Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Στο 25% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα

ΓΣΕΕ: Η αδήλωτη εργασία και η μερικώς/ψευδώς δηλωμένη εργασία τείνουν, με την κρατική ανοχή, να γίνουν ο κανόνας

Ρωτάμε: Γιατί δεν έχει προχωρήσει η ενεργοποίηση της «λευκής λίστας» με σύννομους εργοδότες, που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και που θα μπορούν, μόνο αυτοί, να συμμετέχουν στις δημόσιες προμήθειες;  Ζητάμε πολλά;


Στο σχέδιο διαγνωστικής έκθεσης, 112 σελίδων, που ετοίμασε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, International Labour Organization - ILO) και γνωστοποίησε την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ) και στο υπουργείο Εργασίας, προτείνεται ένα εκτενές εθνικό σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπισή της. Συνιστάται μια συντονισμένη και τεκμηριωμένη προσέγγιση βασισμένη σε ένα πακέτο πολιτικών που να περιλαμβάνουν: αποτελεσματικότερα μέτρα αποτροπής, απλοποίηση της συμμόρφωσης, ώστε να διευκολύνεται η εργασία των ατόμων σε δηλωμένη βάση, η παροχή διάφορων κινήτρων σε επιχειρήσεις για να λειτουργούν σε δηλωμένη βάση, σε παρόχους εργασίας για να γνωστοποιούν την εργασία τους και σε αγοραστές αγαθών και υπηρεσιών για να χρησιμοποιούν τη δηλωμένη εργασία. Επίσης, προτείνεται μια σειρά έμμεσων εργαλείων επίλυσης των αστοχιών των επίσημων θεσμών, ώστε να καλλιεργηθεί μια νοοτροπία εμπιστοσύνης και η ηθική δέσμευση των πολιτών για τη δηλωμένη οικονομία.

H ΓΣΕΕ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας είναι κατεξοχήν ζήτημα σαφούς και στοχευμένης πολιτικής βούλησης.  Ενώ επιπλέον, η μερικώς/ψευδώς δηλωμένη εργασία τείνει με την κρατική ανοχή να γίνει ο κανόνας, οδηγώντας σε εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.   Παράλληλα, προστατεύονται συγκεκριμένα «άβατα» στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως είναι ο αγροτικός τομέας.  

Δυστυχώς, συνεχίζει η ΓΣΕΕ, αυτή η κατάσταση της αυθαιρεσίας λαμβάνει στοιχεία 'κανονικότητας', λαμβάνοντας υπόψη και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του στελεχιακού τους δυναμικού να ανταποκριθούν σε ένα δυσχερέστατο ελεγκτικό έργο που παρέχεται σε συνθήκες υποστελέχωσης και έλλειψης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.

Οι εκτεταμένες μνημονιακές απορρυθμιστικές παρεμβάσεις στο προστατευτικό πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας έχουν οδηγήσει αποδεδειγμένα σε αύξηση της εργοδοτικής παραβατικότητας με δραματικές επιπτώσεις στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων.  Τη χαριστική βολή στην προστασία των εργαζομένων αναμένεται να δώσει το νέο κύμα παρεμβάσεων σε
σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως οι ομαδικές απολύσεις και το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παράλληλα με τις μεθοδευόμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και την απεργία, τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο 3ο μνημόνιο να υλοποιήσει, χωρίς επιστροφή στο προ μνημονίων θεσμικό πλαίσιο.
και στο υπουργείο Εργασίας

www.dikaiologitika.gr
και στο υπουργείο Εργασίας

www.dikaiologitika.gr
και στο υπουργείο Εργασίας

www.dikaiologitika.gr
και στο υπουργείο Εργασίας

www.dikaiologitika.gr


Δείτε εδώ αναλυτικότερα τα προτεινόμενα μέτρα από την ΔΟΕ

Δείτε εδώ το βασικό πλαίσιο των θέσεων και προτάσεων της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της μερικά/ψευδώς δηλωμένης εργασίας. 

Πηγές: dikaiologitika.gr, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: