Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ας τους εμποδίσουμε τουλάχιστον πριν καταστρέψουν τις παραλίες μας

Το έχουμε διαπιστώσει, δεν υπάρχει όριο όπου μπορούν να κοντοσταθούν οι λακέδες των αγορών και των επιχειρηματικών συμφερόντων.  Ούτε δημόσιο συμφέρον, ούτε το μέλλον των επόμενων γενεών.  Ξεπουλάνε ακόμα και ό,τι δεν τους ανήκει.  Τώρα ήρθε η σειρά των ακτών. 

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό, καταπατημένων εκτάσεων, «πράσινο φως» στους ξενοδόχους για μπάζωμα, κτίρια και εγκαταστάσεις παντού, περιορισμός στις ελεύθερες και ανοιχτές παραλίες και σωρεία φωτογραφικών διατάξεων προωθούνται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και τις παραλίες, που παραβιάζει το Σύνταγμα, το εσωτερικό και το κοινοτικό δίκαιο.

Το νομοσχέδιο δόθηκε στη γνωστή δήθεν διαβούλευση, έως 15/5/2014.  Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.  Τα σχόλια των συμμετεχόντων στη "διαβούλευση" είναι σχεδόν 100% εναντίον αυτού του εγκλήματος.  Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στο νομοσχέδιο. Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 80.000 υπογραφές μόλις από τις 6 Μαΐου μέχρι σήμερα 10 Μαΐου.   Μέχρι και κυβερνητική βουλευτής δήλωσε ότι "της έπεσαν τα μαλλιά" όταν διάβασε αυτό το "νομοσχέδιο-τέρας", όπως το χαρακτήρισε.

Όπως μας θυμίζουν και οι πρωτοστάτες της συγκέντρωσης υπογραφών, έχουμε μια ευκαιρία να αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα πριν είναι πολύ αργά.   Με τη μόνη δύναμη που μπορεί να το πετύχουμε:  όλοι εμείς, μαζί, ενωμένοι. 

Τι μπορούμε να κάνουμε;
- "Βομβαρδίζουμε" τον ιστότοπο της διαβούλευσης με τα σχόλιά μας 

- Συμμετέχουμε στην ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στο τερατούργημα αυτό
(στο https://secure.avaaz.org/en/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?bPGeLgb&v=39640)

- Και κυρίως, στηρίζουμε και ενισχύουμε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε τοπικό επίπεδο.

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που 

- Επιτρέπουν την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (μπαράκια, ξαπλώστρες κλπ). Μέχρι σήμερα υπήρχε όριο έκτασης και ήταν υποχρεωτική η διατήρηση ελεύθερου τμήματος.

- Αφαιρούν την υποχρέωση για όποιον εκμεταλλεύεται μια παραλία να εξασφαλίζει ανοιχτή δημόσια πρόσβαση (μας προετοιμάζει για να δούμε ταμπέλες «το μπάνιο επιτρέπεται αποκλειστικά στους πελάτες μας»).

- Νομιμοποιούν αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό. Αυτό είναι πρωτοφανές, μιας και κανείς ως τώρα δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει την ξεκάθαρη νομική απαγόρευση δόμησης στις παραλίες.

- Δίνουν το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, αρκεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιχείρησή του.

- Καταργούν στην ουσία τις ελάχιστες προβλέψεις που υπάρχουν σήμερα για παραλίες χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. Οι ζώνες πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα μετατρέπονται σε… διαδρόμους λίγων μέτρων
 
- Επιτρέπουν την επιχωμάτωση παραλίας «για την εξυπηρέτηση όμορων επιχειρήσεων» και ειδικά αυτών που θα χαρακτηριστούν στρατηγικές επενδύσεις. Με άγνωστα κριτήρια προβλέπεται το μπάζωμα 5 τετραγωνικών για κάθε ξενοδοχειακή κλίνη!

Διαβάστε αναλυτικότερα:
  • WWF:  Γιατί είναι εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές μας (δείτε εδώ)
  • "Όπου σκάει το κύμα...πωλητήριο" (δείτε εδώ)
  • "Όχι στο νέο νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των παραλιών" (δείτε εδώ)

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, Ελευθεροτυπία, Έθνος, zougla.gr, ertopen.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: