Μετά το διάλειμμα των εκλογών έρχεται πολύ δουλειά. Η τρόικα περιμένει άμεσα απολύσεις στο Δημόσιο. Η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί και ευελπιστεί ότι η λαϊκή εντολή θα τους λύσει τα χέρια για το νέο τσουνάμι. Οπότε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Εκτός και αν...με την ψήφο μας ετοιμάζουμε εκπλήξεις σε αυτούς που λεηλατούν τη χώρα, έβαλαν την υπογραφή τους για υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας, αλλά τώρα ζητάνε να μας σώσουν από τους πιο κακούς συγκυβερνήτες και τους προηγούμενους κακούς εαυτούς τους.
Από τις τελευταίες τροπολογίες που πέρασε η κυβέρνηση ήταν αυτή για το δικαίωμα αυτασφάλισης σε εργαζόμενους ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που κατατέθηκε και ψηφίσθηκε προχθές, Μ.Τρίτη 10/04/2012, λίγες μόλις ώρες πριν τη διάλυση της Βουλής. Η τροπολογία αυτή είναι βέβαια σε κάθε περίπτωση από μόνη της καλή, αφού δίνεται το δικαίωμα αυτασφάλισης μέχρι την ημέρα της συνταξιοδότησης σε όσους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ ή των τραπεζών κρατικού ενδιαφέροντος οδηγηθούν σε απόλυση.
Με βάση το γεγονός όμως ότι, ειδικά οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, απολάμβαναν μέχρι πρόσφατα ουσιαστικά καθεστώς “μονιμότητας” (η οποία αίρεται κατ' επιταγή του νέου Μνημονίου) τότε υπάρχει και δεύτερη ανάγνωση. Δηλαδή μιλάμε για μήνυμα επερχόμενων απολύσεων.
Ουσιαστικά με αυτή την τροπολογία Κουτρουμάνη η κυβέρνηση μοιάζει να σπεύδη να καλύψει το κενό που θα προκύψει στις ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία, αλλά και στην περίθαλψη των εργαζομένων όταν θα αρχίσει η εφαρμογή των "σχεδίων εξυγίανσης" - βλέπε μαζικές απολύσεις προσωπικού μετά τις εκλογές.
Η τροπολογία Κουτρουμάνη,για τράπεζες-ΔΕΚΟ προβλέπει ότι «ασφαλισμένοι σε φορείς ή κλάδους κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις των άρθρων 5 του ν. 3029/2002 και του άρθρου 1 του ν. 3655/2008 (δηλαδή ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΤτΕ, πρώην ΕΤΒΑ κ.α.) μπορούν σε περίπτωση διακοπής καθ΄οιονδήποτε τρόπο της υποχρεωτικής ασφάλισής τους να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας υπό τις προϋποθέσεις του αρ. 41 του α.ν. 1846/1951 ως ισχύει».
Οι ασφαλισμένοι που θα συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου του κλάδου ή φορέα στον οποίο υπάγονταν με βάση τον υπολογισμό των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τη διακοπή της εργασιακής σχέσης (με άλλα λόγια: απόλυση). Ο χρόνος της προαιρετικής ασφάλισης λογίζεται ως πραγματικός χρόνος κύριας, επικουρικής ασφάλισης και ασφάλισης πρόνοιας και θα συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης και εφάπαξ όσο και για προσαύξηση των αντίστοιχων παροχών. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου μέτρου.
Διαβάστε επίσης: πότε ετοιμάζουν οι τράπεζες απολύσεις-μειώσεις μισθών.
Πηγή: www.fimes.gr , τα Νέα online, Metro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου