Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η επιστολή του Υπουργού στους κοινωνικους εταίρους

Δείτε εδώ την επιστολή του Υπουργού Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους. Εκτός από τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις, προσεξτε παρακάτω τον κομψό τρόπο με  τον οποίο υποδεικνύει την μη αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη κι αν συμφωνήσουν σε αυτό οι κοινωνικοί εταίροι. 
Στη γλώσσα του λαού, λέει το εξής καταπληκτικό: Ότι κι αν συμφωνήσετε εσείς, εγώ θα κάνω του κεφαλιού μου (ή μαλλον ...της τρικέφαλης τρόικας!)

"Είναι και δική μας θέση ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες. Όμως, προτεραιότητά μας σήμερα πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι παρακολούθησα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση των εκπροσώπων των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργοδοτών για τη δυνατότητά τους να προτείνουν κατώτατες αμοιβές, υψηλότερες αυτών που έχουν διαμορφωθεί με τις τελευταίες παρεμβάσεις του ν.4046/12. Θα αποτελούσε, πράγματι, μια σημαντική συνεισφορά της εργοδοτικής πλευράς στο ξεπέρασμα της κρίσης, την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση της ζήτησης, εάν – σε πρώτη φάση - μετέφραζε ισοδύναμα αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα σε αυξημένες προσλήψεις.
Για παράδειγμα, αν δεχθούμε υποθετικά ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού από τα επίπεδα των 586 στα 701 ευρώ - δηλαδή κατά 19,62% - τότε θα μπορούσε εναλλακτικά αντί αυτής της αύξησης να προσλαμβάνεται ένας ακόμα εργαζόμενος για κάθε 5 που απασχολούνται σήμερα. Στην παρούσα συγκυρία, αυτό θα ήταν σαφώς πολύ πιο αποτελεσματικό.
Γιατί «Ζούγκλα στην αγορά εργασίας είναι περισσότερο η ανεργία, παρά η μερική ή και η χαμηλότερα αμειβόμενη εργασία».'

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ουδεν σχόλιον