Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η απαξίωση των δημόσιων υπαλλήλων και ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας

Πώς οι δημόσιοι υπάλληλοι υποβιβάζονται, σιγά-σιγά και σταθερά, σε απλούς σφραγιδοβάλτες

Ανατέθηκε πρόσφατα (Ιούνιος 2012) από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ σε εταιρεία συμβούλων έργο προϋπολογισμού 60.000 €, για την έρευνα του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας !    Ε βέβαια, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ είναι κατάλληλοι για καμιά κατάσταση μόνο και οι συνάδελφοι στην κεντρική υπηρεσία για τίποτα εγγραφάκια.    Πάει να γίνει πια καθεστώς να δίνονται παραγγελίες σε εταιρείες ακόμα και για φτιάξιμο υπουργικών αποφάσεων... Σας παραπέμπουμε ιδίως στα τεκταινόμενα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Όμως από τη μια ακούμε για ανάγκη ανύψωσης του ποιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, για πέρασμα σε μια επιτελική δημόσια διοίκηση, ενώ από την άλλη ό,τι έχει να κάνει με απόκτηση και διατήρηση τεχνογνωσίας δίνεται σε εταιρείες.  Και ξέρουμε οι περισσότεροι το σύνηθες τελικό προϊόν τέτοιων έργων.  Άψογο μορφικά και τεχνικά, ανούσιο και ελλιπέστατο ως προς το περιεχόμενο.  Φτιαγμένο συνήθως με τα γνωστά "copy-paste".  Οπότε, είναι κοινό μυστικό ότι επιστρατεύονται αρκετές φορές στο τέλος δημόσιοι υπάλληλοι για να τα σουλουπώσουν.

Όσο για το κατά πόσο οι δημόσιοι λειτουργοί είναι ικανοί ή όχι να φέρουν εις πέρας απαιτητικά έργα πέρα από τα τετριμμένα, μόνο τα τεκμήρια μπορούν να μιλήσουν.  Δύο παραδείγματα:
Το Υποέργο «Καταγραφή και Ανάλυση της Υφιστάμενης Κατάστασης» με Α/Α 2 της Πράξης «Αναμόρφωση του Κράτους: Προς Ένα Επιτελικό Κράτος» υλοποιήθηκε με ίδια μέσα.  Δηλαδή από εργαζομένους στο Δημόσιο, αντί για την κλασσική ανάθεση σε εταιρεία, στον ΟΟΣΑ κλπ που σκέφτονταν στην αρχή. Το παραδοτέο ήταν κατά γενική ομολογία πολύ υψηλού επιπέδου.   Επίσης, δυο χρόνια πριν, συνάδελφοι από το Υπουργείο Εργασίας είχαν εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για το στήσιμο ενός μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης για τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης.  Τώρα, οι  ιθύνοντες της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου ζητούν το ίδιο πράγμα, από γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρεία.   Το αποτέλεσμα;  Θα το δούμε σύντομα.

Διευκρίνηση: Μιλάμε πάντα για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: