Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Με προσωπική παρέμβαση Σαμαρά το άνοιγμα του εργοστασίου της Χαλυβουργίαςση» στο Μαξίμου για το «άνοιγμα» της Χαλυβουργίας

Ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς παρενέβη για να λύσει τη διένεξη μεταξύ ιδιοκτήτη και εργαζομένων στην Χαλυβουργία
Πηγή: www.in.gr

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά άνοιξε το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης να συντονιστούν ώστε να δοθεί λύση. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο» φέρεται να είπε. Έντονη είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης για την επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτήτη και εργαζομένων με τη μεσολάβηση του υπουργού Εργασίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο. Παράλληλα, τονίζουν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται, παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας αποφάσισε να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Μονάδας Ασπροπύργου. Στελέχη της εταιρείας δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.

Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, επειδή οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να προσέλθουν στην εργασία δέχονται επιθέσεις στην είσοδο του εργοστασίου και παρεμποδίζονται, πιστεύουν όμως ότι γρήγορα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται από το πρωί στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου.

«Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, για να συμπληρώσει:

«Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου. Να το γνωρίζουν καλά, όλοι αυτό. Ας διερωτηθούν, πάντως, οι Έλληνες για τα κίνητρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας».
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ: «Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποκτούν δραματικό χαρακτήρα. Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά  ώστε να υπάρξει άμεση λύση, το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση.
»Η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις. Πρέπει να υπάρξει λύση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση.

»Είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται.

»Άλλωστε η σημερινή βίαιη επίθεση και εισβολή, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα».

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτη, καθώς και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και κατήγγειλε τον επιχειρηματία «που θέλει τους χαλυβουργούς δούλους να δουλεύουν 4 ώρες την ημέρα με 450 ευρώ το μήνα».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «θα συνεχίσει μέσα και έξω από τη Βουλή να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το δίκαιο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και όλων των εργαζομένων που η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προλιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, καταβαραθρώνει και εξαθλιώνει».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «το χτύπημα που επιχειρήθηκε τα ξημερώματα με γκανγκστερικό τρόπο» και σημειώνει ότι «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους· αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

Σε νέα ανακοίνωσή του νωρίς το απόγευμα, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζει ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού για τη Χαλυβουργία επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι απροκάλυπτοι υπερασπιστές της κεφαλαιοκρατίας και εχθροί της εργατικής τάξης. Τα περί "του δικαιώματος στην εργασία", που δήθεν υπερασπίζεται η κυβέρνηση, είναι φύκια που πουλάει για μεταξωτές κορδέλες. Τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς υπερασπίζεται για να τσακίσει τους εργάτες, να υποταχθούν στις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μισθούς-επιδόματα πείνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: