Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Το πλαίσιο για τη συμμετοχή μας στο Προεδρείο του Δ.Σ

Δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο που περιγράφει τη θέση των μελών του Δ.Σ-υποψηφίων με το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, σχετικά με τη συμμετοχή στο Προεδρείο. Το κείμενο που κατατέθηκε στα Πρακτικά του Δ.Σ, αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό,τη συζήτηση και τη σύνθεση απόψεων που πραγματοποιήθηκε δημοκρατικά εντός των δύο συλλογικοτήτων. 
Τέλος επισημαίνουμε ότι η μη συμμετοχή μας στο Προεδρείο δεν αδυνατίζει επ'ουδενί τη θέση μας στο Δ.Σ. Αντίθετα, χωρίς τυπικές και σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικές θέσεις και αξιώματα, διαθέτουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας για να διατυπώσουμε συγκροτημένες προτάσεις στη βάση του προγράμματος για το οποιο μας τιμήσατε με τη ψήφο σας.  
 10.7.2012
ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΣΥ-ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Οι υποψήφιοι του Ενωτικού Ψηφοδελτίου αναδείχθηκαν από τους συναδέλφους, μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου, στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και Κοινών Θέσεων που συμφωνήθηκαν από τις δύο συλλογικότητες και κοινοποιήθηκαν προεκλογικά με κάθε δυνατό μέσο στο εκλογικό σώμα. Συνεπώς, η συμμετοχή τους στο Δ.Σ έχει ως σκοπό την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Προφανώς λόγω των συσχετισμών, η επιδίωξη υλοποίησης του θα πρέπει να γίνει μέσω συμμαχιών εντός του Δ.Σ. Επιδιώκουμε λοιπόν συμμαχίες για τη στήριξη αυτών των προτάσεων, και από τη πλευρά μας θα στηρίξουμε οποιεσδήποτε προτάσεις προέρχονται από άλλες παρατάξεις και αποσκοπούν στο γενικότερο καλό του Συλλόγου και των μελών του.
Επιπλέον, καθώς βασική μας επιδίωξη είναι η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δ.Σ και η ανάπτυξη της αμφίδρομης σχέσης του με τα μέλη του Συλλόγου, δηλώνουμε ευθέως ότι δεν είναι δυνατόν να αθετήσουμε τις αρχές μας και τις δεσμεύσεις μας προς του συναδέλφους που μας τίμησαν με τη ψήφο τους, καταλαμβάνοντας θέσεις στο Προεδρείο ενός Δ.Σ που θα συνεχίσει να λειτουργεί μακριά και χωρίς τα μέλη του Συλλόγου.

Με αυτό το σκεπτικό, θα θεωρούσαμε γόνιμη τη συμμετοχή μας στο Προεδρείο του Δ.Σ, υπό τις εξής προϋποθέσεις:


  • Δημοκρατικότερη λειτουργία του συλλόγου
Το Ενωτικό ψηφοδέλτιο ΑΠ και ΑΣΥ προτείνει μια σειρά αλλαγών στην λειτουργία του ΔΣ που θα ενδυναμώσουν την αμφίδρομη σχέση μεταξύ των εκπροσώπων και των μελών του Συλλόγου με στόχο την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων μας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε:

1) Άμεση αλλαγή του τρόπου με τον οποίο συγκαλούνται και διεξάγονται οι συνεδριάσεις του Δ.Σ
Ειδικότερα:
α) Έγκαιρη ενημέρωση των μελών του Δ.Σ για την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.
β) Δημοσιοποίηση της ημερήσιας διάταξης στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και τα ιστολόγια των παρατάξεων καθώς και σε εμφανές σημείο του Υπουργείου
γ) Δυνατότητα υποβολής προτάσεων επί της ημερήσιας διάταξης επώνυμα από μέλη του Συλλόγου (εγγράφως, ηλεκτρονικά, ή κατά τη διάρκεια του Δ.Σ)
δ) Δυνατότητα υποβολής θεμάτων προς συζήτηση από το Δ.Σ από ομάδα 20 τουλάχιστον αιτούντων
ε) Ανοικτά Δ.Σ με δυνατότητα παρακολούθησης των συνεδριάσεων του Δ.Σ από μέλη του Συλλόγου.
στ) Δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων που δεν αφορούν προσωπικά δεδομένα καθώς και του τρόπου λήψης της απόφασης (ομόφωνα-κατά πλειοψηφία)
ζ) Ανάρτηση πίνακα ανακοινώσεων στην Κ.Υ του Υπουργείου όπου θα δημοσιεύονται όλα τα παραπάνω καθώς και ανακοινώσεις των παρατάξεων.

2) Αλλαγή του τρόπου ενημέρωσης των μελών του Συλλόγου
α) 'Άμεση δημοσιοποίηση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού στην ιστοσελίδα του Συλλόγου
β) Τακτική (εξαμηνιαία η ετήσια) ενημέρωση των συναδέλφων για τη δράση και τον προγραμματισμό δράσης του Συλλόγου
γ) Τήρηση του αρ.18 περί ετήσιας Τακτικής Γ.Σ στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους για απολογισμό, προϋπολογισμό και προγραμματισμό δράσης.
δ) Διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης εφημερίδας-δελτίου του Συλλόγου σε τριμηνιαία ή εξαμηνιαία βάση.
ε) Αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Ο.ΣΥ.ΠΕ με σκοπό την αμφίδρομη επικοινωνία του ΔΣ με τα μέλη του Συλλόγου ανά τη χώρα

3) Θέσπιση ανώτατου ορίου 2 συνεχόμενων θητειών για όλα τα μέλη του Δ.Σ.

  • Ανακατανομή των οικονομικών πόρων του Συλλόγου.
Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο ΑΠ και ΑΣΥ εκτιμά ότι στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουν όλοι οι συνάδελφοι, απόρροια των πολιτικών του μνημονίου, ο Σύλλογος θα πρέπει να λειτουργήσει έχοντας ως βασική του προτεραιότητα την αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου προτείνουμε:

  1. Διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης νέων πόρων για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου,
  2. Αλλαγή στην ιεράρχηση των δαπανών (π.χ απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση δανείων έναντι της χρηματοδότησης εκδρομής, επιχορήγηση συμμετοχής παιδιών των συναδέλφων σε Δημοτικούς σταθμού ή κατασκηνώσεις)

    • Μορφές αγώνα για την επίτευξη των κεντρικών διεκδικήσεων με προτεραιότητα τον συντονισμό, την αλληλεγγύη και την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και πιθανές άλλες αλλαγές που θα προταθούν από συναδέλφους κατόπιν σχετικής διαβούλευσης επί σχεδίου πρότασης αλλαγών στο Καταστατικό, σε εύλογο χρονικό διάστημα, (το αργότερο στη Τακτική ΓΣ στις αρχές του 2013) θα πρέπει να τεθούν ως συνολική πρόταση σε Καταστατική Γενική Συνέλευση.

Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Ψηφοδελτίου , δηλώνουν ρητά ότι η κάλυψη αξιωμάτων και θέσεων στο ΔΣ δεν αποτελεί αυτοσκοπό και η οποιαδήποτε συμμετοχή μας στο Προεδρείο έχει νόημα μόνο αν εκ των προτέρων υπάρχει διαπαραταξιακή συμφωνία για συνολική προσπάθεια με στόχο το βάθεμα της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη λειτουργία του Συλλόγου και την κινητοποίηση-ενεργοποίηση των μελών του. Από τη πλευρά μας είμαστε κατηγορηματικοί ότι η αντιπροσωπευτικότητα στο ΔΣ δεν εξασφαλίζεται με το απλό μοίρασμα των θέσεων αλλά με την συνέπεια και την επιμονή στην υπεράσπιση των θέσεων και απόψεών μας.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στην κατεύθυνση του πλαισίου που σας καταθέσαμε και θα φέρουμε προτάσεις που θα είναι τεκμηριωμένες και θα προέρχονται αλλά και θα στηρίζονται από τα μέλη του Συλλόγου.

Τα μέλη του Δ.Σ

Μποσινάκος Νίκος
Τοπαλιάν Γιάννης
Σταθοπούλου Δώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: