Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Το εργατικό δίκαιο και η προστασία των εργαζομένων σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας...

Τώρα που βρισκόμαστε λίγο πριν την οριστική εξάλειψη δικαιωμάτων και ποιότητας ζωής εργαζομένων, κατακτημένων με σκληρούς αγώνες, αξίζει να δούμε τι αναφέρει το ίδιο (!) το υπουργείο Εργασίας για την αποστολή του, τη γένεση και ιστορική εξέλιξη του εργατικού δικαίου και τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει η προστασία των εργαζομένων.

Διαβάστε και θυμηθείτε εδώ τι επίσημα αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.  Λόγια που ακούγονται τόσο εμετικά υποκριτικά.  Απίστευτα ανερυθρίαστη ευκολία στο θράσος των ιθυνόντων από τη μια να επικαλούνται τούτες τις αξίες και τα δικαιώματα και απο την άλλη να προωθούν την καταπάτησή τους - ξεστομίζοντας κάθε τόσο ότι δεν τα πιστεύουν αλλά ...είναι αναγκασμένοι να τα εφαρμόσουν.

Ανατρέξτε στο πλήρες κείμενο, μέσω του προηγούμενου συνδέσμου, οπλισμένοι με περίσσια αυτοσυγκράτηση.   Εδώ παρατίθενται κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα: 

<< “Εν αρχή ην η εργασία. Αυτή η δημιουργική δύναμη του ανθρώπου που κινεί, δίνει μορφές, αξιοποιεί την ύλη, μετασχηματίζει με το πνεύμα και τις σωματικές δυνάμεις τον κόσμο, παράγει αγαθά και παρέχει υπηρεσίες. Η κινητήρια δύναμη που κάνει δυνατή την κοινωνική ζωή.”

...Ιδιαίτερη σημασία έχουν αποκτήσει διεθνώς και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές και τα προγράμματα δημιουργίας και εξασφάλισης θέσεων εργασίας, τα προγράμματα προστασίας του κατ’ “ανάγκην” της οικονομίας ανέργου, και οι πολιτικές εξασφάλισης κοινωνικής ειρήνης...

Σκοπός και αποστολή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η μελέτη, η επιδίωξη, η θέσπιση και εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν: 


- Στο να καλλιτερεύει από υλική και ηθική άποψη η θέση των εργαζομένων.    //    - Στο να καθίσταται πληρέστερη, σταθερότερη, αποδοτικότερη, δικαιότερα αμειβομένη και λιγότερο επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική η παραγωγική απασχόληση των εργαζομένων.     //    - Στο να προστατεύονται αποτελεσματικά τα ατομικά τους δικαιώματα και να αναπτύσσεται ελεύθερα και σύμφωνα με τους νόμους η συλλογική τους οργάνωση και δράση.     //    - Στο να υπάρχει επαρκής και ασφαλής κάλυψη για την αντιμετώπιση ασθένειας, ατυχήματος, γήρατος και ενδεχόμενης ανεργίας.     //   - Στο να δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης όλων των πολιτών     //    - Στο να διευρύνεται συνεχώς η συμμετοχή των οικονομικώς και κοινωνικώς ασθενεστέρων στα υλικά και πνευματικά αγαθά του πολιτισμού.     //    - Στο να εξασφαλίζεται κοινωνική ειρήνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο σκοπός και η αποστολή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκύπτουν από το ιστορικό της ανάπτυξης και της δημιουργίας του εργατικού δικαίου, από το ιστορικό του Υπουργείου, από το περιεχόμενο ιδρυτικών νόμων, από το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του, από τους σκοπούς και την αποστολή των εποπτευομένων από το Υπουργείο φορέων και από τις συνταγματικές διατάξεις οι οποίες επιβάλουν κρατική μέριμνα για θέματα που αφορούν την εργασία και τους εργαζομένους. >>

Μια απλή πρόταση. Ας άρουν τουλάχιστον την πρόκληση
της αναφοράς των παραπάνω εν μέσω της ισοπέδωσής τους και ας επικαιροποιήσουν κατάλληλα, επί το μνημονιακότερο, την ιστοσελίδα.  Ας βάλουν και λίγο "νεοαριστερό" επίχρισμα, αν θελήσουν, θα το κατανοήσουμε.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ή, τουλάχιστον, ας προσθέσουν τους "μνημονιακούς νόμους" που κατήργησαν τον Ο.Ε.Κ., τον Ο.Ε.Ε., και αποδυνάμωσαν τις Σ.Σ.Ε.

Λ.Σ.