Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση ΟΣΥΠΕ για την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

Δραγατσανίου 8,  Τ.Κ. 10110,  τηλ.: 2105226008 , fax: 2103215924,

Email: osype@ypakp.gr, website: www.osype.gr


                                                                        Αθήνα 3 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
           
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η επόμενη ημέρα της νέας Κυβέρνησης βρήκε το Υπουργείο μας δομικά και ουσιαστικά αποδυναμωμένο, καθόσον με το Π.Δ. 24/2015 (ΦΕΚ 20/27.01.2015), η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται ως σύνολο Υπηρεσιών με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό και με τους εποπτευόμενους από αυτή φορείς στο Υπουργείο Υγείας.
Επρόκειτο σαφέστατα για μια αρνητική εξέλιξη στη δομή, οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου μας, με ευθεία αποδυνάμωση του ρόλου του και υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων του με άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις.
Η σύνδεση της εργασίας με την κοινωνική ασφάλιση ειδικά στη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και βασική συνιστώσα κάθε αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής μέσα από την οποία επιχειρείται η διέξοδος από την κρίση.
            Και ενώ όλοι μας αναμέναμε από τη νέα κυβέρνηση  την ενδυνάμωση του ρόλου του Υπουργείου μας και την ενίσχυση των Υπηρεσιών μας προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, προς έκπληξή μας, με το «καλημέρα», εντελώς αναίτια και χωρίς καμία επαρκή αιτιολογική βάση και λογική εξήγηση, ελήφθη η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή μας και διαβούλευση, προκαλώντας μας εύλογες αμφιβολίες και ερωτηματικά για τους σκοπούς που καλείται να εξυπηρετήσει καθώς και για τα ελατήρια που την υπαγόρευσαν.
            Τα συνδικαλιστικά όργανα του Υπουργείου μας (Ομοσπονδία, Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας, Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων), επιδεικνύοντας αυξημένη εγρήγορση και ισχυρά αντανακλαστικά, ευθύς με τη δημοσίευση του Π.Δ. προέβησαν σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες για ένα κύκλο διαβουλεύσεων με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να αποτραπεί έστω την τελευταία στιγμή αυτή η πολιτικά και κοινωνικά ανεύθυνη πράξη. Στις σχετικές διαβουλεύσεις συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου μας όπου με σθεναρά επιχειρήματα ανέπτυξαν εξαντλητικά όλα τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα σύνδεσής της με την εργασία και παραμονής της στο Υπουργείο μας. Ωστόσο οι ανωτέρω συνδικαλιστικές ενέργειες, πρωτοβουλίες και άοκνες προσπάθειές μας (όπως αναλυτικά περιγράφονται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων της 30.01.2015), μέχρι και την Παρασκευή 30.01.2015  απέβησαν άκαρπες, καθόσον η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας, παρά του ότι αναγνώριζε το δίκαιο του αιτήματός μας, απέφευγε σκοπίμως να ξεκαθαρίσει τη θέση της, εμμένοντας στην κορυφαία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβερνητική επιλογή και απόφαση.
            Κατόπιν των ανωτέρω -αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30.01.2015 έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων-,  την 2 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00΄, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. και των Συλλόγων, Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας, Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να συζητηθούν οι ανωτέρω εξελίξεις που υποβαθμίζουν το Υπουργείο μας με αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και να  ληφθούν οι αποφάσεις που χρειάζονται.
            Αφού εκφράσαμε τη διαφωνία μας και την αποδοκιμασία μας με την ανωτέρω κυβερνητική επιλογή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.ΥΠ.Ε., έπειτα από σχετική εισήγηση – πρόταση του Προέδρου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποφάσισε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση προκήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας, ή 24ωρης εφόσον ήθελε από κοινού αποφασιστεί στην επιδιωχθείσα από την Ομοσπονδία μας συνάντηση με τις λοιπές Ομοσπονδίες των Ασφαλιστικών Ταμείων, που προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 03.02.2015.           
Πλέον της προαναφερόμενης απεργιακής κινητοποίησης, στα πλαίσια των αποφάσεών μας για αδιάκοπη διαβούλευση με την Πολιτική Ηγεσία, πραγματοποιήθηκε άμεσα συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη το μεσημέρι της Δευτέρας 02.02.2015 στο γραφείο του, κατά την οποία του γνωρίσαμε και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για απεργιακή κινητοποίηση. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας ενημέρωσε σχετικά με τις νέες εξελίξεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος και σύμφωνα με τις οποίες νωρίς το πρωί έλαβε χώρα σύσκεψη μεταξύ, των Υπουργών Εργασίας και Υγείας, του Αναπληρωτή  Υπουργού  Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και του Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου μας, από το αποτέλεσμα της οποίας προέκυψε κοινός τόπος και η ορθή πολιτική άποψη ότι η Κοινωνική Ασφάλιση θα πρέπει να παραμείνει στο Υπουργείο Εργασίας και άμα τη αφίξει του πρωθυπουργού από το εξωτερικό και την σχετική του ενημέρωση θα πρέπει να αναληφθούν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την παραμονή της στο Υπουργείο Εργασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω θετικών εξελίξεων, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, αναμένοντας άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την εν τέλει ακύρωση στην πράξη της μεταφοράς της Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε να αναστείλει επί του παρόντος την απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε.       


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΗΛΙΑΣ ΚΙΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: