Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η κρυφή ατζέντα των νέων μέτρων κατεδάφισης των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων

Ήταν παραμονές της πρώτης "συμφωνίας" της κυβέρνησης με την τρόικα για φέτος, όταν διέρρευσαν ειδήσεις για τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται εις βάρος των εργαζομένων.  Νοικιασμένοι, δανειζόμενοι, μη συνδικαλισμένοι, φτηνοί και απροστάτευτοι εργαζόμενοι, μέσω των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (βλ. εδώ),  κατάργηση των τριετιών για μακροχρόνια ανέργους  θεσμοθετώντας έτσι άλλο ένα ειδικό κατώτατο όριο μισθών (μετά από αυτό για τα άτομα έως 25 ετών), ουσιαστική κατάργηση των απεργιών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ήρθε όμως η μέρα των ανακοινώσεων από την κυβέρνηση, σε ένα κλίμα γιορτινό και νικηφόρο, με τα ΜΜΕ να δίνουν τα ρέστα τους σε διθυράμβους.   Ας τα θυμόμαστε αυτά μεθαύριο...όπως, για παράδειγμα, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού με τίτλο "νέα εποχή για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία με την τρόικα" (βλ. εδώ).   Ένα συνοπτικό κείμενο της συμφωνίας που κυκλοφόρησε, επιβεβαίωνε την αίσια κατάληξη.

Στις καλένδες λοιπόν αυτά τα μέτρα ισοπέδωσης;   Ή μήπως δεν είναι έτσι;  Η μια εναλλακτική που έχουμε είναι να το πιστέψουμε και να πανηγυρίσουμε (πότε εξάλλου έδωσαν οι ταγοί μας δείγματα αναξιοπιστίας;).  Η άλλη να περιμένουμε πρώτα να δούμε το επίσημο κείμενο, όποτε δημοσιοποιηθεί.   Α!...υπάρχει και μια τρίτη πιθανότητα.  Να έχει συνταχθεί ένα κρυφό κείμενο, κάτι σαν non-paper, που καλό θα ήταν να περιλαμβάνει ενέργειες με εκκίνηση υλοποίησής τους τις μέρες μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές.   Για να μην διαταραχθεί το ομαλό κλίμα, βρε αδελφέ...

Δημοσιογράφοι της Εφημερίδας των Συντακτών αποκάλυψαν αυτό το κείμενο.   Δείτε εδώ την κρυφή συμφωνία όπως δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.  Αξίζει ακόμα να δούμε τις σχετικές συνεντεύξεις των Γ.Κουζή και Σ.Ρομπόλη για το πού οδηγούν αυτά τα μέτρα (εδώ).

Το πλήρες άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών για τα νέα μέτρα:  εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί έχουν κρυφές ατζέντες και μονταζιέρες και εμείς παλεύουμε ακόμη με απροετοίμαστες και ασυντόνιστες απεργίες.Και φυσικά περιμένουμε λύση από τις ...εκλογές. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας σε κάθε επίπεδο ΤΩΡΑ. Ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί! Να ξυπνήσουμε...

ΝΜ