Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Σαξές στόρι...

Πηγή: www.iskra.gr

ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ: ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ Η ΕΛΛΑΔΑ
Σοκαριστικά είναι, για μια ακόμα φορά, τα στοιχεία των εκθέσεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ σε σχέση με τους μισθούς, τις σχέσεις εργασίας και την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων.
Η συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική βουλιάζει όλο και περισσότερο την οικονομίατης χώρας παρασέρνοντας σε ένα κοινωνικό-εργατικό και οικονομικό κατήφορο τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό.
Το νεοφιλελεύθερο αυτό μοντέλο και τις ασκούμενες ευρωπαϊκές πολιτικές, με κύριο εκφραστή την Γερμανία και τη Μέρκελ, κατακρίνουν αρκετοί οικονομολόγοι, όπως ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Μινχάουπου σε χθεσινό άρθρο του στο περιοδικό Spiegel, αναφέρει χαρακτηριστικά :
«Βρίσκουμε μπροστά μας τώρα τις εσωτερικές αντιφάσεις μιας Νομισματικής Ένωσης, η οποία θέλει να είναι μόνο νομισματική και τίποτε περισσότερο. Mεταθέτουμε το πρόβλημα του χρέους, δημιουργώντας πολύπλοκες ομπρέλες προστασίας, οι οποίες μεταφέρουν σε τελική ανάλυση τα χρέη από τη μία γωνία του συστήματος στην άλλη. Αυτό φαίνεται καλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας».
Τα «καθρεφτάκια» που προσπαθεί να παράσχει η κυβέρνηση και οι επικοινωνικού τύπου κορώνες περί ανάκαμψης δεν μπορούν να κρύψουν την αδυσώπητη πραγματικότητα, την κοινωνική καταστροφή και τον εργασιακό μεσαίωνα.
Δραματικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των πραγματικών μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προκάλεσε η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η αγοραστική δύναμη γύρισε 20 χρόνια πίσω κατά την περίοδο 2010-2013.

Είναι βεβαίως προφανές ότι ακόμα και αυτή η διαπίστωση ωχριά μπροστά στο μέγεθος της συντελούμενης καταστροφής στην αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και δεν αποτυπώνει, με πλήρη οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία, τις ουσιώδεις τραγικές διαφοροποιήσεις, αποδομήσεις και καταστρατηγήσεις που έχουν συντελεστεί την τελευταία 5ετία.  
Ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 750 με 800 ευρώ μικτά, από 1.100 που ήταν στην αρχή της κρίσης καταγράφοντας μείωση κατά μέσο όρο 23%.
Ακόμη πιο δραματικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι από τα 751 ευρώ μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% στα 510 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.
Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα με λιγότερους από 5 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την έρευνα, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας στη χώρα μας:
  • Οι χαμηλοί μισθοί
  • Η ανασφάλιστη εργασία
  • Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες ενώ το 2009 αντιπροσώπευαν το 26% των νέων συμβάσεων σήμερα κυριαρχούν, αφού το 2013 αντιπροσώπευαν το 51% των νέων συμβάσεων εργασίας.
ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΧΑΘΗΚΑΝ 737.778 ΘΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η κρίση «εξαφάνισε» στην πενταετία 2008 - 2013 συνολικά 737.778 θέσεις μισθωτής εργασίας,υπερδιπλασίασε τις προσλήψεις εργαζομένων με μειωμένα ωράρια -και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς- καιαύξησε κατά 48% τις προσφυγές στις επιθεωρήσεις εργασίας για τις καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών (κατάσταση που αντιμετωπίζει σχεδόν 1 στους 2 απασχολουμένος στον ιδιωτικό τομέα).
Τις τρεις αυτές επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά εργασίας «φωτογραφίζει» η έκθεση τουΣώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας του 2013 που παραδόθηκε στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Εκθεσης του ΣΕΠΕ:
  • Στο χαμηλότερο επίπεδο, από το 2005, έφτασε το 2013 ο αριθμός των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις
  • Οι καταγγελίες εργαζομένων στο ΣΕΠΕ για καθυστερήσεις ή μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών αυξήθηκαν στην πενταετία από 6.869 σε 10.170 (+48%)
  • Στο 53% των νέων προσλήψεων έχουν περιοριστεί οι συμβάσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση, έναντι 79% που ήταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης
  • Οι εργαζόμενοι με μισθό έως 700 ευρώ μεικτά έφτασαν να αποτελούν το 2013 το 36,4% του συνόλου, από 17,6% που ήταν το '08
ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10% ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Άνω του 10% ήταν η μείωση στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα το 2013 σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, όπως αποτυπώνονται στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες, το 2013 σε σχέση με το 2012, ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 10,27% και στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 15,82%. Επίσης το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6,92%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 20,01% και στο σύνολο κατά 7,11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: