ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Αθήνα, 4-1-2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πειραιώς 40, Τ.Κ. 10182
Τηλ.: 2105295235
ΠΡΟΣ: Την Ο.Σ.ΥΠ.Ε
Θέσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας για το σχέδιο Οργανογράμματος
Δύο εβδομάδες πριν την τελική του έγκριση από κυβερνητικό όργανο υπό τον Πρωθυπουργό, και μετά από συνεχείς οχλήσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα, δόθηκε ένα σχεδιάγραμμα Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογική έκθεση, στην πρόεδρο της ΟΣΥΠΕ, και ζητείται από τους συνδικαλιστικούς φορείς του Υπουργείου η διατύπωση γνώμης μέχρι 4/1/2013!
Η διαδικασία που παρουσιάζεται ως «διαβούλευση» για το νέο Οργανόγραμμα είναι απαράδεκτη και καθαρά προσχηματική. Είναι απαράδεκτο και υποτιμητικό προς τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζονται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα και μακροχρόνια.
Η λογική της αξιολόγησης δομών υπό το καθεστώς μνημονιακού εκβιασμού οδηγεί εξ ορισμού σε απομειώσεις και υποκρύπτει στόχευση για απολύσεις. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση κυριαρχείται αποκλειστικά από το στόχο της δημοσιονομικής εξοικονόμησης μέσω της περαιτέρω μείωσης του μισθολογικού κόστους και της συρρίκνωσης των δομών του Υπουργείου.
Γιατί δε γίνεται, τουλάχιστον εξ όσων μας έχουν κοινοποιηθεί, κανένας λόγος για μείωση στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων; Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για ξεχωριστή διαδικασία. Η ουσία είναι ότι δεν "αγγίζεται" το πολιτικά/κομματικά ελεγχόμενο τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης.
Από την άλλη πλευρά, με ποιά λογική καταργούνται χρήσιμα Τμήματα και Διευθύνσεις, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στο ΣΕΠΕ μόνο και μόνο γιατί αφέθηκαν υποστελεχωμένες; Γιατί δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η έκθεση αξιολόγησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας η οποία επισημαίνει την έλλειψη προσωπικού των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και θεωρεί ότι η υφιστάμενη δομή του είναι η κατάλληλη;
Θεωρούμε ότι το Σ.ΕΠ.Ε θα πρέπει να έχει παρουσία σε κάθε Νομό της χώρας. Διαφωνούμε κάθετα, ειδικά στην κατάργηση Τμημάτων Κοινωνικής Επιθεώρησης, όπως π.χ. της Αγ. Παρασκευής (4η σε μέγεθος Κοινωνική Επιθεώρηση στο λεκανοπέδιο), Αγρινίου (βιομηχανική περιοχή, στο κέντρο ενός μεγάλου σε έκταση Νομού, με μεγάλες αποστάσεις για τους εξυπηρετούμενους πολίτες), Άρτας (2ος οικονομικά σημαντικότερος νομός της Ηπείρου), Καρπενησίου (απομονωμένη περιοχή σε ορεινό όγκο), Λευκάδας, Λιβαδείας, και Δάφνης, που αφήνουν τις τοπικές κοινωνίες χωρίς έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας και δυσχεραίνουν το έργο των Επιθεωρητών Εργασίας. Επίσης είναι απαραίτητο να υποστηριχτεί η διάκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία από την Γενική Διεύθυνση Εργασίας λόγω διαφορετικού αντικειμένου.
Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε τη άμεση και ρητή διασφάλιση όλων των εργαζόμενων που υπηρετούν σε Οργανική μονάδα που καταργείται ή συγχωνεύεται με το νέο Οργανόγραμμα.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατή η υποβολή ορθολογικών και υπεύθυνων προτάσεων στο πλαίσιο μιας ανορθολογικής διαδικασίας με προφανή στόχο τη μείωση του Δημοσίου, την απαξίωση των δημοσίων αγαθών και την εξώθηση Δημοσίων Υπαλλήλων σε διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές μεταταξεις κ.α. Δεν συμπράττουμε σε λογικές παζαρέματος και έμμεσης νομιμοποίησης μιας απαράδεκτης διαδικασίας και απορρίπτουμε επί της αρχής τη συγκεκριμένη πρόταση.
Διεκδικούμε μαζικά και αγωνιστικά μια άλλου τύπου αναδιάρθρωση του Δημοσίου, και του Υπουργείου Εργασίας ειδικότερα, με την ενεργό συμμετοχή και προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων.
Μια τέτοια αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας τεκμηριωμένης μελέτης (όπως π.χ η μελέτη η οποία εκπονήθηκε το 2011 από τον ΟΟΣΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών), και κοινωνικού διαλόγου στον οποίο θα εμπλέκονται και οι ίδιοι εργαζόμενοι. Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να αποτυπώνει τον ρόλο και τις πολιτικές που θα ασκεί το Υπουργείο και να αποσκοπεί στην διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που αυτό παρέχει.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ ΖΩΗ ΠΑΣΙΟΥ
1 σχόλιο:
σχετικα με την συνθεση των ομαδων (διευθυνσεων/τμηματων κ.α.): τωρα θα πρεπει να ορισουμε τα νεα ολυμπιακα και κυριως "παραολυμπιακα" αθληματα (με αισθημα περηφανειας για τους πραγματικούς αγωνιστες της ζωης και του ζηλου αυτων) , τον αριθμό των αθλητων (παρατρεχαμενων κ.α. - 11αδες, 7αδες, 6αδες, 5αδες, αντισφαιριση, σκακι, ξιφασκιας(μαχαιρωματος) ιδιαιτερα κ.α.), να ορισουμε τις ομοσπονδιες (φατριες), να τις "στελεχωσουμε" με ομαδες και να παμε σε διοργανωσεις (ξαφνικου θανατου/διαγραφης/καταργησης κ.α.) μετά από συναντήσεις-αγωνες (γευματων εργασιας, βραδινων εξοδων, "διμερων" επαφων κ.α.)...........φανταστειτε να ημουν και οπαδος καποιας ομαδας τι θα εγραφα..........
Δημοσίευση σχολίου