Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Συμβολική κατάληψη του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας

Η κατάληψη συνεχίστηκε και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 
- Δείτε στιγμιότυπα από την κινητοποίηση εδώ -  και για τη δεύτερη μέρα της κατάληψης εδώ
- Συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας, το μεσημέρι της Παρασκευής (βίντεο)


"Μας θέλουν στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς συντάξεις, χωρίς προστασία στους χώρους δουλειάς, χωρίς πρόσβαση στην Υγεία και την Πρόνοια. Σπρώχνουν τους εργαζομένους στα νύχια των αρπαχτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως πεδίο κερδοφορίας, στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και στους επιχειρηματίες της Υγείας."

Σε συμβολική κατάληψη και αποκλεισμό του Υπουργείου Εργασίας έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου 2015 μέλη σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ως αντίδραση στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλειας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Στο σημείο βρίσκονται περίπου 250 μέλη του, εκ των οποίων 30-50 έχουν εισέλθει εντός του υπουργείου.   Ένα γιγαντοπανό έχει αναρτηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου.

Απευθύνεται ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους νέους, νέες, συνταξιούχους, εργαζομένους και ανέργους να πάνε στο υπουργείο και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη, καθώς και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, δείτε και εδώ), ενώ καλούνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν τώρα αποφάσεις αγώνα, να βγουν στο δρόμο. 

Την ίδια ώρα περίπου 150 φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (Μ.Α.Σ.) συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ επί της οδού Μετσόβου στα Εξάρχεια. Σε όλες τις περιπτώσεις η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική και δεν ζητήθηκε η επέμβασή της. 

Το ΠΑΜΕ αναφέρει  σε ανακοίνωσή του ότι «Το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, μαζί με το σημερινό πόρισμα της 'επιτροπής σοφών', συντρίβει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Την ίδια ώρα που χαρίζουν χρήμα και απαλλάσσουν από χρέη τους 
επιχειρηματικούς ομίλους, επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, να την μετατρέψουν σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Μας θέλουν στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς συντάξεις, χωρίς προστασία στους χώρους δουλειάς, χωρίς πρόσβαση στην υγεία και την πρόνοια. Σπρώχνουν τους εργαζομένους στα νύχια των αρπαχτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως πεδίο κερδοφορίας, στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και στους επιχειρηματίες της υγείας».
(Υπενθυμίζεται πως σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της «επιτροπής των 12 σοφών» για το Ασφαλιστικό, το οποίο "αποτελεί πιλότο για την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων")

Παράλληλα, καλούνται οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και στο συλλαλητήριο που διοργανώνει αύριο 16 Οκτωβρίου στις 18.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Η κινητοποίηση συνεχίζεται και ...περιλαμβάνει φαγητό και μουσική. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ) 
Επίσης, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει ανοικτή συνέντευξη Τύπου στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, με θέμα το πόρισμα και εξελίξεις γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση.   


Πηγές: news247.gr, 902.gr, tvxs.gr, , ΕΡΤ Open, youtube


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχουν και καλά κάνουν...Αλλά όπως πάντα μισή δουλειά.
Μια απορία: Γιατί αυτο-χαρακτηρίζουν και αυτο-υποβαθμίζουν την κατάληψη με τον όρο "συμβολική";
Αν η κατάληψη είναι συμβολική γιατί καλούν τον κόσμο εκεί; Για να πουλήσουν τον Ριζοσπάστη;;
Η επίθεση στα λαικά δικαιώματα είναι συμβολική;

Leo

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, τον όρο "συμβολική" τον κατανοώ ως εξής: Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ουσιαστική μια κατάληψη που έχει προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης και ένα τελετουργικό, θα έλεγα, που αποδυναμώνει τον αυθόρμητο, και με απρόβλεπτη δυναμική, χαρακτήρα που μια πραγματική κατάληψη συνεπάγεται από τη φύση της. Αλλά ΠΑΜΕ ειναι αυτό, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς (εκτός και αν είμαστε στις απαρχές της απομάκρυνσης από αρτηριοσκληρωτικές πρακτικές και δογματισμούς του παρελθόντος - η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία).

Από την άλλη, ό,τι και να καταμαρτυρήσουμε, δεν πρέπει να αμελούμε ότι εδώ βλέπουμε τις κινητοποιήσεις μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που συνδέεται με ένα κόμμα του 5,5%. Πόσα παραπάνω να απαιτήσει κάποιος μόνο και μόνο λόγω αυτής της παραμέτρου; Αν το δούμε αναλογικά, τι πρέπει να αναμένουμε από τους υπόλοιπους καθεστηκυίους συνδικαλιστικούς και κομματικούς μηχανισμούς; Ουπς... την απάντηση την έδωσα μόλις τώρα, με τον προηγούμενο χαρακτηρισμό.

Γιάννης Κοντός

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάει έτσι, "αναλογικά" Γιάννη.
Αλλά σχετικά με τις συμβολικές διαμαρτυρίες, αντιδράσεις κτλ.: Πέρασε η εποχή τους. Ανεπιστρεπτί και με πενιχρά σε σχέση με το μέγεθός τους, αποτελέσματα. Ο μόνος τρόπος πλέον είναι πραγματικές-έστω μικρές-αλλά πραγματικές και ριζικές αλλαγές. Στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, στη γειτονιά μας. Στον εαυτό μας και αν είναι δυνατόν στον διπλανό μας. Όποιος "φορέας" αρκείται ή βολεύεται στις συμβολικές καταλήψεις, στις απεργίες στον αέρα ή στα συλλαλητήτηρια συνδικαλιστών είναι σε λάθος δρόμο ή εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Μικρές πραγματικές αλλαγές, μικρές ταπεινές επαναστάσεις. Η δομή για να "συναντηθούν" υπάρχει πια. Αρκεί να γίνουν...
Νίκος Μποσινάκος

Ανώνυμος είπε...

Εκανε κατάληψη το ΠΑΜΕ. Αφόδευσε η φορβάς επι του αλωνίου. Για μπούγιο και φούμαρα.....

Ανώνυμος είπε...

Η κριτική του Νίκου πάντως έχει πλάκα.
Απο την μια συμμετέχει σε μια παράταξη κυβερνητικού συνδικαλισμού, την ΑΡΣΥ που ανήκει στο ΜΕΤΑ που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ δηλ. στην κυβέρνηση που πετσοκόβει συντάξεις και εφαρμόζει βάρβαρα μνημόνια.
Απο την άλλη μας καλεί να κάνουμε μικρές επαναστάσεις.
Μυστήρια πράγματα...


Γ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου Γ.Π...
Πάντως, για ΑΛΛΗ μια φορά: η ΑΡΣΥ δεν είναι/ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ/Κυβέρνηση. Ανήκει στα μέλη της (κάποια και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα ούτε καν ψηφοφόροι) και συνδιαμορφώνει τις θέσεις της μέσα από την σύνθεση των απόψεών τους. Προφανώς, δεν μπορείς ή δε θέλεις ή δεν σε συμφέρει να το συνειδητοποιήσεις...
Κατά τα άλλα, η κριτική μου στην κατάληψη είναι ότι τελείωσε νωρίς...
Επίσης, δεν είδα καμία προσπάθεια στήριξης/συνέχισής της από την επιτροπή του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο. Γιατί δεν προτείνατε κάτι στο ΔΣ της Παρασκευής...;

Ν.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε καν ψηφοφόροι; Αυτό μου θυμίζει τα μέλη της ΝΔ & του ΠΑΣΟΚ που "διατυμπανίζουν" ότι δεν ψηφίζουν, αλλά παραμένουν μέλη. Λυπάμαι, αλλά αδυνατώ να το καταλάβω. Ίσως επειδή δεν υπήρξα ποτέ "μέλος".

Υ.Γ.: Η κατάληψη του ΠΑ.ΜΕ. τέλειωσε, πράγματι, νωρίς. Ήταν μια "συμβολική" κατάληψη. Ήταν, όμως, τόσο καλά οργανωμένη που, αν υπήρχε - πραγματικά - η βούληση - θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια "καίρια" κατάληψη. Υπήρχε, πραγματικά, η βούληση από το ΠΑ.ΜΕ.;

Λίζα

Ανώνυμος είπε...

Λίζα,

Προσοχή στον τονισμό του "άλλα"!:)
Στο Υ.Γ. η απάντηση νομίζω ότι είναι "Όχι". Αλλά, καταλληλότερος να απαντήσει είναι ο Γ.Π!

Νίκος

Ανώνυμος είπε...


Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:

Κάθε μέρα στο δρόμο! Απεργιακός συναγερμός για τις 12 Νοέμβρη

Ξεπέρασαν τις 450 οι αποφάσεις συμμετοχής. Απεργία αποφάσισαν χτες και οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Μεγαλώνει ο κατάλογος με αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Τα εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και άλλων φορέων του κινήματος που έχουν πάρει ήδη αποφάσεις έχει ξεπεράσει τους 450.

Την κήρυξη απεργίας στις 12 Νοέμβρη αποφάσισε κατά πλειοψηφία και η ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν στην προετοιμασία και στο περιεχόμενο που πρέπει να έχει η κινητοποίηση. Απαιτείται, επισήμαναν, από σήμερα και μέχρι την πραγματοποίησή της να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, η απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Κάθε μέρα να κατεβαίνουν στους δρόμους εργαζόμενοι με σύνθημα και στόχο για την απεργία «να ορθώσουμε ένα τεράστιο λαϊκό τείχος ώστε να μην μπορεί να ψηφιστεί, να μη φτάσει στη Βουλή το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ισοδυναμεί με αργό θάνατο όλων των εργαζομένων». Παράλληλα, η πάλη για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών θα πρέπει να φωτίζει την προοπτική, να δείχνει ότι είναι ασυμβίβαστη η λαϊκή ευημερία με αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης.

Χαρακτηριστική στη συνεδρίαση ήταν η στάση των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) που ψήφισαν «λευκό» στην απεργία. Εξαρχής, σε διάφορα σωματεία μέχρι και την ΑΔΕΔΥ πολέμησαν τη δυνατότητα να αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση. Με μια ξεκάθαρη αντι-ΠΑΜΕ τακτική χρησιμοποίησαν διάφορα προσχήματα ενάντια στην πρόταση για απεργία, είτε λέγοντας ότι «δεν θα υπακούσουμε στους σχεδιασμούς του ΠΑΜΕ» (!) είτε ότι η απεργία «γίνεται για να βγούμε από την υποχρέωση».

Αποκαλυπτική είναι η τοποθέτηση εκπροσώπου των «Παρεμβάσεων» στο Γενικό Συμβούλιο. Μην έχοντας ουσιαστικά επιχειρήματα, έφτασε μέχρι και να ειρωνευτεί την ανάγκη προετοιμασίας της απεργίας, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε θεατρική παράσταση ούτε ποδοσφαιρική ομάδα για να θέλει προετοιμασία!
Για την αντιγραφή
Γ.Π.