Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Αποφάσεις ΔΣ Ομοσπονδίας 15.10.2013

Στην έκτακτη Συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας συζητήθηκαν δύο θέματα: 

α) Η ΚΥΑ για την μοριοδότηση των Επιθεωρητών Εργασίας ως προς τη διαθεσιμότητα και β) η Υ.Α 27397/122/19.8.2013 για την επιβολή προστίμων κατά δέσμια αρμοδιότητα

Ως προς το πρώτο θέμα, η Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι κατόπιν ενεργειών της και ύστερα από συνεννόηση με τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους επετεύχθη η ανάκληση της απόφασης που όπως είπε "τορπιλίζει την ενότητα της Ομοσπονδίας". Ζήτησε την έγκριση αυτών των ενεργειών από το ΔΣ, το οποίο ομόφωνα στήριξε την ανάκληση της απόφασης.
Ως Ανοικτή Συνέλευση είχαμε θέσει το ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ στις 3.10.2013, επισημαίνοντας από την αρχή τους κινδύνους που προκαλούσε η συγκεκριμένη απόφαση για την ενότητα των εργαζομένων στο Υπουργείο και για την αξιοπιστία της Ομοσπονδίας. Παρά την αρχικά χλιαρή στάση των υπολοίπων παρόντων μελών σε εκείνη την συνεδρίαση, είναι θετικό ότι έγινε αποδεκτό τελικά το σκεπτικό μας και μάλιστα πραγματοποιήθηκαν άμεσα και σχετικές ενέργειες της Προέδρου, έστω και χωρίς εξουσιοδότηση του ΔΣ.
Σε όσους θεωρούν ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η διαθεσιμότητα-απόλυση που αντιμετωπίζεται μόνο με κοινό μέτωπο όλων μας, χωρούν συντεχνιακές λογικές άλλων εποχών, συνιστούμε να μελετήσουν τον τρόπο που καλλιεργούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις εδώ και τρια χρόνια τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ίσως τότε καταλάβουν ότι τέτοιες διχαστικές αποφάσεις έχουν τραγικά αποτελέσματα για ΟΛΟΥΣ μας...

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δική μας θέση είναι σταθερή, ξεκάθαρη και διατυπωμένη γραπτά και δημόσια.

Για το θέμα της Υ.Α για τα πρόστιμα έγινε συζήτηση με βάση σχέδιο επιστολής που θα απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία και θα περιέχει προτεινόμενες τροποποιήσεις-διορθώσεις. Η θέση της ΑΣΥ είναι συνοπτικά η εξής:

Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη Υ.Α πάσχει από νομικές ασάφειες και ουσιαστικά κινείται στα όρια της νομιμότητας. Από την άλλη, υποχρεώνει τους Επιθεωρητές να επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα χωρίς να έχει ΑΚΟΜΗ ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για τη στοιχειώδη νομική θωράκιση τους και την παροχή των κατάλληλων μέσων για το ελεγκτικό έργο. Επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση και διόρθωση της Υ.Α ώστε να διευκολύνει το έργο των Επιθεωρητών και φυσικά η ενίσχυση του ΣΕΠΕ με τα απαραίτητα μέσα.
Με μειοψηφούσα την Σταυρούλα Παπαδημητρίου (η οποία πρότεινε να ζητηθεί η ανάκληση της .Υ.Α), εγκρίθηκε το κείμενο της επιστολής μετά από επιμέρους αλλαγές που πρότεινε και η ΑΣΥ.

Εξάλλου, ενόψει της φημολογούμενης αναμόρφωσης του ΣΕΠΕ, με την επιστολή ζητείται επίσημη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία πριν τη δημιουργία τετελεσμένων.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από ότι κατάλαβα από τη μια, οι "αντι "- συντεχνιακές λογικές ομόφωνα καταδικάζουν την επιπλέον μοριοδότηση των επιθεωρητών και από την άλλη, όταν οι επιθεωρητές (με το μοναδικό εκπρόσωπο στο ΔΣ της Ομοσπονδίας) ζητάνε την προστασία τους από μια παράλογη υπουργική απόφαση τότε όλοι οι υπόλοιποι σφυράνε αδιάφορα και στέλνονται υπομνήματα.

Τελικά ποιος είναι αυτός που λειτουργεί συντεχνιακά ???

Ανώνυμος είπε...

Ανόμοια πράγματα. Στη διαθεσιμότητα λέμε ΟΧΙ εξ' αρχής και δεν μπαίνουμε σε παζάρια με μόρια και άλλα τινά. Στην καταπολέμηση της αδήλωτης και στα πρόστιμα δε λέμε ΟΧΙ αλλά προτείνουμε τους σωστούς τρόπους για να γίνει αυτό. Αν δεν εισακουστούμε υπάρχουν και άλλα μέσα πίεσης. Πως θα σου φαινόταν π.χ μια παύση ελέγχων ή πολύ περισσότερο μια απεργία για αυτό το θέμα;
Επίσης, στα συνδικαλιστικά όργανα και πολύ περισσότερο στην Ομοσπονδία, τα μέλη ΔΣ εκπροσωπούν το σύνολο των συναδέλφων και όχι το συγκεκριμένο χώρο εργασίας τους ή ακόμη χειρότερα τους ψηφοφόρους του.
Με εκτίμηση,
Ο ...εκπρόσωπος της Δ/νσης Οικονομικού στην Ομοσπονδία