Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ για το ΣΕΠΕ

Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ


Σήμερα, που η εργατική - λαϊκή οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά της, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) οδηγείται σε σταδιακή υποβάθμιση, έχοντας τεράστιες χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Επιθεωρήσεων Εργασίας, αλλά και σε υλικοτεχνική στήριξη και υποδομή, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επαρκείς, ουσιαστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες και γενικότερα στους εργασιακούς χώρους. Το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που πέρασε φέτος το Φλεβάρη από το "Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης" προβλέπει την κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης σε τουλάχιστον 6 νομούς της χώρας και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εργασίας.

Το ολοένα και πιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, η συνεχής εντατικοποίηση, η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία, η λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας οδηγούν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, των τραυματισμών, του επαγγελματικού κινδύνου, των σύγχρονων επαγγελματικών ασθενειών. Η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί σε πλήρη ασυδοσία τη μεγαλοεργοδοσία με τραγικές συνέπειες στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, απ' όταν συγκροτήθηκε το ΣΕΠΕ, σημείωνε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ότι συνειδητά ο ρόλος του ΣΕΠΕ ήταν ανεπαρκής. Για το λόγο αυτό, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με υπομνήματα και Ερωτήσεις αναδείκνυε το πρόβλημα στελέχωσης του Σώματος, ζητούσε να διατεθεί το αναγκαίο για τους ελέγχους ανθρώπινο δυναμικό, να εξασφαλιστούν υποδομές και η αναγκαία υλικοτεχνική στήριξη και, ταυτόχρονα, να εξουσιοδοτηθεί με τις αρμόδιες διοικητικές εξουσίες, κυρίως δηλαδή με τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις επί της ουσίας της εργατικής νομοθεσίας, κυρώσεις που θα λειτουργούν αποτρεπτικά στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η συνεχής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ είναι πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες και την προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ;

Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη των υπηρεσιών της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και τις ανάλογες αρμοδιότητες με βάση τις αυξημένες ανάγκες;».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως για το θέμα της επιπλέον μοριοδότησης των Επιθεωρητών, δεν ακούσαμε λέξη από το ΠΑΜΕ. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων με γενικότητες, αλλά όταν έπρεπε να λάβει θέση στο συγκεκριμένο, σιωπή...Μην δυσαρεστήσουμε το κοινό μας!
Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΜΕ είναι ενάντια σε κάθε αξιολόγηση από το σημερινό κράτος και τους μηχανισμούς του, άρα ενάντια και σε ΚΑΘΕ μοριοδότηση,"κανονική" ή πλάγια. Έχει βγάλει πάμπολλες ανακοινώσεις και για τις διαθεσιμότητες και για την αξιολόγηση. Άλλοι φλερτάρουν με τις δήθεν τεχνοκρατικές αξιολογήσεις (π.χ του ILO), με το αίτημα των εξαιρέσεων από τις διαθεσιμότητες γιατί "το υπουργείο μας έχει κοινωνική αποστολή", κτλ.

Πέτρος