Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


(ή, αλλιώς, «ΤΤΙΡ»)

 

Δείτε και διαδώστε το πλήρες κείμενο, σε ενιαία μορφή, εδώ

Μετράμε κάθε μέρα μειώσεις σε μισθούς, αυξήσεις φορολογίας.  Συνηθίσαμε την εξαθλίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Τις μειώσεις στον πήχη της περίθαλψης. Τον υποβιβασμό μέχρι εξαφάνισης των δημόσιων αγαθών.  Τον εμπαιγμό των πάλαι ποτέ κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας ως εργαζόμενοι και πολίτες.  Είναι όμως αυτό το πλαίσιο που πρέπει να κοιτάξουμε;

Το πλαίσιο διαγράφεται πολύ μεγαλύτερο. Αυτό αποδεικνύεται, ιδίως, από τις πρόσφατες διαρροές εγγράφων από το wikileaks, τα οποία αφορούν άμεσα τόσες σημαντικές πλευρές της ζωής μας, και τελικά το σύνολο της ίδιας μας της ύπαρξης.

Τα κείμενα τα οποία μπορεί κάποιος να αναζητήσει είναι αρκετά εξειδικευμένα, ωστόσο ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί το γενικότερο πνεύμα των συμφωνιών που περιγράφονται σε αυτά.

Το περιβόητο κείμενο της μυστικής συμφωνίας ονομάζεται  «Transatlantic Trade and Investment Partnership» (TTIP).  Πρόκειται για μια Διατλαντική Συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το σημαντικότερο σημείο ίσως είναι το παιχνίδι της συμφωνίας γύρω από την έννοια της διαφύλαξης των πνευματικών δικαιωμάτων. Δηλαδή της «πατέντας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μονοπωλιακή διαχείριση φαρμάκων, σπόρων, ερευνών και επιστημονικών ή κλινικών μελετών.

Συγκεκριμένα, η TTIP («Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων») ουσιαστικά φαίνεται να είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ προκειμένου, όχι απλά να καταργηθούν οι δασμοί στις συναλλαγές τους, αλλά να αρθούν οι προστατευτικές διατάξεις των νόμων των κρατών που θεωρούνται ως εμπόδιο στα επιχειρηματικά κέρδη
 
Επομένως, στην ουσία της, η διαπραγμάτευση αφορά τον τρόπο που οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις της Ευρώπης θα καταργηθούν. Κατακτήσεις που αφορούν τόσο στα κοινωνικά πρότυπα όσο και στους περιβαλλοντικούς κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν οι επιχειρήσεις.

Ποιοι διαφαίνονται ως στόχοι της περίφημης πια ΤΤΙΡ;

Στόχος 1: Αδιαφάνεια και αντιδημοκρατικότητα
Δείτε εδώ

Στόχος 2: Εργασιακή απορρύθμιση, φτωχοποίηση
Δείτε εδώ

Στόχος 3:  Επιπτώσεις στην  τροφή, την υγεία μας και το περιβάλλον
Δείτε εδώ

Στόχος 4: Ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού
Δείτε εδώ

Στόχος 5: Πατεντάρισμα και αποκλειστική κατοχή αγαθών και γνώσης 
Δείτε εδώ

Στόχος 6: Ενδυνάμωση της νομικής υπόστασης μιας εταιρείας/   «Νόμος είναι το δίκιο της  εταιρείας»
Δείτε εδώ 

 
Nα εμπιστευτούμε μια διαρροή;
Δείτε εδώ

Τελικά, ποια είναι η αντίδραση σε όλα αυτά;  Στην Ελλάδα; Στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Δείτε εδώ



Η συμφωνία TTIP δεν αφορά μόνο το εισόδημα και τη σύνταξη.  Αφορά την ίδια την υγεία μας, τον έλεγχο της σωματικής και διανοητικής μας ευρωστίας.  Το μοίρασμα της ανθρωπότητας σε καταναλωτές αγαθών και καταναλωτές σκουπιδιών, εντός μιας υφηλίου που θα κυβερνάται πια, ξεκάθαρα, από πολυεθνικές εταιρείες.

Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από όσα έχουμε στο μυαλό μας ότι θα χάσουμε με τα μνημόνια. Για αυτό ακριβώς ας μιλήσουμε μεταξύ μας πέρα από το μέτρημα των φραγκοδίφραγκων που μας έμειναν, ας μοιραστούμε την οποιαδήποτε γνώση μας. Ας ανασκουμπωθούμε. Και κυρίως ας εξοικονομήσουμε χρόνο. Χρόνο για να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε, για να αντιδράσουμε, για να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ευθύνης που πέφτει πάνω μας.

Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο ελεύθερα.  Και το κυριότερο, για να γίνει αυτό, είναι να δουν πρώτα εμάς να ζούμε καλύτερα και περισσότερο ελεύθεροι.  Άλλος δρόμος δεν υπάρχει




ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

asy-yeka.blogspot.com
email: asy.yeka@gmail.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τις παπαριές και ρωτήστε τον Κατρούγκαλο γιατί δεν πήραν οι συνταξιούχοι το ΜΤΠΥ

Ανώνυμος είπε...

Περίεργο! Πώς σε μια γραμμή κατόρθωσες να χωρέσεις μια τόσο μεγάλη αντίφαση. Και να περιγράψεις τόσο λακωνικά γιατί δεν έχουμε (ακόμα) σοβαρές πιθανότητες να είμαστε οι κερδισμένοι στους αγώνες που δίνουμε (ή θα θέλαμε να δώοσυμε)...

Διότι, από τη μια, ακούγεται ως καλή σκέψη η πρότασή σου - βέβαια, πολύ καλύτερη θα ήταν: να έρθεις και συ για να πάμε μαζι να τον ρωτήσουμε. Μην αφήνεις τις ωραίες δουλειές για τους άλλους!

Όμως πάλι, αφού σου φαίνονται "παπαριές" όσα μας έρχονται μέσω του TTIP, αυτό σημαίνει ότι δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου αν επιτευχθούν βασικοί στόχοι του, όπως η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Μεταξυ αυτών και οι μηχανισμοί των συντάξεων.

Άρα θα έπρεπε να έχεις ήδη συνηθισει και αποδεχθεί την "ευγενική" μεταχείριση που ήδη εχουμε μέσω του δικού μας, εθνικού, μνημονίου αλλά και, διαχρονικά, μέσω κάθε άλλου τρόπου καταλήστευσης του κόπου και της περιουσίας των εργαζόμενων.

Επειδή, κοντολογίς, η ιστορία του ΜΤΠΥ δεν είναι παρά μια ψηφίδα της συνολικότερης κατάστασης που οδηγούμαστε μεθοδικά και ήδη βιώνουμε την αρχή της. Πώς γίνεται λοιπόν να απαξιώνεις το συνολικό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα να εξανίστασαι μόνο για ένα κομμάτι του;

ΥΓ: Με αφορμή σχόλια σαν το προηγούμενο, θα πρέπει τελικά να σκεφτούμε όλοι μας ότι, μια τέτοια στρατηγική αντιμετώπισης των επιθέσεων που δεχόμαστε, είναι από τους βασικούς λόγους της μέχρι τώρα "μη νίκης" μας.


Γιάννης Κοντός