Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πεπραγμένα ΔΣ Συλλόγου στις 17/02/2014

Στις 17/02/2014 συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου με κύρια θέματα συζήτησης:
-   Έγκριση πληρωμών δικηγόρων έναντι υποχρεώσεων του Συλλόγου
- Διαδικασία σύνθεσης του νέου καταστατικού του Συλλόγου
- Πλαίσιο συζήτησης με τον ειδικό γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε ενόψει επικείμενης συνάντησης
- Ενημέρωση για κοινή συνάντηση των μελών του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ με τα μέλη των τριών Συλλόγων της Ομοσπονδίας

- Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ, Γ. Κοντός, κατέθεσε αίτημα για γραπτή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του Ταμείου του Συλλόγου.

Αναλυτικότερα:

Έγκριση πληρωμών δικηγόρων έναντι υποχρεώσεων του Συλλόγου
 Όπως έχει σημειωθεί ήδη σε συνεδριάσεις από τα τέλη του 2013, ο Σύλλογος θα πρέπει να αποπληρώσει έως το πρώτο τρίμηνο του 2014 μέρος των οφειλόμενων σε δικηγόρους για νομική υποστήριξη που έχουν προσφέρει.  Έτσι, στην παρούσα συνεδρίαση αποφασίστηκε η εκταμίευση μέρους του συνολικού οφειλομένου ποσού για υπηρεσίες νομικής στήριξης και υπεράσπισης συναδέλφων. 

Και ενώ φαινόταν ότι είχαμε μπροστά μας ένα τυπικό θέμα ρουτίνας, έγινε για δεύτερη φορά προσπάθεια από τον πρόεδρο να ενισχυθεί ο Σύλλογος συνταξιούχων του υπουργείου Εργασίας από το Ταμείο του Συλλόγου μας!   (βλ. εδώ για την προηγούμενη φορά, τον Νοέμβριο του 2013).  Αυτή τη φορά επιχειρήθηκε μεταξύ των αμοιβών των δικηγόρων να περάσει προς έγκριση και η αμοιβή δικηγόρου (700 €) για σύνταξη του καταστατικού του Συλλόγου συνταξιούχων…

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ αντέδρασε έντονα.  Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ξανά ότι η στήριξη του Συλλόγου συνταξιούχων είναι ειλημμένη απόφαση προηγούμενης Συνέλευσης.  Επισημαίνουμε όμως ότι από τον Νοέμβριο 2013, που είχαμε ξαναζητήσει αποδείξεις για αυτό (πχ. πρακτικά) δεν λάβαμε κάτι που να τεκμηριώνει τέτοιες αιτιάσεις.  Ως εκ τούτου,  αρνηθήκαμε να συναινέσουμε στην εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού και επαναλάβαμε την απαίτηση να επιδειχθούν αυτά τα πρακτικά.

Αν και αυτονόητο (αλλά όχι για όλους φαίνεται) επαναλάβαμε ότι ο Σύλλογος υπάρχει για να βοηθά τα μέλη του.  Ιδίως σήμερα, που η οικονομική στενότητα εμποδίζει τη στήριξη των συναδέλφων που περιμένουν χρόνια για ένα δάνειο. 

Φοβούμαστε ότι το θέμα θα ανακινείται από καιρό σε καιρό, με την ελπίδα ίσως ότι κάποτε θα μπορούσε να περάσει σε ανύποπτο χρόνο.  Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους ότι, όσο υπάρχει εκπροσώπηση της ΑΣΥ στο ΔΣ, τέτοιες προθέσεις θα παραμείνουν ευσεβείς πόθοι.


Αίτημα για γραπτή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του Ταμείου του Συλλόγου
 Ως ΑΣΥ καταθέσαμε αίτημα προς το ΔΣ του Συλλόγου (υπόψη της Κ. Ξυγκάκη ως ταμία και με κοινοποίηση σε πρόεδρο και γραμματέα) για να ενημερωθούμε εγγράφως, έως τις αρχές του Μαρτίου, για τα ακόλουθα:

- Αναλυτικές κινήσεις ταμείου (έσοδα- έξοδα) για το διάστημα Οκτωβρίου 2013 - Δεκεμβρίου 2013, με πληροφόρηση ανά κίνηση για τις πηγές εσόδων και την αιτιολογία των εξόδων.
- Ταμειακό υπόλοιπο την 31η Δεκεμβρίου 2013 και
- Τρέχον (17/02/2014) ταμειακό υπόλοιπο

Μέχρι τα τέλη του Μαρτίου δεν είχαμε κάποια απάντηση, παρά την προθυμία που εξέφρασε η ταμίας.  Εντούτοις, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα στοιχεία θα είναι στη διάθεσή μας στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.


Διαδικασία σύνθεσης του νέου καταστατικού του Συλλόγου
 Θυμίζουμε ότι έχει εκφραστεί η βούληση όλων των μελών του ΔΣ (στα λόγια τουλάχιστον) να αποκτήσουμε ένα νέο σύγχρονο καταστατικό.  Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 31ης Ιανουαρίου 2014 είχε τεθεί και ένα χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας και διαβούλευσης επί του πρώτου σχεδίου του νέου καταστατικού, που μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ στα τέλη Ιανουαρίου.   Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκείνο, σε πρώτη φάση θα κατέθεταν παρατηρήσεις τα μέλη του ΔΣ, μετά, το σχέδιο καταστατικού, θα ετίθετο σε διαβούλευση 30 ημερών τουλάχιστον, όπου όλα τα μέλη του Συλλόγου θα είχαν τη δυνατότητα για παρατηρήσεις.  Στο τέλος, έχοντας υπόψη τα πορίσματα της διαβούλευσης, θα γινόταν επεξεργασία ενός τελικού σχεδίου που θα παρουσιαζόταν προς έγκριση σε Γενική Συνέλευση.

Ακόμη, τόσο σε προηγούμενες συνεδριάσεις ΔΣ του 2013  όσο και τον Ιανουάριο, είχε ειπωθεί ότι αυτή η Γενική Συνέλευση θα λάμβανε χώρα πριν το Πάσχα και σίγουρα εντός της άνοιξης του 2014.

 Η ΑΣΥ έχει καταθέσει ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα καταστατικό που θα ενισχύει τις δημοκρατικές διαδικασίες, θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, και θα ευνοεί την κινητοποίηση και ισότιμη συμμετοχή όλων μας στο πλαίσιο ενός νέου υγιή συνδικαλισμού. 

Στην τωρινή συνεδρίαση υπήρξε τελικά συμφωνία ως προς μια μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος, όσον αφορά την ημερομηνία σύγκλισης της «καταστατικής» Γ.Σ.  Αυτή θα μπορούσε να γίνει ίσως και στα τέλη Μαΐου.   

Αυτά ως προς το επουσιώδες (προς το παρόν) μέρος των χρονικών διευθετήσεων.  Διότι, ως προς τα ουσιαστικά κομμάτια, δηλ. αυτά της πραγματικής διαβούλευσης, του περιεχόμενου του καταστατικού και της προσφοράς της δυνατότητας στους συναδέλφους να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαδικασίες, διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις.  

Καταρχήν,
υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από τον πρόεδρο, για το περιεχόμενο του σχεδίου καταστατικού της ΑΣΥ.  Δεν έγινε απολύτως κατανοητό από τον εκπρόσωπο της ΑΣΥ πού βρίσκεται πράγματι η αιτία των διαφωνιών.  Αν και ειπώθηκε ότι υπάρχουν μέσα στο κείμενο καλές ιδέες, ως κύριο επιχείρημα ακούστηκε είναι ότι πολλά από τα προτεινόμενα δεν είναι ρεαλιστικά ή έρχονται σε αντίθεση με νομοθετικές προβλέψεις.  
Η απάντησή μας είναι απλή.   Ας αφιερώσουμε ως ΔΣ τον χρόνο που αξίζει μια σύνθεση ενός καταστατικού για να δούμε κατά πόσο οι προτάσεις των παρατάξεων και των μελών είναι στέρεες, σύννομες και ευνοούν τη λειτουργία ενός σύγχρονου και  ισχυρού συνδικαλιστικού σωματείου εν μέσω των μεγάλων δυσχερειών και προκλήσεων που βιώνουμε.  

Επιπλέον, διαφάνηκαν ουσιώδεις διαφορές στο πώς εννοεί ο καθένας τη διαβούλευση, τη συναπόφαση και τον πλουραλισμό επιλογών που πρέπει να έχουν οι συνάδελφοι.  Τα άλλα (πλην του εκπροσώπου της ΑΣΥ) μέλη, έτειναν να συμφωνήσουν με την πρόταση εκπροσώπου της ΑΠ για να είναι μία η τελική πρόταση προς τους συναδέλφους, βασισμένη σε «καταστατική συμφωνία» εντός του ΔΣ (βλ. και εδώ). 

Σε αυτό το ζήτημα, ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ θέλησε να ξεκαθαρίσει τη στάση της συλλογικότητάς μας ότι,  όπως δεν είναι αυτοσκοπός η εμμονή στις προτάσεις μας επειδή είναι απλά δικές μας, όμοια θα πρέπει να κατανοηθεί ότι δεν είναι δυνατόν να προτάσσουμε ως πρώτη προτεραιότητα την επιδίωξη για μια κοινή θέση για το περιεχόμενο του καταστατικού και, κατ’ επέκταση, για το τι σύλλογο οραματιζόμαστε.  Δεν είμαστε το ίδιο όλες οι παρατάξεις. 
Αν είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή πρόταση καταστατικού όλων των παρατάξεων, μετά τη διαβούλευση, έχει καλώς.  Όμως, η επιμονή σε αναγκαστικά κοινή στάση απέναντι στους συναδέλφους μας μόνο ως πρόφαση μπορεί να ιδωθεί, ενάντια στη δυνατότητα όλων για απόφαση βάσει επιλογών.  Για εμάς, δεν μπορεί παρά να έχει προτεραιότητα η εκπόνηση ενός καταστατικού σύμφωνου με όσα πιστεύουμε για τον συνδικαλισμό και τη συμμετοχικότητα.   Τα υπόλοιπα έπονται…
Τελικά, ο πρόεδρος πρότεινε να αφιερωθεί τουλάχιστον μια συνεδρίαση ΔΣ για επεξεργασία του σχεδίου καταστατικού και ζήτησε οι προτάσεις των παρατάξεων να περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία ουσίας, χωρίς να επεκτείνονται τώρα σε ζητήματα μορφής ή διατύπωσης.


Πλαίσιο συζήτησης με τον ειδικό γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε ενόψει επικείμενης συνάντησης
 Διαμορφώθηκε το πλαίσιο και το θεματολόγιο της συνάντησης «γνωριμίας» του ΔΣ με τον ειδικό Γραμματέα κ. Κ. Πανταζή.  Όπως πρότειναν τα μέλη, αυτά που πρέπει να τεθούν είναι: η ενημέρωση για το  οργανόγραμμα, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο Σ.ΕΠ.Ε, η νομική θωράκιση των συναδέλφων που εκτελούν ελέγχους ως επιθεωρητές εργασίας, η παροχή οδηγιών σχετικά με την ΥΑ για τα έξοδα κίνησης αλλά και για άλλα ζητήματα που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των Επιθεωρήσεων (πχ σχετικά με τις τροποποιήσεις του προγράμματος εργασίας και το αντίστοιχο βιβλίο).   Δεν πρέπει εντούτοις να παραβλέπουμε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του ειδικού γραμματέα σε θέματα όπως το οργανόγραμμα και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι τυπικά περιορισμένες,

(σημείωση: η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21/02/2014)

Ενημέρωση για κοινή συνάντηση των μελών του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ με τα μέλη των τριών Συλλόγων της Ομοσπονδία 
Η συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε για την 21η Φεβρουαρίου.  Με αφορμή την κοπή πίτας, τα μέλη των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων και της Ομοσπονδίας συναντώνται με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου  και τον συντονισμό των δράσεων στα τρέχοντα ζητήματα.

Για τα πεπραγμένα της κοινής συνεδρίασης, βλ. εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να τα μας! Πάλι τα ίδια