Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ενορχηστρωμένο σχέδιο απαξίωσης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω ;

Έντονη αντίδραση των εργαζομένων και των επιστημονικά υπεύθυνων των δομών του 18 Άνω, του μοναδικού προγράμματος απεξάρτησης που λειτουργεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο

"Δουλεύουμε υπό το καθεστώς τρομοκρατίας σε μια πόλη που οι ατομικές ελευθερίες καταργήθηκαν και ο φασιστικός λόγος κατά των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού έχει γίνει επίσημος λόγος του κράτους.

Δουλεύουμε μέσα στο σύστημα της μέχρι πρότινος δημόσιας υγείας. Εμείς μπορούμε να βεβαιώσουμε γραπτώς, ενόρκως ή όπως αλλιώς επιθυμείτε ότι οι βαριοπούλες των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής σας γκρεμίζουν τα νοσοκομεία, βανδαλίζουν τα νοσοκομειακά εργαστήρια και φαρμακεία, πυρπολούν τις δομές πρόνοιας και πλιατσικολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ξέρουμε να παλεύουμε με το θάνατο, για τη ζωή και την ελευθερία
.
"

*
Πόσο τυχαίες μπορεί να είναι όλες αυτές οι ειδήσεις που οδηγούν αργά-αργά και ύπουλα σε απαξίωση θεσμών και λειτουργιών ενός πάλαι ποτέ κοινωνικού κράτους  ;   Μα, μήπως είμαστε καχύποπτοι ;  Λέτε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς όταν θα αναλάβει η αδιάφθορη και αποτελεσματική αγορά ή όταν θα μπολιαστεί το Δημόσιο με λειτουργίες αγοράς και θα πληρώνουμε έξτρα κάθε κοινωνική υπηρεσία ;  (γιατί οι κρατήσεις μας είναι λίγες και δεν φτάνουν)
*
Η "είδηση" (τα εισαγωγικά έχουν σημασία) έχει ως εξής, όπως παρουσιάστηκε στο Βήμα:
" Εισαγγελική παραγγελία για έρευνα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχουν προκαλέσει καταγγελίες που αφορούν τον εντοπισμό στη μονάδα απεξάρτησης του νοσοκομείου, σάκων με κλοπιμαία από το πλιάτσικο που ακολούθησε τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή αναφορά στο θέμα αυτό από τηλεοπτική πρωινή εκπομπή. Το γραφείο Τύπου του ΥΥΚΑ επισημαίνει:  «Μετά από τη διαβίβαση εκ μέρους της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) εμπιστευτικών αναφορών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε σε μονάδα του νοσοκομείου και αφού είχαν ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κάθε αρμόδιος φορέας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να προβεί στην άμεση διενέργεια ΕΔΕ με το ερώτημα της παύσης κάθε υπευθύνου».


Όλα ξεκίνησαν από έγγραφες καταγγελίες που κατατέθηκαν στον Διοικητή του Ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί. Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Υγείας, καταγγελίες νοσηλεύτριας στο πρόγραμμα απεξάρτησης «18 Άνω» ανέφεραν ότι βρέθηκαν στην μονάδα απεξάρτησης μαύρες σακούλες με κλοπιμαία που προέρχονταν από το πλιάτσικο στα λεηλατημένα καταστήματα της Αθήνας . Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η υπεύθυνη του προγράμματος εφέρετο να έχει καλέσει, στη συνέχεια, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να δώσουν όρκο τιμής ότι δεν θα αποκαλυφθεί το περιστατικό."

*
Κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις για εμάς που είμαστε πιο έξω από την ιατρική και ψυχιατρική κοινότητα, πριν αρχίσουμε να αναθεματίζουμε και να παπαγαλίζουμε άκριτα την "είδηση":


- Βασική αρχή της ιατρικής και θεραπευτικής δεοντολογίας είναι το λεγόμενο  «θεραπευτικό απόρρητο».  Άραγε, αυτό μετατράπηκε για τις ανάγκες τους ρεπορτάζ σε όρκο τιμής ;

-  Σχετικά με την ποινική διάσταση που διερευνάται:  Η απάντηση έρχεται από τους επιστημονικά υπεύθυνους του προγράμματος Κατερίνα Μάτσα και Αλέκος Κυρούσης: 
«Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι όσοι συκοφαντούν τη Μονάδα ότι η τοξικομανία ως τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την παραβατικότητα, ενώ η θεραπεία απεξάρτησης κάνει τους απεξαρτημένους ικανούς να βρίσκονται σε ρήξη με αυτήν, διεκδικώντας με ψηλά το κεφάλι, με αρχές και αξιοπρέπεια, τη θέση και το ρόλο τους μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η απεξάρτηση είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, όχι ευθύγραμμη, με άλματα προς τα εμπρός αλλά και πισωγυρίσματα στον παλιό τρόπο ζωής, που αντιμετωπίζονται από την θεραπευτική ομάδα, πάντα με επιστημονικά και θεραπευτικά κριτήρια για να ξεπεραστούν». 

*
Οι εργαζόμενοι στο 18 Άνω εξέδωσαν απάντηση προς το Υπουργείο Υγείας:

Απάντηση εργαζομένων “18 ΑΝΩ”

"                    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που αποτελείται από τους εργαζόμενους και τη Διευθύντρια του 18 Άνω Κατερίνα Μάτσα γνωρίζουμε πολύ καλά τη θέση και το ρόλο που μας αναλογεί στην παρούσα ιστορική συγκυρία.

Ξέρουμε ότι κρατάμε ζωντανή τη δημόσια, δωρεάν απεξάρτηση προσβάσιμη και αποτελεσματική για κάθε εξαρτημένο από ουσίες πολίτη αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη και την οικονομική του κατάσταση.

Ξέρουμε ότι δίνουμε ζωή σε κάθε εξαρτημένο που θέλει να απελευθερωθεί από τον καταναγκασμό ΚΑΘΕ εξάρτησης από ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ουσία κατακτώντας έτσι με πολύ κόπο τη θέση του ανάμεσα στους ενεργούς πολίτες που μάχονται, αντιστέκονται και διεκδικούν.
Έχουμε καταλάβει επίσης ότι αυτό είναι κάτι που απεχθάνονται οι κρατούντες. Κάνουν ό,τι μπορούν για να το καταστείλουν. Πρόσφατο παράδειγμα η κατάφορη παραβίαση του θεραπευτικού πλαισίου από την εισαγγελική παραγγελία για ΕΔΕ στη Μονάδα Απεξάρτησης.

Δίνουμε καθημερινά μάχη ενάντια στο θάνατο. Λέτε να τρομάζουμε τόσο εύκολα κ. Λοβέρδο;

Αν ήταν έτσι τα πράγματα δε θα ήμασταν σε αυτό τον εργασιακό χώρο με δράση και συνέπεια 23 περίπου χρόνων. Σε αυτό το χώρο του κατασυκοφαντημένου δημόσιου τομέα εργαζόμαστε νιώθοντας στο πετσί μας τη δυστυχία αυτών που καταβεβλημένοι αναζητούν την προοπτική σε ένα κόσμο που εσείς και οι συνεργάτες σας φροντίζετε να κάνετε όλο και πιο ζοφερό, βυθισμένο στη φτώχια, την ανεργία, την αρρώστια και την αμορφωσιά.

Δουλεύουμε φορώντας μπουφάν σε κρύα γραφεία χωρίς είδη πρώτης ανάγκης για την εργασία μας και τους θεραπευόμενους.

Δουλεύουμε με μισθούς πείνας υπό την ανασφάλεια χιλιάδων απολύσεων.

Δουλεύουμε υπό το καθεστώς τρομοκρατίας σε μια πόλη που οι ατομικές ελευθερίες καταργήθηκαν  και ο φασιστικός λόγος κατά των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού έχει γίνει επίσημος λόγος του κράτους.

Δουλεύουμε μέσα στο σύστημα της μέχρι πρότινος δημόσιας υγείας. Εμείς μπορούμε να βεβαιώσουμε γραπτώς, ενόρκως ή όπως αλλιώς επιθυμείτε ότι οι βαριοπούλες των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής σας γκρεμίζουν τα νοσοκομεία, βανδαλίζουν τα νοσοκομειακά εργαστήρια και φαρμακεία, πυρπολούν τις δομές πρόνοιας και πλιατσικολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ξέρουμε να παλεύουμε με το θάνατο, για τη ζωή και την ελευθερία.
Ξέρουμε να βγαίνουμε νικητές
Εργαζόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω

Υστερόγραφο για τους ανήσυχους κι επιμελείς εισαγγελείς αυτής της χώρας: Όταν κανείς έχει πολύ δουλειά πρέπει να βάζει προτεραιότητες για να μην οδηγηθεί σε υπερκόπωση (burn-out). Πριν την έρευνα στο 18 ΑΝΩ καλό θα ήταν λοιπόν να  ολοκληρώστε πρώτα το έργο σας σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, την προμήθεια οπλικών συστημάτων,την υπερκοστολόγηση των δημοσίων έργων, το Βατοπέδι, το ξεπούλημα δημοσίων φορέων, κλπ,  κλπ.  "


Δείτε ακόμα:
Τις ανακοινώσεις των επιστημονικά υπεύθυνων των δομών   και της ΑΡΣΥ ΨΝΑ



Πηγή: 18ano.wordpress.com, 9 Απριλίου 2012,       με πληροφορίες από την εφημερίδα "το Βήμα"     και τον ιστότοπο "Κόντρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: