Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αντισυνταγματικό το Πολυνομοσχέδιο


Πηγή: iskra.gr
Αντισυνταγματικές έκρινε τις διατάξεις τουπολυνομοσχεδίου-τέρατος για τους ΟΤΑ τοεπιστημονικό συμβούλιο της Βουλής ενώ κάνει παρατηρήσεις σχεδόν σε όλα τα άρθρα του, και κυρίως αυτά που αφορούν τους Δήμους.

Συγκεκριμένα τις διατάξεις που αφορούν τη "διαθεσιμότητα" των υπαλλήλων, στη δυνατότητα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, στη συγκρότηση του Παρατηρητηρίου για την κατάθεση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, γιατί όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια στους Δήμους.
Επίσης το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη για την ασυλία των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως επίσης έκρινε ως αντισυνταγματικές πολλές εκ των φορολογικών διατάξεων.

Όσον αφορά τις επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου αξίζει να αναφερθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Για την "διαθεσιμότητα", στην έκθεση τονίζεται ότι δεν στοιχειοθετείται το ορισμένο των εξουσιοδοτήσεων που παρέχονται στους υπουργούς Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό «να προβαίνουν σε κατάργηση ή σύσταση θέσεων ανά κατηγορία ή ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ» κλπ. Μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο παρατηρεί ότι η θέσπιση δυνατότητας σύστασης και κατάργησης οργανικών θέσεων σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού με κοινές υπουργικές αποφάσεις συνιστά περιορισμό ή κάμψη της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
- Για την "κινητικότητα", η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής υπενθυμίζει τους «προβληματισμούς» που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν «σχετικώς με το εάν μέσω της κινητικότητας παύει να εφαρμόζεται ο θεσμός της μετάθεσης του υπαλλήλου, ο οποίος συνοδεύεται από σειρά συνταγματικών εγγυήσεων διότι ενδέχεται να περικλείει κινδύνους για τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα βιοτικά συμφέροντα του υπαλλήλου». Και επισημαίνει ότι ο προβληματισμός αυτός «ισχύει και εν προκειμένω.
- Για το λεγόμενο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο μάλιστα θα παρέχει γνώμη επί των σχεδίων προϋπολογισμών των ΟΤΑ, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, διατυπώνονται ενστάσεις καθώς θεωρείται ότι το πλέγμα αρμοδιοτήτων και παρεμβάσεων που θεσμοθετείται με την προτεινόμενη ρύθμιση «εγείρει προβληματισμό ως προς το εάν οδηγεί σε περιορισμό ή κάμψη της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ οι οποίες εμπίπτουν στο συνταγματικό ρυθμιστικό πεδίο.
- Για τους συντελεστές επιβολής φόρου στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, υπογραμμίζεται ότι δεν περιλαμβάνουν αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος για καμία κατηγορία εισοδήματος, ενώ ειδικώς για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 42.000 ευρώ αντί της θέσπισης αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, προβλέπεται μείωσή του βάσει της προτεινόμενης κλίμακας αναλογούντος φόρου, αντιστρόφως ανάλογη του ύψους του εισοδήματος αυτού.
- Για την κατάργηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος ή τη θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το οποίο είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου, η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «ενδεχομένως δεν είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης βάσει της φοροδοτικής ικανότητας, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας».
- Για τον προσδιορισμό της έννοιας του φορολογητέου εισοδήματος και την καθιέρωση του συστήματος των χωριστών κατηγοριών εισοδήματος που φορολογούνται, στην έκθεση αναφέρεται ότι «ανακύπτει ζήτημα ως προς το εάν η εφαρμογή διαφορετικής κλίμακας φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, υπό την έννοια ότι αυτό το σύστημα φορολογίας, υπό προϋποθέσεις, άγει σε διαφορετική φορολογική επιβάρυνση εισοδημάτων ιδίου ύψους αναλόγως της πηγής από την οποία προέρχονται, καθώς επίσης και σε βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση φορολογουμένων με μικρότερο εισόδημα προερχόμενο από μια πηγή εν σχέσει προς άλλους με μεγαλύτερο εισόδημα το οποίο προέρχεται από περισσότερες πηγές».
ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αξίζει να επισημανθεί ότι πριν 4 ημέρες η ΚΕΔΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν εκτιμήσει ότι τοπολυνομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.
Μάλιστα,ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και καταργούν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτροπεία των Δήμων. Ζήτησε μάλιστα την απόσυρση των επίμαχων άρθρων.
Όπως τόνισε, τα χαρακτηριστικά του πολυνομοσχεδίου είναι «αντισυνταγματικότητα και γραφειοκρατική πολιτική», αλλά και επιστροφή στο «συγκεντρωτικό κράτος». Πρόκειται για «ανεφάρμοστες διατάξεις, που συντάχθηκαν από κάποιους που έχουν άγνοια πως λειτουργούν οι Δήμοι», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ασκούνης εξέφρασε την αντίθεση της ΚΕΔΕ για την κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι «η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αυτοδιοίκηση στο κράτος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και ότι «διευρύνονται οι διατάξεις για επιτροπεία στους Δήμους, καταστρατηγείται το Σύνταγμα που λέει ότι ο έλεγχος είναι νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας». Πρότεινε να συσταθεί άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα αξιολογήσει τα υπουργεία και τους φορείς τους για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: