Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Θέλουν να ξεπουλήσουν και το νερό

 
"Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ύδρευση μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε οτιδήποτε;"

Δεν είναι μόνο η έκπτωση των εργασιακών δικαιωμάτων που συνεχίζεται στο όνομα αστείων ιδεολογημάτων όπως η ανάπτυξη που δεν αφορά τους εργαζόμενους και το πρωτογενές πλεόνασμα με πολίτες εξαθλιωμένους.  Το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού, των δημόσιων χώρων και της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται και αυτό μεθοδικά (βλ πχ εδώ και εδώ).    Τώρα έρχεται η ώρα του νερού, του πιο πολύτιμου δημόσιου αγαθού. 
 
Και επειδή τίποτα δεν γίνεται υπέρ μας αν δεν δράσουμε συλλογικά και μαζικά, ήδη στη Θεσσαλονίκη οι κάτοικοι και φορείς ενεργοποιούνται για να σταματήσουν το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες.  Οργανώνουν δημοψήφισμα την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 18 Μαΐου, στήνοντας ειδικές κάλπες.  Στο εξωτερικό μεγαλώνει συνεχώς η στήριξη υπέρ του δημοψηφίσματος για την πώληση της ΕΥΑΘ.  Μέλη συνδικάτων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης διαμηνύουν την πρόθεσή τους να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του δημοψηφίσματος, ενώ άλλα συνδικάτα δήλωσαν ότι προτίθενται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να λειτουργήσουν ως παρατηρητές τη μέρα του δημοψηφίσματος.   Η πρώτη έμπρακτη κίνηση είχε έρθει από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσιες Υπηρεσίες (EPSU), η οποία έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό για να συγκεντρώσει χρήματα και να βοηθήσει στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. 
Περισσότερα βλ. εδώ:
- Πρωτοβουλία πολιτών "Κίνηση 136"
- άρθρο "Αυξάνεται η διεθνής υποστήριξη στο δημοψήφισμα για το νερό".
 
Η ιστορία και τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών παγκοσμίως είναι γνωστά (ή έτσι θα έπρεπε).  Κανείς δεν πρέπει να μην γνωρίζει για περιπτώσεις όπως η Ν.Αφρική όπου οι κάτοικοι για να πάρουν νερό χρησιμοποιούν ειδική προπληρωμένη κάρτα, αλλιώς είναι καταδικασμένοι (βλ. εδώ).   Για τη Βολιβία και "τον πόλεμο του νερού", όταν ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι ενάντια σε εφιαλτικές πρακτικές σαν την απαγόρευση συγκέντρωσης όμβριων υδάτων (μια ωραία παρουσίαση και ένα βίντεο εδώ).   Ή για τη Χιλή, την ακραία ενσαρκωμένη φαντασίωση του πιο σκληροπυρηνικού νεοφιλελεύθερου.  Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με το Βέλγιο. Το νερό έχει μετατραπεί, εκεί, από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία, και ένα «δικαίωμα νερού» μπορεί να κοστίζει όσο ένα σπίτι (βλ. το ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Πωλείται ζωή").

Όσον αφορά την Ευρώπη, πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο της Πορτογαλίας κατέδειξε τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.  Σύνοψη της όλης κατάστασης και των αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημοσιευτεί και στο ιστολόγιό μας.   
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή μας, για τις επιπτώσεις του να επιτραπεί στις εταιρείες να εμπορευματοποιήσουν και να κερδίσουν από τα περιορισμένα αποθέματα υδάτινων πόρων, είναι ο λόγος που σχηματίσθηκε η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER.  Όπως διαπιστώνει εύστοχα, "η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ύδρευση μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε οτιδήποτε;"   Δηλώνει λοιπόν ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να εμποδίσει αυτή τη θλιβερή εξέλιξη στον τομέα του νερού και καλεί τους Έλληνες πολίτες, συλλόγους, φορείς και επιστημονικά και πρωτοβάθμια σωματεία να συνυπογράψουν το κείμενο συλλογής υπογραφών (διαβάστε το εδώ: "Επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση"). 

Δείτε την τελευταία καμπάνια της SAVEGREEKWATER, με τίτλο "Κάτι τρέχει με το νερό", επειδή όση ιστορία και να ακούσουμε, ίσως το μήνυμα το παίρνουμε καλύτερα μέσω της δύναμης των εικόνων :
Σποτ 1 "Καλοκαιρινό καφέ"
Σποτ 2 "Πότισμα"
Σποτ 3 "Κερματοδέκτης"

Τέλος. τα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Florian Opitz, The big shellout
"Το μεγάλο ξεπούλημα" - η ιδιωτικοποίηση του νερού



--------
Πηγές: SAVEGREEKWATER, Κίνηση 136. Enet.grΤο ΠοντίκιThe InsiderΙστολόγιο Γενικού Λυκείου Καρέα, Εξάντας

Δεν υπάρχουν σχόλια: