Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 17/09



Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με έκπληξη διαβάσαμε την Ανακοίνωση με ημερομηνία 18.09.12 που εκδόθηκε ως ανακοίνωση του Συλλόγου, στο δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάζονται αλλοιωμένα και επιλεκτικά όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου στις 17/09/2012.

1.  Ίσως για κάποιους δεν είναι αυτονόητο και πρέπει να το υπενθυμίσουμε: Όταν σε μια συνεδρίαση του ΔΣ τίθεται ένα θέμα από κάποιο μέλος  και απλά ανταλλάσσονται απόψεις, χωρίς να τίθεται καν θέμα ψηφοφορίας ή συμφωνίας, αυτό δεν μπορεί με καμιά λογική να αναφέρεται σε Ανακοίνωση «του Συλλόγου» ως ομόφωνη απόφαση!  Όταν μάλιστα έχουν τεθεί έντονες ενστάσεις και έχει διατυπωθεί εναλλακτική προσέγγιση για το συγκεκριμένο θέμα, από τους εκπροσώπους της Ανοικτής Συνέλευσης Υπαλλήλων και Αυτόνομης Πρωτοβουλίας.
Οι απόψεις του ενός δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως ομόφωνες αποφάσεις του Συλλόγου  - και ιδιαίτερα για θέματα που χρειάζονται συζήτηση, επεξεργασία και συνολική πρόταση, όταν μάλιστα αποτελούν προτάσεις του Συλλόγου προς στην πολιτική ηγεσία. 


2. Πιο συγκεκριμένα, δεν κατανοούμε τη σπουδή κάποιων εκπροσώπων να θέσουν τώρα το ζήτημα της στελέχωσης μιας Υπηρεσίας, μέσω μεταθέσεων, όταν (α) ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα οργανογράμματα, τόσο για το Υπουργείο μας όσο και για το σύνολο του δημόσιου τομέα  και (β) δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τρόποι «απομείωσης» (sic) του προσωπικού στον δημόσιο τομέα (βλ. αποστελέχωση του δημοσίου).
Πώς λοιπόν, στη βάση ποιων δεδομένων και ποιων πραγματικών αναγκών σε στελεχιακό δυναμικό, τίθεται, άκαιρα και χωρίς καμιά ορθολογική βάση ένα τόσο σημαντικό θέμα, και μάλιστα εντός της μνημονιακής συνταγής «δεν γίνονται προσλήψεις»; Ιδίως όταν η εν λόγω επιταγή αποτελεί καίριο επίδικο για το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα;

3.  Συνάδελφοι, ας μπουν τα πράγματα για μια φορά σε σωστή βάση.  Μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους η λογική της υποστελέχωσης μιας υπηρεσίας, για να καλυφθούν κάποια κενά σε μια άλλη, αντί μιας μεθοδευμένης προσέγγισης για επίλυση επί της ουσίας των προβλημάτων του ΣΕΠΕ και της κεντρικής Υπηρεσίας. 
Παρά το γεγονός ότι η κινητικότητα είναι ένα δεδομένο (στη βάση των σχετικών διατάξεων), ο Σύλλογος σήμερα οφείλει να επανεξετάσει υπό το πρίσμα της τωρινής συγκυρίας το θέμα των όρων και των προϋποθέσεών.

  Για εφαρμογή της, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι ορθολογικοί κανόνες: (α) Πραγματική και όχι τυπική διασφάλιση της ορθής στελέχωσης των υπηρεσιών, μακριά από τη λογική του ράβε-ξήλωνε,  (β) Αξιοποίηση των συναδέλφων του συνόλου του Δημόσιου Τομέα που αναμένεται δυστυχώς να μείνουν μετέωροι λόγω συγχωνεύσεων-καταργήσεων φορέων, (γ) Προστασία του επιπέδου διαβίωσης των συναδέλφων που ενδεχόμενα θα αναγκαστούν να μετακινηθούν (πχ πρόσθετη επιβάρυνση λόγω ενοικίου, συνέπειες στον οικογενειακό προγραμματισμό), ειδικά σήμερα που η επίθεση στα εισοδήματά μας έχει εξανεμίσει ήδη τις οικονομικές μας δυνατότητες.

4.   Επιπλέον, δεν κατανοούμε την επιλεκτική ενημέρωση ως προς της θεματολογία της συνεδρίασης του ΔΣ στις 17/09, διότι η ΑΣΥ-ΑΠ έθεσε επιπλέον το  θέμα των υπολόγων και των δημοτικών παιδικών σταθμών
Για το πρώτο θέμα μάλιστα κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος υπογεγραμμένο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους συναδέλφους, ενώ συμφωνήθηκε να αφιερωθεί στο πρόβλημα αυτό μια ειδική συνεδρίαση.  Για το δεύτερο, αποφασίστηκε η χαρτογράφηση των αναγκών των συναδέλφων, προκειμένου να εξεταστούν σε σωστή βάση οι προτάσεις επίλυσης του προβλήματος που έχει ανακύψει (και όχι απλά για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, όπως σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται – κανένα σχόλιο εδώ).


Τελειώνοντας, ας θυμίσουμε μια πρακτική πού μάλλον όλοι μας γνωρίζουμε.  Πριν οριστικοποιηθούν και εκδοθούν τα πεπραγμένα μιας συνάντησης, πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη των μελών που συμμετείχαν…



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργειο Εργασιας και Κοινωνικης Ασφαλισης
autonomiprotoboulia.blogspot.com
asy-yeka.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζαμε τόσα χρόνια πόσο "δημοκρατικά" λειτουργεί αυτός ο Σύλλογος, αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια!
Δεν μιλάω μόνο για την ανακοίνωση, για την οποία θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που υπογράφουν και θα πρέπει αύριο στο Δ.Σ. να αναζητήσετε ευθύνες από αυτούς που συνέταξαν αυτό το παραπλανητικό κεμενο, αλλά και για την ουσία του κειμένου: ποιος αποφασίζει για το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί κάποιος που υπηρετεί στην Κ.Υ. του Υπουργείου; Ο "Πρόεδρος" που δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του; Και γιατί δεν ενημερώθηκαν οι επιτυχόντες στο γραπτό διαγωνισμό του 2004 του Α.Σ.Ε.Π. καθώς και οι απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ. ότι, ενώ είχαν την επιλογή - μεταξύ άλλων - να επιλέξουν ή Κ.Υ. ή Σ.ΕΠ.Ε., η επιλογή Κ.Υ. ή Σ.ΕΠ.Ε. θα ήταν ένα και το αυτό; Δεν σκέφτηκε ο "Πρόεδρος" ότι κάποιος επέλεξε την Κ.Υ. (ενώ είχε πληθώρα άλλων επιλογών) επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει την πιθανότητα υποχρεωτικής μετακίνησης; Προφανώς και τα γνωρίζει όλα αυτά, το γιατί το κάνει όλοι το γνωρίζουμε. Μπορούμε επιτέλους να θέσουμε τέλος σε αυτές τις "παλαιοκομματικές" λογικές;