Για όσους δεν παρευρέθηκαν (και δυστυχώς ήταν πολλοί) στην ανοικτή συζήτηση που πραγματοποίησαν η Ανοικτή Συνέλευση και η Αυτόνομη Πρωτοβουλία την Δευτέρα 3/11 στην Κ.Υ του ΣΕΠΕ:
Ο Μάριος Κρητικός, υπάλληλος του ΟΑΕΔ, προερχόμενος από τον ΟΕΚ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στάθηκε στην τομή που έφερε η μαζική συμμετοχή και η επιτυχία του απεργιακού μέτρου ενάντια στην αξιολόγηση και στο διατύπωσε την άποψη ότι αυτή η νίκη θα πρέπει να είναι αρχή επιθετικών αγώνων ενάντια στην Κυβερνητική πολιτική διάλυσης του Δημοσίου. Τόνισε την σημασία της Γενικής Απεργίας της 27ης Νοέμβρη, που πρέπει να αποτελέσει κομβικό σημείο για την εξέλιξη των διεκδικήσεων μας. Αναφέρθηκε στις επικείμενες δυσμενείς εξελίξεις σε ότι αφορά το ασφαλιστικό (νέες μειώσεις συντάξεων) και στην ανάγκη να παλέψουμε τώρα για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης. Τέλος, συμπέρανε ότι η επίθεση που δεχόμαστε θίγει εκτός από το βιοτικό μας επίπεδο και τον χαρακτήρα των δημοσίων αγαθών, την ίδια τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.
Εξαιρετικά χρήσιμη και διαφωτιστική η εισήγηση του πρώην Γενικού Δ/ντη Διοικητικής Υποστήριξης του ΥΔΜΗΔ, κ.Δημήτρη Παπαδημητρόπουλου. Θυμίζουμε (αν και ο ίδιος απέφυγε διακριτικά και σεμνά να αναφερθεί με λεπτομέρειες) ότι ο κ.Παπαδημητρόπουλος "πλήρωσε" την συμμετοχή του στο απεργιακό μέτρο ενάντια στην αξιολόγηση, αρνούμενος να εκδώσει απόφαση επιμερισμού, με την "καθαίρεση" του από τη θέση Γεν.Δ/ντη, παρά το γεγονός ότι είχε κριθεί από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων.
Ο κ.Παπαδημητρόπουλος τόνισε το γεγονός ότι η αξιολόγηση αποτελεί ένα "έξυπνο" μέσο για την Κυβέρνηση ώστε να προωθήσει ανώδυνα και με τη συμμετοχή των ίδιων των υπαλλήλων τον στόχο των απολύσεων που είναι αναπόφευκτες βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Επίσης, στάθηκε στην επιτυχία του απεργιακού μέτρου και το "πάγωμα" της αξιολόγησης για το 2013, ενόψει ωστόσο της υιοθέτησης του πάγιου συστήματος αξιολόγησης που προφανώς θα εμπεριέχει στοιχεία ποσοστώσεων, ώστε να διασφαλίζεται μια μόνιμη δεξαμενή απολύσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στην προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο Νόμος 4250/2014 για την αξιολόγηση, καθώς και στην αντιμετώπιση που είχαν οι εισηγήσεις των Επιτροπών για τους νέους Οργανισμούς από την πολιτική ηγεσία. Ουσιαστικά, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς πρυτάνευσε η λογική της συρρίκνωσης δομών και οργανικών θέσεων και όχι η βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Τέλος, έκανε μνεία στην συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων σχετικά με το νέο Μισθολόγιο, με το οποίο θα υπάρχει μείωση για όλους, με αντάλλαγμα κάποια κίνητρα απόδοσης που θα συνδέονται με την αξιολόγηση.Με την αξιολόγηση θα συνδέονται άμεσα και οι προαγωγές, οι οποίες επίσης επηρεάζουν την μισθολογική εξέλιξη.
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και έγινε ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην οργάνωση των αγώνων μας, σχετικά με την απαξίωση της δουλειάς μας και τον εξευτελισμό που συνεπάγεται η διαδικασία απευθείας ορισμού προϊσταμένων από την πολιτική ηγεσία, σχετικά με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία αλλά και θα έχει αμφίδρομο χαρακτήρα (π.χ αξιολόγηση προϊσταμένων από υφιστάμενους) κ.α.
Παρά τη μικρή συμμετοχή, η αίσθηση των παρισταμένων ήταν ότι τέτοιες συζητήσεις διαφωτίζουν, ενισχύουν και συσπειρώνουν τον αγώνα μας. Μόνο με ουσιαστική συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων μας, με δημιουργική ενασχόληση με τις κοινές υποθέσεις μπορεί να υπάρξει πραγματική προοπτική προόδου και ανατροπής της σημερινής κατάστασης. Λειτουργώντας με τη λογική της ανάθεσης σε παλαιούς αλλά και επίδοξους σωτήρες, διαιωνίζουμε απλώς το ίδιο καθεστώς δουλοπρέπειας και ετεροκαθορισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου