Ο Υπουργός Εργασίας είχε πρόσφατα θριαμβολογήσει για την ευνοϊκή ρύθμιση που επετεύχθη μετά την συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για επιμήκυνση των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων που είχε χορηγήσει ο καταργημένος ΟΕΚ . (δείτε σχετικό άρθρο).
Επρόκειτο φυσικά περί χυδαίας εφαρμογής της λαϊκής παροιμίας, "Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι". Οι υποτελείς μνημονιακές κυβερνήσεις, αφού κατάργησαν τον ΟΕΚ και άφησαν χιλιάδες δανειολήπτες στο έλεος των τραπεζών (οι οποίες αφού δεν εισέπρατταν την επιδότηση επιτοκίου στρέφονταν εναντίον των δανειοληπτών), έρχονταν τώρα να προσφέρουν επιμήκυνση (άρα μικρότερη δόση, άλλα μεγαλύτερο συνολικά ποσό πληρωμής, άρα ...μεγαλύτερα κέρδη για τις τράπεζες) και φυσικά μόνο σε όσους άντεξαν να πληρώνουν την δόση (δηλαδή δεν καθυστέρησαν πάνω από 180 ημέρες).
Τελικά, ούτε αυτό μπόρεσε να περάσει από την τρόικα η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο, απο το enikos.gr
Για τη ρύθμιση δανείων στον ΟΕΚ, είχε γίνει και παρουσίαση από τον αρμόδιο υπουργό, Γ.Βρούτση
Τριπλό βέτο έθεσε η τρόικα στη ρύθμιση 97.343 κόκκινων δανείων του ΟΕΚ, στην αύξηση προσωρινής σύνταξης και στη συνταξιοδότηση αγροτών στα 62, βγάζοντας από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις τρεις ευνοϊκές διατάξεις.
Είχαν περιληφθεί στο αρχικό κείμενο, αλλά δεν πέρασαν τον έλεγχο των δανειστών και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου που κατατίθεται στη Βουλή.
Ειδικά, για τη ρύθμιση δανείων στον ΟΕΚ, είχε γίνει και παρουσίαση από τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Βρούτση, πριν από έναν περίπου μήνα, προφανώς χωρίς να λογαριάσει τον «ξενοδόχο», δηλαδή την τρόικα, η οποία ήταν αυτή που υπέδειξε ποιες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, άσχετα με τα όσα αυτό περιελάμβανε στην αρχική του μορφή.
Στην πράξη, μετά το βέτο των δανειστών, η ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ για 97.343 νοικοκυριά παραπέμπεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, στις «τροϊκανές καλένδες» και αυτό, γιατί θεωρούν πως έχει δημοσιονομικό κόστος που δεν μπορεί να αναληφθεί από το κράτος.
Με το ίδιο σκεπτικό, έβγαλαν έξω από το νομοσχέδιο και τη διάταξη για την αύξηση της προσωρινής σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται οι αγρότες σε ηλικία 62 ετών με 40 χρόνια συνολικής ασφάλισης, αλλά και με «διαδοχική» στον ΟΓΑ.
Η ρύθμιση έδινε το δικαίωμα στους δανειολήπτες να ζητήσουν 10ετή παράταση του δανείου τους (από τα 15 στα 25 χρόνια), με βασικό πλεονέκτημα ότι δεν θα έχαναν το διάστημα της επιδότησης του επιτοκίου που τους παρείχε το κράτος για 9 χρόνια.
Με την επιμήκυνση αυτή και τη διατήρηση της επιδότησης του επιτοκίου, το κόστος εξυπηρέτησης ενός δανείου έπεφτε μέχρι και 70% και κατά μέσο όρο στο 50%.
Τώρα που η διάταξη πάγωσε, οι 97.343 δανειολήπτες είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Μάλιστα, στην υψηλή ζώνη κινδύνου είναι όσοι έχουν καθυστερήσει τις δόσεις τους πάνω από 180 ημέρες και πλέον περνούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου