Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Βία εναντίον αξιοπρέπειας

"Τα χημικά, οι ξυλοδαρμοί, οι προσαγωγές, οι επιχειρήσεις-σκούπα σε τοξικομανείς δεν λειτουργούν υπέρ της τάξης και της ασφάλειας, είναι προμηνύματα ενός αυταρχικού καθεστώτος, που εύκολα μπορεί να γλιστρήσει σε οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού."

Αναδημοσίευση από την "Εφημερίδα των Συντακτών"
Aποφασισμένη να μείνει συνεπής στη χρήση βίας, κυνικά και απροκάλυπτα, είναι η κυβέρνηση, αδιαφορώντας εάν προβαίνει σε καταφανή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη δίνοντας σημασία στην κατακραυγή του κόσμου. Εντελώς αναίτια, χθες, προχώρησε σε επίθεση με χημικά εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή.

Οι περίπου 2.000 συγκεντρωθέντες, οι γνωστοί ως Αγανακτισμένοι, φώναζαν, απλώς, συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπέρ των κατοίκων της Χαλκιδικής, που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού και κατά του σχεδίου «Αθηνά» στην Παιδεία. Ουδόλως φαίνεται να επηρέασε την απόφασή τους να ρίξουν χημικά το γεγονός ότι στην ειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.

Για ακόμη μια φορά επιδόθηκαν σε πρωτοφανή «επίδειξη» βιαιοπραγιών κατά νεαρών διαδηλωτών, ρίχνοντάς τους στον δρόμο, πατώντας τους με τις μπότες και χτυπώντας τους με τα κλομπ, φιμώνοντάς τους και κάνοντάς τους να σφαδάζουν από τον πόνο.

Οι σκηνές είναι αποκαλυπτικές και μόνο φρίκη προκαλούν, με το όργανο της τάξης να κάνει κεφαλοκλείδωμα σε πεσμένο στο έδαφος νεαρό στην οδό Ξενοφώντος και να προσπαθεί να τον φιμώσει για να μην ακούγονται οι κραυγές για βοήθεια!


Αρνούνται τα αστυνομικά όργανα να συμμορφωθούν διότι τέτοιες εντολές παίρνουν από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους: να διαλύουν κάθε συγκέντρωση ασκώντας κάθε είδους βία. Προφανώς έχουν πάρει και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους ασκηθεί δίωξη, ότι αυτή η βία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνταγματικής καταστολής.

Αρνούνται, επίσης, να αποδεχτούν ότι η εκ μέρους τους χρήση βίας μπορεί να έχει «θετικά» για την κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, γεννά, όμως αντιβία, η οποία δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα.

Μπορεί να έχει επικρατήσει το κλίμα φόβου, πιθανώς να πανικοβάλλονται ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, αλλά σε μια δεδομένη στιγμή (απρόβλεπτη) το κλίμα αυτό μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για τους αστυνομικούς φωστήρες. Τα χημικά, οι ξυλοδαρμοί, οι προσαγωγές, οι επιχειρήσεις-σκούπα σε τοξικομανείς δεν λειτουργούν υπέρ της τάξης και της ασφάλειας, είναι προμηνύματα ενός αυταρχικού καθεστώτος, που εύκολα μπορεί να γλιστρήσει σε οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού. Μόνο εκεί οδηγεί η αδίστακτη βία, στην αποδυνάμωση των άρθρων του Συντάγματος και στον εξευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών.

Δεν χρειάζεται να κρούουν τον κώδωνα ενός τέτοιου κινδύνου οι συνταγματολόγοι. Η βία του κράτους πλήττει ευθέως την αξιοπρέπεια του πολίτη, γεννά σ” αυτόν αισθήματα μίσους, που μόνο στον κοινωνικό διάλογο δεν βοηθούν. Απεναντίας, μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κράτους (μετά και την αποδόμηση της κοινωνικής πρόνοιας) και κοινωνίας. Χάσμα που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί εφόσον συνεχίζεται η πολιτική της κρατικής βίας. Ας προσέξει τις επόμενες διαταγές που θα δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Χωρίς σύνεση δεν επικρατεί τάξη, αλλά αταξία.
 
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, 11 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: