχι, διότι έχουμε ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και στην εκφρασμένη μέσα από τις εκλογές λαϊκή κυριαρχία. Δεν ανεχόμαστε να μας κατασυκοφαντούν επειδή, αντίθετα με άλλους, σεβόμαστε το Σύνταγμα ενημερώνοντας τους ενδιαφερομένους για ψηφισμένους νόμους.

Μόνο μας όπλο είναι η συλλογική αντίδρασή μας.
  • Δεν θα αφήσουμε να περάσουν αναπάντητες οι επιθέσεις ενθέν κακείθεν. Ως συλλογικότητες που δρουν στο Υπουργείο, παίρνουμε την πρωτοβουλία να στείλουμε τη δική μας άποψη υπό μορφή αναλυτικότερου άρθρου σε πολιτικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και στα ΜΜΕ.
  • Δεν παραμένουμε σιωπηλοί μάρτυρες στο έγκλημα κατά του κόσμου της εργασίας. Δεν γινόμαστε αποδιοπομπαίοι τράγοι για τραγικά λάθη των πραγματικών υπευθύνων.
  • Δε θα προστεθούμε στον κατάλογο θυμάτων της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά δημοκρατικών δικαιωμάτων και εργατικών κατακτήσεων.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργειο Εργασιας, Κοινωνικης Ασφαλισης και Προνοιασ
asy-yeka.blogspot.com


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
autonomiprotoboulia.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή πρωτοβουλία, συνάδελφοι. Να σταλεί παντού.

viernes