Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πεπραγμένα συνεδρίασης ΔΣ Συλλόγου 18/10/2013



Στις 18/10/2013 και ώρα 10:00 συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου .  Συμμετείχαν 8 από τα 9 μέλη.  Απουσίαζε ο Σταύρος Μπακέας (ΔΑΚΕ).  Τα κύρια θέματα  συζήτησης ήταν:
-            Η λειτουργία και το μέλλον του Σ.ΕΠ.Ε. ενόψει των φημολογούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων για "αναδιάρθρωσή" του.
-            Η εξασφάλιση της παραμονής των δομών της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων στο Υπουργείο Εργασίας

Επίσης συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε από την υπερμοριοδότηση συγκεκριμένων συναδέλφων (όσων διαθέτουν την ιδιότητα του επιθεωρητή) στο πλαίσιο της «κινητικότητας» και  έγινε ενημέρωση σχετικά με την περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου, υπό το πρίσμα της ανεπάρκειας πόρων.

Αναλυτικότερα:

1.     Η λειτουργία και το μέλλον του Σ.ΕΠ.Ε. ενόψει των φημολογούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων για "αναδιάρθρωσή" του

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε έντονη φημολογία για τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του Σ.ΕΠ.Ε.  στις θέσεις εργασίας.  Οι φήμες κυμαίνονταν από τη συνένωση σε οργανωτικό επίπεδο των κοινωνικών επιθεωρήσεων και των επιθεωρήσεων ασφάλειας και υγείας στην εργασία  μέχρι και το ενδεχόμενο κατάργησης θέσεων κοινωνικών επιθεωρήσεων.

Όπως ενημερώθηκαν τα μέλη από τον Πρόεδρο, δεν υφίσταται, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποιο σχετικό γραπτό κείμενο.   Τα μόνα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τις πιθανολογούμενες παρεμβάσεις στη λειτουργία και τη δομή του ΣΕΠΕ είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας
(α)  για μεταφορά της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ στο Σ.ΕΠ.Ε.
(β) για διορθωτικές παρεμβάσεις στον ν. Ν.3996/2011 («Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»).

Τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν ότι, σε κάθε περίπτωση, όποια και να είναι η πραγματικότητα των σχεδιασμών της πολιτικής ηγεσίας, ως Σύλλογος θέτουμε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές:
-            Δεν αποδεχόμαστε αλλαγές στη λειτουργία και τη μορφή του Σ.ΕΠ.Ε. που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας μας
-            Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για τη δημιουργία «πολυδύναμων» υπηρεσιών με τη συνένωση των κοινωνικών επιθεωρήσεων και των επιθεωρήσεων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, υπό ενιαίο οργανωτικό σχήμα
-            Το οργανόγραμμα του υπουργείου δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό που έχει εγκριθεί ήδη και έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές

Για να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία και να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις στις φήμες , μετά τη λήξη του ΔΣ είχε προγραμματισθεί συνάντηση με τη γενική γραμματέα κ.Α.Στρατινάκη   (βλ. εδώ για τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης).    Συμφωνήθηκε οι επόμενες ενέργειες του Συλλόγου να αποφασισθούν σε ΔΣ μέσα στην εβδομάδα 21-25 Οκτωβρίου, έχοντας ως δεδομένο τα πορίσματα της συνάντησης με τη γ.γ.

Σχετικά με την πρόθεση για  μεταφορά της ΕΥΠΕΑ από το ΙΚΑ στο Σ.ΕΠ.Ε. ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ Γ.Κοντός παρατήρησε ότι δεν είναι θεμιτό να γίνει μια τέτοια αλλαγή χωρίς να έχει υπάρξει πριν συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, ούτε θα πρέπει ο Σύλλογος μας να επικροτήσει ενέργειες που αποδυναμώνουν άλλους φορείς.  Ο πρόεδρος, Η. Κιούλος, διευκρίνισε ότι (α) ήδη υπήρξαν επαφές με τους εκπροσώπους  και (β) μια ουδέτερη στάση απέναντι στην πιθανή μεταφορά της ΕΥΠΕΑ θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή.

Επίσης, διευκρινίσθηκε για το πώς μεταφράζεται στην πράξη η διακηρυγμένη μας βούληση ως ΔΣ για  τις ενδεχόμενες αλλαγές στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.  Έτσι, ειπώθηκε ότι ένα Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης (ΤΚΕ) σε έναν νομό εκτός Αθηνών θα μπορούσε να καταργηθεί αν, για παράδειγμα, στελεχώνεται από έναν μόνο υπάλληλο ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί στο άμεσο μέλλον.  Αντίθετα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κατάργηση ΤΚΕ στην Αθήνα, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας.
Σε αυτό το σημείο . ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ Γ.Κοντός σημείωσε ότι, για την κατάργηση ή όχι ενός ΤΚΕ, το κριτήριο της επίπτωσης στις συνολικές θέσεις εργασίας είναι μια παράμετρος. αλλά δεν πρέπει να είναι η μοναδική.  Θα έπρεπε να λαμβάνεται εξίσου, τουλάχιστον, υπόψη η σωστή εξυπηρέτηση των εργαζομένων που θα θελήσουν να απευθυνθούν στο ΣΕΠΕ.  Από τον πρόεδρο δόθηκε η απάντηση ότι σε αυτήν την περίπτωση, για να μείνει ανοικτό ένα ΤΚΕ όπως αυτό του προηγούμενου παραδείγματος, θα πρέπει να «ανοίξει» ο πίνακας μεταθετέων.
 

2.     Η εξασφάλιση της παραμονής των δομών της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων στο Υπουργείο Εργασίας

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος, την εβδομάδα 21-25 Οκτωβρίου θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο και με αξιωματούχους της Ε.Επιτροπής η μορφοποίηση των δομών και διαδικασιών του λεγόμενου ΣΕΣ («Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης») ενόψει της  νέας «Προγραμματικής Περιόδου» 2014-2020). Το ΣΕΣ είναι ο διάδοχος του ΕΣΠΑ («Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» - το έγγραφο αναφοράς για τον προγραμματισμό των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο).  Με αφορμή αυτές τις διαδικασίες, αναθερμάνθηκαν οι φήμες για μετακίνηση των φορέων διαχείρισης κοινοτικών πόρων από τα περισσότερα υπουργεία στο υπουργείο Ανάπτυξης. 

Ήδη από τα τέλη Μαΐου είχε συμφωνηθεί στο ΔΣ ομόφωνα  η αποστολή επιστολής προς την πολιτική ηγεσία με την οποία χαρακτηρίζεται ως αδιανόητη η αποψίλωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από τις Διαχειριστικές του Αρχές, λόγω της κεντρικής τους σημασίας στο έργο του υπουργείου. 

Τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν ομόφωνα στην επικαιροποίηση της επιστολής αυτής και στην εκ νέου αποστολή της από την Ομοσπονδία στην πολιτική ηγεσία *.


3.     Άλλα θέματα

Η ΚΥΑ για την μοριοδότηση των Επιθεωρητών Εργασίας ως προς τη διαθεσιμότητα

Στο περιθώριο του ΔΣ υπήρξε αντιπαράθεση για τη στάση που κράτησε η ΑΣΥ στο θέμα αυτό.

Όπως είναι γνωστό, η ΚΥΑ ανακλήθηκε με το σκεπτικό ότι υποσκάπτει την ενότητα της Ομοσπονδίας.  Ως ΑΣΥ, συμβάλαμε στη ανάκληση, έχοντας εγκαίρως δώσει στην ΚΥΑ δημοσιότητα ευρύτερη από αυτή της ανάρτησής της στο «Διαύγεια».  Είχαμε επισημάνει επίσης (βλ. εδώ την ανακοίνωσή μας) ότι θα πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι σε διχαστικές λογικές του  στυλ «ας μπει στην ρώσικη ρουλέτα της κινητικότητας ο παρακάτω συνάδελφος, φτάνει να μην είμαστε εμείς». 

Για αυτή μας τη στάση ήταν αναμενόμενο να δεχτούμε για άλλη μια φορά συκοφαντικές επιθέσεις και διαστρεβλώσεις των πραγματικών μας θέσεων.  Αυτό επιχειρήθηκε και στο ΔΣ, όπου ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ, Γ.Κοντός, άκουσε ότι εκπροσωπούμε μια ελίτ, ότι δεν δείχνουμε τον ίδιο ζήλο και για τα προνόμια των αποφοίτων της ΕΣΔΔ ή συναδέλφων σε άλλες Γενικές Γραμματείες.   
Η απάντηση του Γ.Κοντού δόθηκε επαναλαμβάνοντας ρητά και ξεκάθαρα την πάγια θέση της ΑΣΥ ότι σε εμάς δεν χωράνε διαχωρισμοί ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης ή εξειδίκευσης.   «Το δικαίωμα στην εργασία είναι καθολικό και δεν αφορά τους προσοντούχους ή τους έμπειρους, δεν μπορεί να αφορά “περισσότερο” κάποιους».

Πρόταση για αναστολή βοηθημάτων του Συλλόγου προς τα μέλη του
Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι θα θέσει στο επόμενο ΔΣ την πρότασή του για αναστολή των βοηθημάτων του Συλλόγου προς τα μέλη του (πχ γαμήλιο δώρο, δώρο σε επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση).  Επίσης, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου.  Ως λόγος αναφέρθηκε η δυσμενής οικονομική κατάσταση του Συλλόγου.
Επιπλέον, ενημερωθήκαμε ότι τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν συνολικά τον Φεβρουάριο του 2014, ενόψει της αλλαγής του καταστατικού του Συλλόγου και της σχετικής Καταστατικής Συνέλευσης.  Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την εκπόνηση πρότασης για το νέο καταστατικό.

Επιστολή μέλους του Συλλόγου με ερωτήματα προς το ΔΣ
Τέλος, με αφορμή επιστολή μέλους του Συλλόγου, η οποία ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε στα μέλη του ΔΣ ούτε έχει απαντηθεί προς το παρόν, τέθηκε από τον εκπρόσωπο της ΑΣΥ το πολύ σοβαρό ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του ΔΣ, ως προς αυτό τουλάχιστον το σημείο.  Δηλαδή, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι (α) τα ερωτήματα των μελών του Συλλόγου θα πρέπει να απαντώνται, σε εύλογο χρονικό διάστημα.  Είναι υποχρέωσή μας.  (β) Τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα για κάθε σχετική επικοινωνία μέλους του Συλλόγου με το ΔΣ
Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επαρκώς στο ΔΣ της 18ης Οκτωβρίου, λόγω πίεσης χρόνου (προγραμματισμένη συνάντηση μελών ΔΣ με γενική γραμματέα).  Θα ξανατεθεί σε επόμενη συνεδρίαση.  


* Όπως πληροφορηθήκαμε, η επιστολή στάλθηκε ήδη, χωρίς να υπάρξει έστω και ενημέρωση των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας πριν την αποστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: