Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Κατασταλτική επιχείρηση στα Εξάρχεια - Εισβολή σε κατειλημμένα κτίρια και σφράγισμά τους

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα της 20ης Απριλίου.  Αποκλείστηκε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας μέχρι νωρίς το απόγευμα καθώς και οι προσβάσεις προς τα Εξάρχεια. Ακόμη, απαγορεύθηκε η κίνηση των αυτοκινήτων προς τους κάθετους δρόμους και ελεγχόταν η κυκλοφορία των πεζών στο τετράγωνο Σόλωνος, Ασκληπιού, Αλεξάνδρας, Πατησίων. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προέβησαν και σε δεκάδες εξακριβώσεις στοιχείων.

Η επέμβαση έγινε μια μέρα πριν το προγραμματισμένο «επίσημο» -ανακοινωμένο με αφίσα- κοινωνικό άνοιγμα του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ, το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απρίλη.   Σημειώνεται πως, πριν καταληφθούν, τόσο το κτήριο της Βαλτετσίου 60 όσο και το καφέ κάτω από τον κινηματογράφο ΒΟΞ, δεν χρησιμοποιούνταν και ήταν άδεια.

"Την ώρα που λεηλατείται η δημόσια περιουσία και η δημόσια γη από κάθε λογής «επιχειρηματίες» και τροϊκανούς, στους οποίους χαρίζονται από την κυβέρνηση δημόσια  κτίρια, ελεύθεροι χώροι, δάση και φυσικοί πόροι, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με θράσος εκκενώνουν κλειστά δημόσια κτίρια που χρησιμοποιούνταν για κοινωνικούς σκοπούς, για να μπορούν αύριο να τα πουλήσουν με την ησυχία τους."

*
Αναδημοσιεύουμε κείμενα σχετικά με την παραπάνω είδηση, όπως επιλέχθηκαν από συνάδελφο. Το ιστολόγιο είναι ανοικτό σε παρόμοια κείμενα, συναδέλφων ή μη, τα οποία μπορείτε να στέλνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: asy.yeka@gmail.com 
"Οι απόψεις των ανώνυμων συγγραφέων/σχολιαστών, ή όσων δημοσιεύουν επώνυμα κείμενα με όνομα διαφορετικό της διαχείρισης του ιστολογίου (transistor69),  δεν εκφράζουν αναγκαστικά τις απόψεις του ιστολογίου της ΑΣΥ. Αυτές διαμορφώνονται αφού συζητηθούν και συμφωνηθούν στις συνελεύσεις μας ή με άλλες συλλογικές διαδικασίες (π.χ. ανταλλαγή ηλ.μηνυμάτων) και φέρουν την υπογραφή Α.Σ.Υ."

Επιλογή  κειμένων: Γιάννης Κοντός
Δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις πραγματοποίησε το πρωί της 20ης Απριλίου η αστυνομία σε κτήρια του ΙΚΑ που είχαν καταληφθεί στα Εξάρχεια. Η πρώτη σημειώθηκε στο κτήριο του «ΒΟΞ», όπου παλαιότερα στεγαζόταν βιβλιοπωλείο του οίκου Λιβάνη. Το χώρο του πρώην βιβλιοπωλείου είχαν καταλάβει αντιεξουσιαστές, οι οποίοι σκόπευαν να δημιουργήσουν ένα καφενείο για τους αποφυλακισθέντες. Τοποθετήθηκαν σιδερένια κιγκλιδώματα, προκειμένου να απαγορευθεί ενδεχόμενη εκ νέου κατάληψη του χώρου. Η δεύτερη σημειώθηκε σε 5όροφο κτήριο επί της οδού Βαλτετσίου 60. Εκεί, είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη κοινωνικές επιτροπές και δημιούργησαν έναν πολυχώρο, με στόχο να παράσχουν βοήθεια στους άπορους. Κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. προσήχθησαν δύο νεαροί, ένας άνδρας και μία γυναίκα.


Πηγή: zougla.gr, 20 Απριλίου 2012, ρεπορτάζ Σ.Σκουλούδης

 *


Έκλεισαν επί ώρες το μισό κέντρο για να καταλάβουν δύο άδεια κτήρια

Πριν προφτάσει ο Αντώνης Σαμαράς να "ανακαταλάβει" τις πόλεις, ανακατέλαβε ο M. Χρυσοχοΐδης τα Εξάρχεια. Χθες, η αστυνομία με γιγαντιαία πολύωρη επιχείρηση προχώρησε στο σφράγισμα δύο κτηρίων στην περιοχή των Εξαρχείων που τελούσαν υπό κατάληψη. Σημειώνεται πως πριν καταληφθούν -τόσο το κτήριο της Βαλτετσίου 60 όσο και το καφέ κάτω από τον κινηματογράφο ΒΟΞ- δεν χρησιμοποιούνταν. Η αστυνομία υποστήριξε πως προχώρησε στην "εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής", αποδίδοντας την πρωτοβουλία στον ιδιοκτήτη του κτηρίου της Βαλτετσίου. "Η δουλειά μας ήταν χρονικά και τοπικά προσδιορισμένη" είπε ο Α. Κοκκαλάκης, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τόνισε πως "στόχος ήταν να παραδώσουμε το κτήριο".


Εκβιάστηκε το ΙΚΑ να προχωρήσει σε μήνυση υποστηρίζουν οι καταληψίες
Ερωτήματα εγείρει ωστόσο η πρωτοφανής σε έκταση, διάρκεια και επίδειξη αυταρχισμού αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα και απέκλεισε μάλιστα μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας μέχρι νωρίς το απόγευμα καθώς και τις προσβάσεις προς τα Εξάρχεια. Ακόμη, απαγορεύθηκε η κίνηση των αυτοκινήτων προς τους κάθετους δρόμους και ελέγχοντας την κυκλοφορία των πεζών στο τετράγωνο Σόλωνος, Ασκληπιού, Αλεξάνδρας, Πατησίων. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προέβησαν και σε δεκάδες εξακριβώσεις στοιχείων, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους της περιοχής "άνευ λόγου". Η Ρίκα Ροδιτάκη, καταστηματάρχης στα Εξάρχεια, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο κόκκινο 105,5 δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι αστυνομικοί "έχουν στρατοπεδεύσει σε κάθε γωνία των Εξαρχείων" "έχουν εγκατασταθεί παντού (...) Νομίζω ότι μάλλον γιορτάζουμε τη χούντα από σήμερα".

Για σήμερα, ήταν τα προγραμματισμένα "εγκαίνια" της κατάληψης του μέχρι πρότινος άδειου και αχρησιμοποίητου χώρου κάτω από τον κινηματογράφο ΒΟΞ με μία μεγάλη συναυλία η οποία όμως τελικά θα γίνει στην πλατεία στις 6 μ.μ. όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση. Οι υπεύθυνοι της κατάληψης ΒΟΞ σε σχετική ανακοίνωση στο Indymedia τοποθετήθηκαν επισημαίνοντας πως: "Μετά από εισαγγελικούς εκβιασμούς η Διοίκηση του ΙΚΑ προέβη σε μήνυση κατά του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ, προσφέροντας έτσι και τυπικά τη νομιμοποίηση της ήδη προαποφασισμένης εκκένωσης. Ήδη το εγχείρημα αυτό στοχοποιήθηκε όπως και άλλες καταλήψεις στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή επερωτήσεις μνημονιακών και μη βουλευτών, αλλά πάντα πρόθυμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διατήρηση του νόμου και της τάξης».

Στην κατάληψη της Βαλτετσίου έγιναν 3 προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν στο κτήριο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για συλλήψεις ή προσαγωγές, ενώ μεταφέρθηκαν στην αστυνομία 3 κούτες με υλικό που βρέθηκε στο χώρο.

Τα πενιχρά όπως φαίνεται αποτελέσματα σε σύγκριση με την κινητοποίηση της αστυνομίας ερμηνεύονται ως προσπάθεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να επιδείξει έργο με "ανακατάληψη" των Εξαρχείων απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ., Α. Σαμαρά, βασική προεκλογική υπόσχεση του οποίου είναι να "ανακαταλάβει τις πόλεις μας" από τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χρυσοχοΐδης στα μέσα της εβδομάδας εμφανίστηκε σε κανάλι να κάνει, συνοδευόμενος από παρουσιαστή ειδήσεων, μεταμεσονύκτια αυτοψία στην Ομόνοια, ενώ χθες με αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter επιτίθετο στον Α. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση
Αναφερόμενο στην αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση: "Την ώρα που λεηλατείται η δημόσια περιουσία και η δημόσια γη από κάθε λογής «επιχειρηματίες» και τροϊκανούς, στους οποίους χαρίζονται από την κυβέρνηση δημόσια κτήρια, ελεύθεροι χώροι, δάση και φυσικοί πόροι, η κυβέρνηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με θράσος εκκενώνουν κλειστά δημόσια κτήρια που χρησιμοποιούνταν για κοινωνικούς σκοπούς, για να μπορούν αύριο να τα πουλήσουν με την ησυχία τους." "Μετά την καθοδηγούμενη στοχοποίηση των μεταναστών και των μεταναστριών, σειρά έχουν τώρα οι καταλήψεις, οι αναρχικοί, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους" προειδοποιεί το Δίκτυο και τονίζει πως πρόκειται για "επίδειξη δύναμης" που στόχο έχει να "δημιουργήσει κλίμα φόβου".

Πηγή: Η Αυγή, 21 Απριλίου 2012, ρεπορτάζ  Α. Γιαμαλή

*
Αναδημοσίευση από το blog της κατάληψης
Σήμερα, 20/03/12, γύρω στις 6.00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια παρουσία 3 εισαγγελέων με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό της περιοχής από ισχυρές δυνάμεις, την εισβολή στα κατειλημμένα κτίρια του ΒΟΞ και της Βαλτετσίου 60 και το σφράγισμα αυτών. Η εντολή να επέμβει η αστυνομία δόθηκε ύστερα από τη μήνυση που κατέθεσε η Διοίκηση του ΙΚΑ και κατά τη διάρκεια της επιχείρισης συνελλήφθησαν 3 άτομα. Η επέμβαση είχε προλειανθεί κατάλληλα με την στοχοποίηση της κατάληψης από την επερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο φασίστας βουλευτής του ΛΑΟΣ, Πλεύρης, στις 09/03/12. Επίσης, να σημειώσουμε την παραγγελία, προ ολίγων ημερών, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε στους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών για την αυτεπάγγελτη παρέμβασή τους στις περιπτώσεις καταλήψεων Πανεπιστημίων, Υπουργείων και άλλων δημοσίων κτιρίων. Η σημερινή κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη.

Η επιλογή της ημερομηνίας εισβολής στο κατειλημμένο έδαφος του ΒΟΞ προφανώς δεν ήταν τυχαία· μία μέρα πριν από την «επίσημη» παρουσίαση του εγχειρήματος στην κοινωνία, μέσα σ΄ένα ασφυκτικό καθεστώς άγριας καταστολής απέναντι σε μετανάστες και αγώνες και στη ρυπαρή προεκλογική πραγματικότητα προσπάθησε να αποτελέσει μία κίνηση εντυπωσιασμού της Δημοκρατίας ώστε να αναζητήσει τη  χαμένη της υπόληψη στις ατραπούς του Ισχυρού Κράτους, της Τάξης και της Ασφάλειας. Στο μοναδικό πεδίο, δηλαδή, που μπορεί να στοιχηματίσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Μία επιλογή που μαζί με τα ρατσιστικά πογκρόμ της αστυνομίας και τις μαζικές φυλακίσεις των μεταναστών στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φανερώνει την ολοκληρωτική όψη ενός παρόλα αυτά φοβικού συστήματος. Ενός απονομιμοποιημένου και απαξιωμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος που στην ουσία στέκεται σε πήλινα πόδια… και που  ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει είναι να στηριχθεί στα παλιά, καλά και δοκιμασμένα δεκανίκια.  

Τα ακροδεξιά κελεύσματα της πατρίδας, οι εθνικιστικές κορώνες, οι αντικομμουνιστικές κραυγές και οι ναζιστικές πρακτικές αποτελούν το τελευταίο αποκούμπι για να καμφθεί ο αγώνας για χειραφέτηση και ελευθερία. Η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας στα άκρα της Δεξιάς, η υπερπροβολή των πρακτικών αυτών από τα ΜΜΕ και ο ακραία ρατσιστικός και συντηρητικός λόγος τους δεν σκοπεύουν απλά στην απόσπαση συναινετικών νευμάτων (και των συνακόλουθων ψήφων) από τα ακροδεξιά ακροατήρια αλλά έχουν ως στόχο τη συνολική μετατόπιση του πολιτικού άξονα της χώρας προς ακροδεξιές  θέσεις. Έχουν ως στόχο, δηλαδή, με φόντο τις επικείμενες εκλογές, τη δημιουργία κοινωνικών και θεσμικών αναχωμάτων απέναντι σε όλους αυτούς που εχθρεύονται τους εθνικούς, φυλετικούς και σεξουαλικούς  διαχωρισμούς, που πολεμούν την καταπίεση και την εκμετάλλευση, που συναντιούνται στις αντι-ιεραρχικές, αντιθεσμικές και αδιαμεσολάβητες κοινότητες αγώνα και που συγκρούονται βίαια στις απεργιακές πορείες και στα οδοφράγματα αμφισβητώντας έμπρακτα την επέλαση του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας.

Οι επιθέσεις στις καταλήψεις και στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα είναι επιθέσεις στον κόσμο του κοινωνικού και ταξικού αγώνα. Και ως τέτοιες θα απαντηθούν!
Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας
ΑΛΛΗΛΕΓΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΒΟΞ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 60

Πηγή: pat61.squat.gr,    20 Απριλίου 2012

*

Για την κατασταλτική επιχείρηση στα Εξάρχεια στις 20 Απρίλη και το σφράγισμα των καταλήψεων ΒΟΞ και Βαλτετσίου 60

Στις 6.00πμ τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Απρίλη ασύλληπτος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων παρουσία 3 εισαγγελέων εισέβαλλε στην περιοχή των Εξαρχείων επιβάλλοντας για ώρες απαγόρευση κυκλοφορίας, εισόδου και εξόδου από την περιοχή, για την εκκένωση και το σφράγισμα των κατειλημμένων κτιρίων του ΒΟΞ και της Βαλτετσίου 60, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ. Η εντολή για αστυνομική επέμβαση δόθηκε ύστερα από σχετική μήνυση που είχε καταθέσει η Διοίκηση του ΙΚΑ. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης 3 άτομα που διέμεναν στην κατάληψη της οδού Βαλτετσίου 60 προσήχθησαν. Λίγες ώρες αργότερα οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ μια μετανάστρια φοιτήτρια 19 ετών που έχει λήξει η άδεια παραμονής της κρατείται στο κολαστήριο-μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη με την απειλή της απέλασης.

Η επέμβαση είχε προλειανθεί κατάλληλα με την στοχοποίηση του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ από σχετική επερώτηση που είχε καταθέσει στην βουλή ο φασίστας βουλευτής του ΛΑΟΣ Πλεύρης στις 9/3/2012 και την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε στους προϊστάμενους των εισαγγελιών Εφετών της επικράτειας, τη βδομάδα πριν το Πάσχα, για την αυτεπάγγελτη παρέμβασή τους σε περιπτώσεις καταλήψεων Πανεπιστημίων, Υπουργείων  και λοιπών δημοσίων κτιρίων. Η αστυνομική επέμβαση, εισβολή και σφράγισμα των δύο καταλήψεων έχει προφανώς χαρακτήρα πιλοτικό και δοκιμής για τις γενικότερες κατασταλτικές βλέψεις του κράτους κατά των αυτοοργανωμένων και ακηδεμόνευτων εγχειρημάτων κατάληψης χώρων, επανοικειοποίησης χρόνων και δυνατοτήτων, ακηδεμόνευτων επιλογών αντίστασης και αλληλεγγύης.

Η επιλογή της ημέρας προφανώς δεν ήταν τυχαία. Μια μέρα πριν το «επίσημο» -ανακοινωμένο με αφίσα- κοινωνικό άνοιγμα του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ, το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απρίλη (η κατάληψη της Βαλτετσίου 60 υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες και χρησιμοποιείται περισσότερο ως χώρος στέγασης). Κάλεσμα το οποίο όχι μόνο δεν αναβλήθηκε εξαιτίας της κατασταλτικής επιχείρησης αλλά αποτέλεσε και το σημείο αγωνιστικής συσπείρωσης για την αφαίρεση των λαμαρινών σφραγίσματος του κτιρίου και την έναρξη της λειτουργίας του ως κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου (σε παράλληλο χρόνο ανοίχτηκε ξανά και το κτίριο της Βαλτετσίου).

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση δεν είναι μόνο η εισβολή και το σφράγισμα των δύο καταλήψεων αλλά και η πολύωρη κατοχή ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, με ταυτόχρονη απαγόρευση της κυκλοφορίας, της εισόδου και της εξόδου από την περιοχή, μέσα από ένα δίχτυ αστυνομικών ελέγχων και μπλόκων που έκαναν τα Εξάρχεια να θυμίζουν Μπέλφαστ όπως σωστά επισήμανε ένα σύντροφος. Υπήρξε δηλαδή στην ουσία σημειακή επιβολή για κάποιες ώρες στρατιωτικού νόμου για τα Εξάρχεια χωρίς να έχει κηρυχθεί επίσημα η εφαρμογή του. Αυτή είναι η ουσία του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, του δημοκρατικού ολοκληρωτισμού: μικρά κυλιόμενα πραξικοπήματα, χωρικά και χρονικά οριοθετημένα, όπου κρίνεται απαραίτητο για την επιβολή των κρατικών επιδιώξεων. Όσο η καπιταλιστική κρίση θα βαθαίνει και οι ακηδεμόνευτοι και αυτοοργανωμένοι αγώνες και εγχειρήματα θα πολλαπλασιάζονται, η «κατάσταση εξαίρεσης» (που εφαρμόζεται στους μετανάστες και τις μετανάστριες εδώ και 20 χρόνια με πιο αποτρόπαια και αποκαλυπτική εκδοχή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης [σ.επ.: δείτε και εδώ]) θα περιλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» θα σκληραίνει και θα διευρύνεται. Εξάλλου, για την εγχώρια και διεθνή κυριαρχία το «πείραμα ελλάδα» εμπεριέχει και τη διερεύνηση των αντοχών του συστήματος να συνεχίζει την ισοπέδωση του πληθυσμού χωρίς την επιβολή μιας δικτατορίας.

Οι επερχόμενες εκλογές θα αποκαλύψουν τα κυριαρχικά αδιέξοδα σε όλο τους το μεγαλείο.  Η πολιτική αστάθεια και η αδυναμία διακυβέρνησης θα μεγεθυνθούν και οι υποσχέσεις του συστήματος για ένα καλύτερο αύριο μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 χρόνων θα χρεοκοπήσουν οριστικά. Η ατζέντα του καθεστώτος έχει συρρικνωθεί πλέον αποκλειστικά στα ζητήματα της «ασφάλειας» (μετανάστες, εγκληματικότητα, κοινωνικές ταραχές) μαζί με κάτι ψελλίσματα για «ανάπτυξη» που δεν τα πιστεύει κανείς. Και οι φασιστικές εφεδρείες προωθούνται για το κοινοβούλιο ώστε να αναλάβουν επίσημα-θεσμικά τον ρόλο ενός «κοινωνικού» στρατού στο πλάι των ένστολων δυνάμεων καταστολής: τα νέα τάγματα ασφαλείας σε ρόλο εθνικής πολιτοφυλακής κατά μεταναστών, μικροπαραβατών και εσωτερικού εχθρού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι βέβαιο ότι οι αυτοοργανωμένοι χώροι, καταλήψεις και στέκια, θα βρεθούν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της κρατικής και παρακρατικής καταστολής. Άλλο τόσο βέβαιο όμως είναι ότι το κατασταλτικό εγχείρημα θα αποβεί εξαιρετικά δύσκολο και ριψοκίνδυνο για το καθεστώς. Τόσο γιατί τα εγχειρήματα αυτά αποτελούν κύτταρα ενός άλλου κόσμου και τρόπου ζωής που συγκινεί όλο και περισσότερους ανθρώπους όσο και γιατί οι ενδεχόμενες απαντήσεις στην καταστολή μπορεί να κλιμακωθούν σε σημείο μη ελέγξιμο από τους κρατικούς μηχανισμούς.
Αλληλεγγύη στις καταλήψεις του ΒΟΞ και της Βαλτετσίου 60
και σε κάθε αυτοοργανωμένο και ακηδεμόνευτο εγχείρημα και αγώνα.
Άμεση απελευθέρωση της 19χρονης κρατούμενης.

Πηγή: Ρεσάλτο20 Απριλίου 2012
                
*

Για την ανακατάληψη του ΒΟΞ

Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απρίλη 24 ώρες μετά τη σφράγιση, εκατοντάδες αναρχικών- αντιεξουσιαστών και αλληλέγγυου κόσμου έκαναν ανακατάληψη του κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ.
Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα σύντροφοι, αλληλέγγυοι και κάτοικοι της περιοχής διέλυσαν τη σιδερένια κατασκευή που επί δώδεκα ώρες χθες έκτιζαν συνεργεία με τη συνδρομή δεκάδων διμοιριών και εκατοντάδων μπάτσων που είχαν αποκλείσει μεγάλο μέρος του κέντρου των Αθηνών, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις "Νόμου και Τάξης". Τους απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχημένη… παρακώληση κυκλοφορίας.  
Δηλώνουμε στα ίσια πως ανακατάληψη θα γίνει όσες φορές χρειαστεί.
 Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε που αφορά την ποινική δίωξη της κατάληψης ως μέσο αγώνα και οι προεκλογικοί λεονταρισμοί του Χρυσοχοϊδη θα πέσουν στο κενό μπροστά στην αποφασιστικότητα του κόσμου της ελευθερίας. Το κράτος μπορεί να επιλέγει να αποκλείει κάθε τρεις και λίγο το κέντρο της μητρόπολης επί ώρες για να σφραγίσει την κατάληψη με πρόσχημα το… δημόσιο συμφέρον. Να γνωρίζει πως σε λίγα λεπτά την επόμενη θα ξεσφραγίζεται. Μπορεί επίσης να διατηρεί μεγάλες δυνάμεις για να φυλάνε το κτίριο γνωρίζοντας πως ταυτόχρονα θα δημιουργεί μια ακόμα εστία έντασης στα Εξάρχεια και ουσιαστικά μεγαλύτερα προβλήματα για το ίδιο από αυτά που υποτίθεται θέλει να λύσει. Μπορεί επίσης να εισβάλλει, να κάνει συλλήψεις και να απαγγέλει κατηγορίες. Γνωρίζει πως μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων οι παραπάνω κινήσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ, φέρνοντας μεγαλύτερη συσπείρωση αλληλέγγυου κόσμου.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουν καλά οι μηχανισμοί καταστολής και η πολιτική τους ηγεσία είναι πως με αυτές τις κατασταλτικές επιχειρήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να πεισμώνουν περισσότερο και να συσπειρώνουν το κίνημα των αυτοδιαχειριζόμενων και αντιστεκόμενων κοινωνικών κέντρων και εγχειρημάτων.  Όπως αποδείχτηκε για άλλη μία φορά το Σάββατο, η γειτονιά των Εξαρχείων και ο αλληλέγγυος κόσμος θα μπαίνει ασπίδα όσες φορές χρειαστεί στις κατασταλτικές επιχειρήσεις.
 Αν ο Τέντες ως εντολοδόχος υψηλότερων κλιμακίων ωθεί τους μηχανισμούς καταστολής σε επιχειρήσεις για γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα με προεκλογικό άρωμα και νομίζει ότι θα έχει αίσια έκβαση, κάνει λάθος. Γνωρίζουν ήδη το ατελέσφορο του σχεδιασμού που αποτυπώνεται στην περιβόητη εγκύκλιο. Το κόστος είναι μεγαλύτερο του επιδιωκόμενου αποτελέσματος  αφού σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς οι τοπικές κοινωνίες και οι αγωνιζόμενοι έχουν πάντα μεγαλύτερες αντοχές. 
Δεν είναι ώρα κύριοι για κατασταλτικά πειράματα με ένα από τα πιο εύφλεκτα κομμάτια των κοινωνικών αντιστάσεων και μάλιστα σε συνθήκες αποδόμησης και απαξίωσης του ίδιου του κράτους και των μηχανισμών του στην κοινωνική συνείδηση.
Αυτά για αρχή.
Το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτό αυτοοργανωμένα, αντιεραρχικά, συλλογικά.

Πηγή: "Κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ", Κυριακή 22 Απριλίου 2012 


Δεν υπάρχουν σχόλια: