Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Νεα μείωση κατώτατου μισθού και πλήρης απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων;

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στις "διαπραγματεύσεις" με την ελληνική κυβέρνηση.  

Οι αντιδράσεις μας θα καθορίσουν αν θα περάσει η νέα προωθούμενη επιδείνωση στις εργασιακές συνθήκες

Μετά τις πληροφορίες για απαίτηση μείωσης 15% σε όλες τις συντάξεις, αλλά και τις φήμες για ανάγκη νέων μέτρων πολλών δισ. ευρώ, το Ταμείο βάζει τώρα στο στόχαστρο και τους μισθούς, κρατώντας μονότονα για τον εαυτό του τον ρόλο του "κακού".

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αγορά", άλλη μια «βόμβα», η απαίτηση για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, ρίχνεται από το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με βασικό επιχείρημα ότι, λόγω της μείωσης των μέσων μισθών, το ύψος του κατώτατου αποτελεί πλέον αντικίνητρο για έναν εργοδότη.   


Για την απαίτηση αυτή, το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει δύο φορές και μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο προσδιόριζε σε μελέτη του -την επίβλεψη της οποίας είχε ο Πολ Τόμσεν- την επιπλέον μείωση στους μισθούς κατά 2%, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008 κατά 14%.

Στο τρίτο μνημόνιο, ο κατώτατος μισθός ορίζεται σήμερα για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών  στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 22,83 ευρώ.

Παράλληλα, στελέχη του Ταμείου αναφέρουν ότι, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και της χρονικής σύμπτωσης πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, πρέπει να συζητηθούν τώρα και τα εργασιακά ζητήματα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων -ισχυριζόμενο ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός-, στην αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις, στον απεργιακό νόμο και στο δικαίωμα της εργοδοτικής πλευράς για ανταπεργία.  

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΔΝΤ απαιτεί τα ...αυτονόητα, δεδομένου του μη σκισίματος των μνημονίων.  Δηλαδή, απαιτεί
απτές και άμεσες ενέργειες βάσει των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η τωρινή κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο, προτού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση της δόσης των 5,7 δισ ευρώ. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητάει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατοχύρωση του δικαιώματος των εργοδοτών για ανταπεργία (lock out) και αλλαγή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, ώστε η κήρυξη απεργίας να απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων και όχι απλά των συνδικαλισμένων- κάτι που σημαίνει, ουσιαστικά, νομοθετική ακύρωση των εργατικών συνδικάτων.
 
Πηγές:  Real.grHuffington post, Iskra, dikaiologitika.gr
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: