Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ποτέ την Κυριακή - Ενωμένοι ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

"Να βάλουμε τέλος στο αίσχος της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας / Να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία / ... / Άλλωστε, το άλλο μισό του αίσχους σε σχέση με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι το να πάψουμε να αντιστεκόμαστε, το να τη συνηθίσουμε, το να ψωνίζουμε τις ημέρες εκείνες!"
 
Σήμερα 19/1/14 είναι η τρίτη Κυριακή εφαρμογής του νόμου που καταργεί την κυριακάτικη αργία. Είναι το επόμενο «εμπόλεμο» επεισόδιο, μετά τις «Λευκές Νύχτες»   Στο καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί στα εμπορικά καταστήματα εις βάρος του εργαζόμενου, με την απλήρωτη εργασία, τα ελαστικά ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τους μισθούς πείνας, τις απανωτές απολύσεις, καθώς και την επιβολή εξαήμερης εργασίας έρχεται να προστεθεί και η κυριακάτικη εργασία.
 
Εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, αλλά όχι και στα εργασιακά δικαιώματα, επιλέγει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία προκήρυξε πανελλαδική απεργία για σήμερα,  για τους εργαζόμενους του κλάδου του εμπορίου.   Πρόκειται για κινητοποίηση υπεράσπισης της αργίας της Κυριακής και αντίθεσης στο νόμο 4177/13, «που καταργεί το δικαίωμα της Κυριακής Αργίας».
 
Πρόσφατα, υπήρξε διαμάχη σχετικά με το αν η προηγούμενη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και η "Λευκή Νύχτα", οδήγησαν σε αύξηση του τζίρου στην αγορά, όπως υποστήριξε η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και μερίδα εμπορικών συλλόγων, ενώ η ομοσπονδία αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά.   H OIYE επισημαίνει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τη λειτουργία τους και τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια. Χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν δωρεάν για τους εργοδότες ενώ αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα».
 
Παράλληλα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) μας επισημαίνει ότι καμία σχέση δεν έχει το μέτρο με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού στα εμπορικά καταστήματα δουλεύουν οι ίδιοι εργαζόμενοι.  Αν συνεχίσουμε αυτή τη ρότα, η "περιβόητη ανάπτυξη, αυτή μπορεί και να έρθει, αλλά σίγουρα ως οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές όλων μας...Να εμπεδωθεί η σημασία του συνθήματος "ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ, ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ & ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ".  Να επιτεθούμε στις αξίες που το σύστημα επιχειρεί να επιβάλλει στην κοινωνία, στη δημιουργία ενός μοντέλου ανθρώπου-μηχανής, πιστού στο δόγμα “δούλευε-κατανάλωνε”. Να προτάξουμε τις αξίες της συλλογικής αντίστασης, της ταξικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας".
 
Στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 μ.μ.  (Σύνταγμα και Ερμού).
 
Δείτε τις ανακοινώσεις της OIYE και της ΣΥΒΧΑ εδώ και εδώ.
 
 


 
 
 
  
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: