Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Διαπραγμάτευση κατά Αρβανιτόπουλο

Ave Caesar! Morituri te salutant*
*Χαίρε ΚαίσαρΟι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν

Την Τετάρτη, 27/11, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης, ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΑ, ο καθηγητής κ. Πανταζάκος και δύο μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ.

Παρά την απόφαση για συγκρότηση κλιμακίου ΔΣ, από τη συνάντηση αυτή αποκλείστηκαν όλα τα μέλη του που δεν ταυτίζονται με την άποψη της πλειοψηφούσας παράταξης. Προφανώς, έπρεπε να την παρακολουθήσουν μόνο όσοι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν με την πρόταση του υπουργού και να μην υπάρχει κανένας άλλος να μεταφέρει τι έγινε πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο στόχος της διαπραγμάτευσης ήταν να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις και νομοθετική πρόβλεψη γι’ αυτές.

Ο υπουργός, μετά τις σημερινές συναντήσεις του εξέδωσε την ίδια ανακοίνωση που είχε βγάλει και το Σάββατο, 23/11 (βλ.http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/10423-27-11-13-dt-dilosi-ip.html).

ΚΑΜΙΑ διευκρίνιση για τα περίφημα 5 σημεία. ΚΑΜΙΑ γραπτή δέσμευση.

Οι δηλώσεις του υπουργού, όπως αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ, συνοψίζονται στα εξής:

-          650 από το σύνολο των διαθεσίμων από τα 8 ΑΕΙ θα μπουν σε κινητικότητα. Αυτό το γνωρίζαμε ήδη.

-          Ο υπουργός εύχεται να βρεθούν θέσεις και για τους υπόλοιπους. Δε δεσμεύεται.

-          Οι μη απογραφέντες, των οποίων η άρση των διώξεων ήταν ένα από τα σημεία της διαπραγμάτευσης, τιμωρούνται ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι προέβλεπε η τροπολογία: με αυτόματη ποινή, με αρνητική μοριοδότηση, δηλαδή ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ. Αυτό είναι το μόνο νέο από τη συνάντηση με τον υπουργό.

Ο στόχος της διαπραγμάτευσης ήταν να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις και νομοθετική πρόβλεψη γι’ αυτές. ΚΑΜΙΑ εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς αυτό.

Ο στόχος της διαπραγμάτευσης ήταν να επιστρέψουμε όλοι στις δουλειές μας. Το μόνο που βεβαίωσε ο υπουργός είναι ότι δε συζητάει την άρση της διαθεσιμότητας για 400 από μας και, άρα την απόλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των 400, αφού υπόσχεται ότι μόνο 100 θα πάνε σε κινητικότητα από το ΕΚΠΑ.

Αυτή ήταν η «σκληρή διαπραγμάτευση» που θα διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας μας;

Να πάμε δηλαδή να πούμε στον υπουργό ότι, μετά από 12 βδομάδες απεργίας, ευχαρίστως δεχόμαστε να απολυθούμε;

Ας έχουμε υπόψη μας ότι, εάν έκανε επιστράτευση το υπουργείο, θα γύριζε πίσω το μισό προσωπικό και το Ίδρυμα δε θα μπορούσε να λειτουργήσει. Τώρα μας καλούν να γυρίσουμε πίσω για 6 μήνες εθελοντικά για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούν οι απολύσεις μας και για να προετοιμάσουμε την είσοδο των εταιρειών που θα πάρουν αύριο τη θέση μας.


ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: